Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λέσβος – Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών (video)

Κλιμάκια του ΟΑΣΠ αρχίζουν τους ελέγχους των κτιρίων στη ΛέσβοΣε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το νησίΕπιδότηση στους σεισμοπαθείς σχεδιάζει η κυβέρνησηΔύσκολες ώρες για τους κατοίκους του οικισμού ΒρίσαΔιανυκτέρευσαν σε δωμάτια ξενοδοχείων και σκηνές

Τις «πληγές» τους μετρούν οι κάτοικοι της Λέσβου μετά το χτύπημα των 6,1 Ρίχτερ που άφησε πίσω του μία γυναίκα νεκρή και τουλάχιστον 20 τραυματίες εκ των οποίων οι δύο πιο σοβαρά χωρίς ωστόσο να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το νησί

Η γενική γραμματεία

Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τον δήμο Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, με απόφασή του κήρυξε το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του δήμου Λέσβου της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης.

«Η περιοχή και ολόκληρο το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης.

«Αυτό που προέχει τώρα περισσότερο είναι η ασφάλεια των πολιτών, η προστασία των περιουσιών τους και η παροχή φιλοξενίας. Έχουν στηθεί καταυλισμοί στο διπλανό χωριό και όσοι κάτοικοι από το χωριό Βρίσα χρειάζονται και θέλουν να πάνε εκεί, μπορούν να πάνε», είπε ο γενικός γραμματείας.

Επιδότηση στους σεισμοπαθείς σχεδιάζει η κυβέρνηση

Τη δέσμευση ότι θα ανακατασκευαστούν όλα τα σπίτια του χωριού Βρίσα στη Λέσβο, και μάλιστα με τη διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου του οικισμού, έδωσε κατά την επίσκεψή του στο χωριό ο υπουργός Yποδομών Mεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Κλειστά τα σχολεία στη Λέσβο

Λόγω του σεισμού και για προληπτικούς λόγους με απόφαση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, σήμερα Τρίτη 13 Ιουνίου, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο θα παραμείνουν κλειστά.

Επίσης αναβάλλονται οι σημερινές Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ σε Λέσβο και Χίο.

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι λόγω της ισχυρής δόνησης που έπληξε τα νησιά της Λέσβου και της Χίου αναβάλλει τις σημερινές Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στα δύο αυτά νησιά.

Βιβλική καταστροφή του χωριού Βρισά

Εκκενώθηκε το χωριό Βρισά καθώς κατάσταση των εναπομεινάντων σπιτιών του οικισμού κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη λόγω των μετασεισμών.

Οι περίπου 850 κάτοικοι μετακινήθηκαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων , σε δωμάτια ξενοδοχείων αλλά και σε σκηνές στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από το στρατό.

Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Λέσβου: Ολοκληρωτική καταστροφή στη Βρισά

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρισά της περιοχής Πολιχνίτου, στη Λέσβο, μίλησε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι εννέα στα δέκα σπίτια του χωριού Βρίσα είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Περιορισμένης έκτασης ζημιές προκλήθηκαν σε οικίες στο Πλωμάρι.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια, και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, έκλεισε λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς τη Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Ζημιές σε παλιά βιομηχανικά κτίρια

Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο.

Ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.

Ζημιές έχουν υποστεί επίσης σχολικά κτήρια.

Τεχνικοί υπό την εποπτεία του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και κλιμάκια του ΟΑΣΠ μετά από ευρεία σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς αρχίζουν άμεσους ελέγχους στα κτήρια.

Συνέχιση της μετασεισμικής ακολουθίας προβλέπει ο Λέκκας

«Οι σεισμοί θα συνεχιστούν και είναι πολύ καλό ώστε να εκτονωθεί σταδιακά η κατάσταση κατά μήκος του τεκτονικού ρήγματος. Θα έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και σεισμοί της τάξης των 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άρα δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει αυτή η εξέλιξη διότι όσο πιο μεγάλους μετασεισμούς έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση», σημειώνει ο καθηγητής σεισμολογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Τόσκας: Άμεση η αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον σεισμό στη Λέσβο

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του συντονιστικού με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, εκπροσώπους στρατού, αστυνομίας, πυροσβεστικής, προκειμένου να δούμε τα σημερινά βήματα και τι γίνεται στη συνέχεια.

«Τα σημερινά βήματα αφορούν την καλύτερη τακτοποίηση καταυλισμών, την αστυνόμευση της περιοχής και τα επόμενα βήματα αφορούν τους ελέγχους από τους μηχανικούς και τους ελέγχους από τους σεισμολόγους, έχουν έρθει ήδη κλιμάκια σεισμολόγων από το πρωί, έχουν έρθει μηχανικοί από χθες και σήμερα με έκτακτη πτήση φτάνει και ο (υπουργός Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων) Χρήστος Σπίρτζης με 40 μηχανικούς, προκειμένου να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα σχολεία και μετά τα υπόλοιπα κτίρια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με εντολή του πρωθυπουργού, πρόσθεσε ο κ. Τόσκας, συγκροτήθηκε γρήγορα ένα μεικτό κλιμάκιο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και «ήρθαμε χθες το απόγευμα με ελικόπτερο στη Μυτιλήνη».

Video από το Πλωμάρι: Τα ψάρια πηδάνε έξω από τη θάλασσα μετά τον σεισμό

Στο video φαίνονται τα νερά του λιμανιού να ανεβαίνουν αισθητά και στη συνέχεια να υποχωρούν ενώ τα ψάρια πηδούν έξω από το νερό. Μάλιστα από τα ρεύματα που προκαλεί ο σεισμός σπάνε τα σχοινιά ενός σκάφους, το οποίο καταφέρνουν να ακινητοποιήσουν και πάλι οι ιδιοκτήτες του.

Διευκολύνσεις στους συνδρομητές της στη Λέσβο προσφέρουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Διευκολύνσεις στους συνδρομητές της στη Λέσβο, για τις αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας τους, προσφέρουν οι Cosmote και η Wind.

Ειδικότερα, η Cosmote από σήμερα έως και τις 30 Ιουνίου, προσφέρει δωρεάν 1.500 λεπτά προς όλα τα εθνικά δίκτυα, για όλους τους οικιακούς και εταιρικούς συνδρομητές συμβολαίου κινητής καθώς και 1.500 λεπτά προς όλα τα εθνικά δίκτυα, για όλους τους συνδρομητές καρτοσυμβολαίου και καρτοκινητής.

Επίσης, η COSMOTE παύει τις διαδικασίες φραγής για όλες τις συνδέσεις σταθερής, κινητής και τηλεόρασης στη Λέσβο, έως και τις 13/7/17.

Οι κάτοικοι του νησιού θα μπορούν ακόμη να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα καρτοτηλέφωνα, για δωρεάν κλήσεις, προς κινητά, αστικά, υπεραστικά, έως και τις 20/6.

H Wind προσφέρει τις 12 Ιουνίου έως το τέλος του μήνα, δωρεάν χρόνο ομιλίας 1.500 λεπτών προς όλους τους εθνικούς προορισμούς (κινητά και σταθερά) σε όλους τους πελάτες συμβολαίου κινητής και σταθερής WIND, ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις καθώς και τους κατόχους καρτοκινητής WIND F2G ή κάρτας Q.

Παράλληλα, η WIND σταματάει τη διαδικασία φραγής εισερχομένων/εξερχομένων κλήσεων στις συνδέσεις συμβολαίου μέχρι και το τέλος του μήνα.

Επιπλέον, η WIND Ελλάς ενημερώνει ότι από την πρώτη στιγμή το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου έχει θέσει υπό 24ωρη παρακολούθηση την περιοχή για άμεση αποκατάσταση τυχόν τεχνικών θεμάτων χωρίς ωστόσο να χρειαστεί επιτόπια παρέμβαση καθώς, όπως αναφέρει η εταιρία, λειτούργησαν απρόσκοπτα τόσο το δίκτυο κινητής όσο και το δίκτυο σταθερής και Internet της WIND.

Keywords
Τυχαία Θέματα