Ευρεία πλειοψηφία εξασφαλίζει το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο και τα Επιμελητήρια
Ευρεία πλειοψηφία εξασφαλίζει επί της αρχής, το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο και τα Επιμελητήρια, καθώς, εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία, υπέρ της αρχής τάσσονται η ΝΔ και το Ποτάμι.
Πρόκειται για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας για το υπαίθριο εμπόριο και τις αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία, ένα νομοσχέδιο για το οποίο η κυβέρνηση δηλώνει ότι με τις προωθούμενες διατάξεις καλύπτονται όλα τα ζητήματα που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο με κομβικό σημείο τον εξορθολογισμό των προστίμων, τη διεύρυνση των λαϊκών αγορών με περισσότερα προϊόντα, την ενίσχυση
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, τόνισε: «Το νομοσχέδιο αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση ρύθμισης του υπαίθριου εμπορίου και του επιμελητηριακού θεσμού. Σε αντίθεση δε με το πρόσφατο παρελθόν, το παρόν νομοσχέδιο προέκυψε μετά από διαβούλευση διάρκειας δύο ετών, με το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων. Είναι μια σειρά διατάξεων που εκσυγχρονίζουν και κωδικοποιούν το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας αφενός του υπαίθριου εμπορίου, αφετέρου των εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και επαγγελματικών επιμελητηρίων της χώρας».
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σιμορέλης, αναφερόμενος στις διατάξεις για το υπαίθριο εμπόριο, είπε ότι το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να καταστήσει το υπαίθριο εμπόριο σταθερό πυλώνα ανάπτυξης και βασικό παράγοντα για την κοινωνική ευημερία.
Ο κ. Σιμορέλης υπογράμμισε, ότι με μια σειρά από διατάξεις ενισχύεται ο παραγωγός, που μπορεί πλέον να δραστηριοποιείται, τόσο στη λαϊκή όσο και ατομικά ή μέσω συνεταιρισμών και να εκδίδει άδειες στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου, με διεύρυνση της δράσης του σε επιπλέον περιφέρειες.
«Στόχος μας είναι να σπάσει ένα καθεστώς που ίσχυε για χρόνια σε αρκετούς Δήμους με πελατειακές σχέσεις για διασφάλιση καλύτερης θέσης» ανέφερε επίσης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με τις αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία, είπε ότι στόχος είναι τα Επιμελητήρια να λειτουργούν ως πυλώνες της οικονομίας, ως σύμβουλοι της πολιτείας και να βοηθούν τα μέλη τους στην επιχειρηματική τους λειτουργία.
Στο μεταξύ, ο εισηγητής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος, είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα δηλώσει «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου και αναγνώρισε ότι χρειάζονται ρυθμίσεις, καθώς οι λαϊκές αγορές και οι λοιπές μορφές υπαίθριου εμπορίου καλύπτουν τις ανάγκες σχεδόν όλων των κοινωνικών στρωμάτων.
Ταυτόχρονα όμως, κατέθεσε σειρά παρατηρήσεων για επιμέρους διατάξεις, για τις οποίες η ΝΔ επιφυλάσσεται. Ο κ. Γιακουμάτος κάλεσε την κυβέρνηση να επεξεργαστεί «αυτόνομο» νομοσχέδιο για την πάταξη του παρεμπορίου, για το οποίο επισήμανε, ότι «σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα χάνει 7 με 10 δισεκατομμύρια τον χρόνο».
Υπαίθριο εμπόριο
Ειδικά για το υπαίθριο εμπόριο, ο υπουργός είπε ότι πρέπει να είναι σταθερός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας, για να υπογραμμίσει ότι δίνεται η ευκαιρία σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, με έμφαση τις οικονομικές ομάδες, να καταστεί ενεργό οικονομικά μέσω των υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων. «Η βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι η απλοποίηση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης αδειών», είπε ο κ. Παπαδημητρίου και προσέθεσε ότι ενισχύεται η ισονομία και διασαφηνίζονται θέματα της αρμοδιότητας των οργάνων της διοίκησης όσον αφορά τη ρύθμιση, την εποπτεία και τον έλεγχο των δράσεων του υπαίθριου εμπορίου με στόχο την ασφάλεια δικαίου και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση.
Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι το νομοσχέδιο παρέχει στον παραγωγό τη δυνατότητα να δραστηριοποιείται είτε σε οργανωμένη αγορά υπαίθριου εμπορίου, είτε ατομικά, είτε μέσω της συμμετοχής του σε συνεργατικά σχήματα. Παράλληλα μεριμνά για την πλήρη απασχόληση του επαγγελματία πωλητή. Επίσης με αντικειμενικό τρόπο αποσαφηνίζεται η χορήγηση θέσεων των πωλητών κατά σειρά προτεραιότητας με χρήση κριτηρίων κοινωνικού χαρακτήρα αλλά και επαγγελματικής διαγωγής και ευσυνειδησίας.
Επιμελητήρια
Αναφερόμενος στις διατάξεις για την επιμελητηριακή νομοθεσία, υπουργός Οικονομίας είπε πως στόχος είναι τα επιμελητήρια να αναβαθμιστούν ως σύμβουλοι της Πολιτείας, ως πάροχοι υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στα μέλη τους και ως αυτοτελής αναπτυξιακός πυλώνας, ιδίως σε περιφερειακό επίπεδο.
Όσον αφορά το περιεχόμενο των διατάξεων για τα επιμελητήρια, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι καθιερώνεται το κέντρο υποστήριξης επιχειρήσεων, με στόχο την επέκταση της αρχής της “μίας στάσης” για τη διεκπεραίωση διαδικασιών που αφορούν την επιχειρηματικότητα. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται τα περιφερειακά επιμελητηριακά συμβούλια ως αυτοτελή συλλογικά όργανα όλων των επιμελητηρίων κάθε περιφέρειας με διττή αποστολή. Δηλαδή, τη θεσμική κατοχύρωση και συντονισμένη άσκηση του γνωμοδοτικού ρόλου των επιμελητηρίων στην κατάρτιση των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων και την υποβολή προτάσεων σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών δράσεων, ιδίως στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έξαλλος ο Δήμος Βερύκιος με παρουσιαστές του ΣΚΑΪ - Πήρε τηλέφωνο στον σταθμό και έγινε χαμός! [video]
- Χρήσιμες συμβουλές για να απαλλαγείτε από τη σκόνη στο σπίτι
- Νέο εισιτήριο στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ
- Το ξέσπασμα της αδελφής της Δώρας Ζέμπερη: "Ζητώ την παραδειγματική τιμωρία του δολοφόνου του αγγέλου μου"
- Μώραλης: Αναλαμβάνω την ευθύνη μέχρι τη δικαίωση του φυσικού ηγέτη του Ολυμπιακού
- Η Χριστίνα Πολίτη ανέβασε μια φωτογραφία της από τότε που ήταν 20 χρονών
- Αποχωρεί ο Μαρινάκης από την προεδρία της ΠΑΕ Ολυμπιακός – Αναλαμβάνει ο Μώραλης
- Αλτσχάιμερ: Ο ρόλος της ζάχαρης στην ανάπτυξη της νόσου
- Εικόνες - σοκ από διαμέρισμα «τρώγλη» στο κέντρο της Λαμίας (pics&vid)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Αποχωρεί ο Μαρινάκης από την προεδρία της ΠΑΕ Ολυμπιακός – Αναλαμβάνει ο Μώραλης
- Κοντονής: Ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη δεν αποφυλακίστηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου
- Nomads: Απόψε το αγώνισμα των αρχηγών για το έπαθλο και τη στιγμή επικοινωνίας
- Το ζεϊμπέκικο του Πατούλη σε «γαλάζιο» γλέντι (εικόνες)
- Κοτζιάς: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να γίνουν συνεργατικές – Όχι αντιπαραθετικές
- Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας στους δρόμους της Βαρκελώνης
- Ευρεία πλειοψηφία εξασφαλίζει το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο και τα Επιμελητήρια
- Μαξίμου: Οι εγκληματίες «που απελευθέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ» πολλαπλασιάζονται όσο και οι αποκαλύψεις των offshore
- Η Ρία Αντωνίου αποκάλυψε φλερτ με τον Κριστιάνο Ρονάλντο (εικόνα – video)

- Τελευταία Νέα altsantiri
- Ευρεία πλειοψηφία εξασφαλίζει το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο και τα Επιμελητήρια
- Νέους περιορισμούς στις συναλλαγές αμερικανών πολιτών με την Κούβα ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ
- «Η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως», απαντά στον Τζανακόπουλο η ΝΔ
- Ο Σαββίδης στηρίζει Λουτσέσκου και μοιράζει πρόστιμα
- Η Ρία Αντωνίου αποκάλυψε φλερτ με τον Κριστιάνο Ρονάλντο (εικόνα – video)
- Εισαγγελική έρευνα για συνομιλίες ποινικών κρατουμένων με Αυγενάκη
- Σε πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών
- Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας στους δρόμους της Βαρκελώνης
- Το ζεϊμπέκικο του Πατούλη σε «γαλάζιο» γλέντι (εικόνες)
- Nomads: Απόψε το αγώνισμα των αρχηγών για το έπαθλο και τη στιγμή επικοινωνίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το 2003 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την υποστήριξη του Τζορτζ Σόρος και την έλαβε
- Βίντεο: Σκύλος φρικάρει νομίζοντας ότι... έχασε το αφεντικό του
- Αιτωλοακαρνανία: Στον αέρα οι μετακινήσεις των φορτηγών!
- UBER-NASA: Συμφωνία για την ανάπτυξη της διαχείρισης κυκλοφορίας στον αστικό εναέριο χώρο
- Όταν μας ανοίγει η όρεξη… για ταξίδια
- Καρανίκας: Η ΝΔ σε αδιέξοδο, δίχως στρατηγική και μέσα στην ανομία
- Προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση Αυγενάκη
- Γυναίκες ελευθεροτέκτονες: Η θηλυκή πλευρά της μασονίας
- Ανδρουλάκης κατά Καμμένου: Στη δικαιοσύνη οι επαγγελματίες συκοφάντες