Lockdown: Σε τρεις φάσεις η άρση του – Πρώτα σχολεία και λιανεμπόριο, μετά η εστίαση (video)

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς, το οποίο όπως αποκάλυψε, θα γίνει σε τρία στάδια, ανέπτυξε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το πλάνο είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία όλων των βαθμίδων και το λιανεμπόριο, καθώς πρόκειται για τομείς όπου δεν παρατηρείται υπερμετάδοση και θα ακολουθήσουν καφετέριες και εστιατόρια. Όχι, όμως, μπαρ και κέντρα διασκέδασης καθώς πρόκειται για χώρους που συνωστίζεται πολύς κόσμος.

«Χθες ήταν η πρώτη

μέρα που φάνηκε μια επιπέδωση της καμπύλης κι ελπίζουμε να συνεχιστεί και σήμερα και αύριο, κι αν αυτό συμβεί περιμένουμε μια γρήγορη πτώση των κρουσμάτων, γιατί στην αρχή του lockdown είχαμε το βάρος του επιδημιολογικού φορτίου των περασμένων εβδομάδων», τόνισε αρχικά ο Στέλιος Πέτσας και συνέχισε:

«Τα σχολεία έχουν ένα χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και θα είναι στο πρώτο κύμα των δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν, καθώς και το λιανεμπόριο που δεν έχει δείξει να σχετίζεται πολύ με αυξημένη υπερμετάδοση, ενώ η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι προς το τέλος. Αν αυτό είναι σταδιακό και πόσο θα μεσολαβεί από τη μια φάση στην άλλη, θα το δούμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα».

Ο κ. Πέτσας απέκλεισε το ενδεχόμενο του οριζόντιου ανοίγματος και προσδιόρισε το άνοιγμα της εστίασης περίπου στα Χριστούγεννα με κανόνες και ωράριο.

Ερωτηθείς για το εμβόλιο, είπε ότι θα είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2021 και μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2021 θα μπορεί να έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού. «Η κατεύθυνση θα είναι να το κάνει όποιος θέλει», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κλείνοντας, σχολίασε τα χθεσινά επεισόδια λέγοντας:

«Θέλω να χαιρετίσω την ωριμότητα των πολιτών, γιατί έστρεψαν την πλάτη σε όσους μιλούσαν τις προηγούμενες μέρες για εκτροπή, για χούντα, για αντισυνταγματικότητα που θα μπορούσαν να ωθήσουν στους δρόμους χιλιάδες κόσμου. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω πολιτικά κόμματα, τα οποία κάλεσαν σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις και θέλω να θυμίσω ότι στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 όλα αυτά τα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 πήραν 2,3 εκατ. ψήφους. Όταν μιλά κανείς με τόσο βαριές εκφράσεις για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία όπως η σημερινή, πολύ εύκολα θα μπορούσε να εκτραπεί η κατάσταση».

Keywords
Τυχαία Θέματα