Έτοιμος για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα δήλωσε ο Ερντογάν – Τι απαίτησε από Μέρκελ και Μισέλ (video)

Eπικυρώθηκε η βούληση για έναν ελληνο – τουρκικό διάλογο για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου στην τηλεδιάσκεψη, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16:30 την Τρίτη (22/09) μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Τι απαίτησε ο τούρκος πρόεδρος… 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Άγκυρα και Αθήνα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν

διερευνητικές συνομιλίες για την ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο «Anadolu», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στους συνομιλητές του ότι το μομέντουμ της αποκλιμάκωσης πρέπει να διατηρηθεί με αμοιβαία βήματα για τη μείωση της έντασης και τη λειτουργία των διαύλων διαλόγου. Δήλωσε ακόμα ότι εξαρτάται από την Ελλάδα πως θα αναθερμανθούν τα κανάλια διαλόγου και πως θα προχωρήσουν.

Είπε ακόμα ότι πιστεύει πως σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα από μια πολυμερή διάσκεψη χωρών της περιοχής με όλους τους εμπλεκόμενους συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων…

Σύμφωνα με τη «Hurriyet», ο τούρκος πρόεδρος τόνισε στην Άγκελα Μέρκελ ότι απέσυρε το «Oruc Reis», όπως εκείνη του ζήτησε, και «τώρα ήρθε η ώρα των ανταλλαγμάτων».

Όπως μετέδωσε το «OPEN TV», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εκείνο το σημείο ζήτησε τα πάντα, τα έβαλε όλα στο τραπέζι, όπως φάνηκε και από την ίδια την ανακοίνωση μετά την τηλεδιάσκεψη. Δε ζήτησε μόνο το πώς και πότε θα ξεκινήσει ο διάλογος με την Ελλάδα, αλλά και ανταλλάγματα για τη χώρα του. Ζήτησε επικαιροποίηση τελωνειακής ένωσης και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, δηλαδή αιτήθηκε χρήματα για τους πρόσφυγες και την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκε να υπάρξει και επικοινωνία στις 20.00 με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο οι λεκτικές επιθέσεις είχαν φτάσει στα άκρα τις τελευταίες ημέρες. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν αλλά και οι υπουργοί του είχαν αποκαλέσει τον Γάλλο πρόεδρο «ανάξιο, ανίκανο και Ναπολέων στο μπόι που δεν έχει δύναμη».

Στην τηλεδιάσκεψη, που είχε διάρκεια μία ώρα και 40 λεπτά, όπως μεταδίδεται από τα τουρκικά ΜΜΕ, ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο Ιμπραΐμ Καλίν (ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν).

Στις 4 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν, μέσω του Σαρλ Μισέλ είχε προτείνει «πολυμερή διάσκεψη» με συμμετοχή Τουρκίας και ΝΑΤΟ για τα θέματα της ανατολικής Μεσόγειου…

Υπενθυμίζεται ότι την έκκληση του Βερολίνου για αποκλιμάκωση της έντασης και απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επανέλαβε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/09) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, με «μισόλογα» για κυρώσεις στην Άγκυρα.

Ίδιο ήταν το κλίμα και στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (21/09), με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει: «Θετική η αποχώρηση του Oruc Reis. Χρειάζονται και άλλα δείγματα σεβασμού διεθνούς δικαίου». Αργότερα, ο τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ξανά προκλητικός, τονίζοντας: «Όσοι υψώνουν ανάστημα, θα πέσουν με την πρώτη φουρτούνα».

Επίσης, την περασμένη Πέμπτη (17/09) ο Ιμπραΐμ Καλίν, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία πιστεύει πως οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» από την ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα εξέφρασε αυτή τη θέση, ενώ πριν ο τούρκος πρόεδρος έκανε νέα επίθεση στην Ελλάδα, αλλά και σε Εμανουέλ Μακρόν και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα