Ερντογάν ανήμερα της Συνθήκης της Λωζάνης: Καμία απειλή κυρώσεων δεν θα μας σταματήσει

O τούρκος πρόεδρος στο μήνυμα του Ερντογάν για την επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης αναφέρθηκε σε ανατολική Μεσόγειο και ΣυρίαΤο Βερολίνο επιβεβαιώνει συνομιλίες με τον για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά δεν έχει κάποια ανακοίνωση περί γερμανικής διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα με αφορμή την 96η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης και εκτός των άλλων αναφέρθηκε στην ανατολική Μεσόγειο

και στη Συρία, υπογραμμίζοντας: «Καμιά απειλή μέτρων δεν θα κάνει την Τουρκία να εγκαταλείψει τη δίκαιη υπόθεσή της».

«Ο Εθνικός Αγώνας που δώσαμε εναντίον του πιο ισχυρού στρατού του κόσμου στέφθηκε με την Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία αποτελεί το έγγραφο της ανεξαρτησίας της χώρας μας. Η Τουρκία, όπως και πριν από ένα αιώνα έχει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να εξολοθρεύει κάθε είδους απειλή που στόχο έχει την ανεξαρτησία της, την επιβίωσή της, τη γαλήνη και ασφάλεια των πολιτών της.Τα βήματα, στα οποία έχουμε προβεί, το τελευταίο διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Συρία αποκαλύπτουν σαφώς την ευαισθησία μας για την προστασία των δικαιωμάτων, του δικαίου και των συμφερόντων του λαού μας και των Τ/Κ.

Καμιά καθαρή ή συγκεκαλυμμένη απειλή κυρώσεων δεν θα κάνει την Τουρκία να εγκαταλείψει τα δίκαιά της», υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο τούρκος πρόεδρος.

The steps Turkey has taken in the Eastern Mediterranean and Syria clearly demonstrate our determination to protect the rights of our nation and of Turkish Cypriots, President Erdoğan says on 96th anniversary of the Treaty of Lausannehttps://t.co/PPlLRe1A2n

— DAILY SABAH (@DailySabah) July 24, 2019

Ο «Σουλτάνος» σημειώνει επίσης ότι φέτος δεν είναι μόνο η 96η επέτειος της υπογραφής της συνθήκης της Λωζάνης αλλά και τα 100 χρόνια από την αρχή του αγώνα ανεξαρτησίας της Τουρκίας (σ.σ. κίνημα Νεοτούρκων κατά των Ελλήνων και συμμαχικών δυνάμεων).

Το μήνυμά του ήρθε μετά τις δηλώσεις του Μεβλουτ Τσαβούσογλου. Ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας ανακοίνωσε σε συνέντευξή του την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει συνάψει η Τουρκία με την ΕΕ. Κίνηση που αποτελεί ως αντίδραση για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ λόγω των δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ.

We agree with Erdogan : Lausanne Treaty was bad!
Sèvres Treaty v2.0 is better! Kurdistan will be extended to Samsun.
BTW, all the wolves have been exterminated in France. pic.twitter.com/kIeu9x6HOY

— Izzy el-Nazgul (@NazgulEl) July 24, 2019

Το Βερολίνο επιβεβαιώνει συνομιλίες με τον τούρκο υπ.Εξ. Μ.Τσαβούσογλου για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η γερμανική κυβέρνηση «δεν έχει για σήμερα να ανακοινώσει κάποια διαμεσολαβητική πρωτοβουλία» για την διένεξη σχετικά με τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι το θέμα της διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας συζητήθηκε κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο «TGRT», εκτός από το προσφυγικό, δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Μάας σχετικά με ενδεχόμενη γερμανική πρωτοβουλία ότι «αν μια χώρα όπως η Γερμανία αναλάβει πρωτοβουλία, θα την στηρίξουμε, αρκεί να μην παίρνετε θέση με την αντίληψη της “αλληλεγγύης των μελών της ΕΕ”».

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ επιβεβαίωσε την συνομιλία, δήλωσε ότι η διένεξη για το ζήτημα των υδρογονανθράκων συζητήθηκε, αλλά διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει ως αρχή να μην αποκαλύπτει το περιεχόμενο εμπιστευτικών συνομιλιών των μελών της. «Και δεν μπορώ για σήμερα να ανακοινώσω κάποια πρωτοβουλία διαμεσολάβησης», πρόσθεσε ο κ. Μπούργκερ, ο οποίος επανέλαβε την τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης από την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία εκφράζεται, όπως διευκρίνισε, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Απευθύνουμε έκκληση προς την Τουρκία να αποφύγει κλιμάκωση και να απέχει από τέτοιες παράνομες γεωτρήσεις. Καλούμε σε λύση των διενέξεων μέσω διαλόγου και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Με αυτό συνδέεται για μας βεβαίως και η ελπίδα ότι πρόοδος στις προσπάθειες για και λύση του Κυπριακού θα είχε θετική επίδραση στην διαφιλονικούμενο ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Αυτή είναι η θέση μας και αυτήν την θέση θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφή και έναντι της Τουρκίας», επανέλαβε ο γερμανός εκπρόσωπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα