Εργαζόμενοι της ΟΣΥ κατηγορούν την κυβέρνηση για απαξίωση του συγκοινωνιακού έργου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ για την κατάσταση που επικρατεί στις συγκοινωνίες (ΟΣΥ) κατηγορώντας την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη για αδιαφορία και απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα των συγκοινωνιών.

Το Σωματείο Εργαζομένων στον

ΟΑΣΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατηγόρησε «την κυβέρνηση της αριστεράς για εγκληματική συμπεριφορά απέναντι στους εργαζομένους» και απαξίωση της ΟΣΥ που μοναδικό στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση της.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδικάτου, Λεωνίδα Σκούλο, οι εργαζόμενοι παλεύουν για αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία που να εξυπηρετεί τον πολίτη και φθηνό εισιτήριο για να μπορεί να μετακινείται ο κόσμος λόγω και της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει. Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά «εμείς οι εργαζόμενοι βάζουμε πλάτη για το καλύτερο σ΄αυτήν την εταιρεία και εργαζόμαστε κάτω από δύσκολες καθημερινές συνθήκες. Η διοίκηση όμως και το υπουργείο λειτουργούν με καταστροφικό τρόπο για τις συγκοινωνίες». Παράλληλα, κατήγγειλε τον υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη, πως αρνείται να συναντηθεί μαζί τους για να τον ενημερώσουν για την κατάσταση στο χώρο και τον κάλεσαν «επιτέλους να ασχοληθεί με τα θέματα των μεταφορών». «Εντέχνως», πρόσθεσε, «το υπουργείο οδηγεί την εταιρεία σε ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα καθώς έτσι οδηγείται στο Υπερταμείο».

Σύμφωνα με τον κ. Σκούλο, η ΟΣΥ βρίσκεται σε οριακό σημείο, υπάρχουν ελλείψεις σε οχήματα, ανταλλακτικά, προσωπικό. Μάλιστα όπως είπαν τόσο ο πρόεδρος των τεχνικών στα λεωφορεία, Απόστολος Ραυτόπουλος όσο και ο πρόεδρος των εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, Νίκος Ξυδάκης, η ΟΣΥ βρίσκεται σε οριακό σημείο, λόγω της μη είσπραξης των οφειλών των υπουργείων στον ΟΑΣΑ. Μάλιστα, όπως υποστήριξαν οι οφειλές αγγίζουν περίπου τα 320 εκ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας, Κώστας Σιορίκης παρουσίασε στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία καταδεικνύεται η συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου. Ειδικότερα, ενώ το 2012, σε ημερήσια βάση, οι βάρδιες ήταν 2.740, τα δρομολόγια 12.600 και τα προγραμματισμένα λεωφορεία 1.300, το 2015 οι βάρδιες μειώθηκαν σε 2.300, τα δρομολόγια σε 11.100 και τα λεωφορεία σε 1.100, ενώ σύμφωνα με υπάρχουσες εκτιμήσεις τα λεωφορεία που βγαίνουν σήμερα στους δρόμους δεν ξεπερνούν τα 900. Για συρρίκνωση δρομολογίων και προσωπικού και στα τρόλεϊ έκανε λόγω και ο πρόεδρος των εργαζομένων σε ΗΛΠΑΠ, Ν. Ξυδάκης σημειώνοντας, «ο βασικός στόλος είναι 360 τρόλεϊ και από αυτά βγαίνουν στους δρόμους μόνο τα 162». «Αν οι οδηγοί ζητήσουν άδεια και ρεπό δεν θα βγουν τα τρόλεϊ στους δρόμους» είπε χαρακτηριστικά. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος των τεχνικών ΟΑΣΑΟΣΥ, Απόστολος Ραυτόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, για αθέτηση υποσχέσεων, όπως την προμήθεια νέου στόλου λεωφορείων και τις προσλήψεις προσωπικού, αφήνοντας σαφείς αιχμές για αρκετούς, όπως είπε «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς και προμήθειες (π.χ. ελαστικά).

Από την πλευρά του, και ο γραμματέας του ΕΚΑ, Κώστας Κουλούρης, κατηγόρησε το υπουργείο ότι με την πολιτική του οδηγεί τις συγκοινωνίες σε ξαφνικό θάνατο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα