Έρευνες για οφειλές φόρων και δασμών από το κύκλωμα «Ριχάρδος»

Με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν ελεύθεροι οι τελευταίοι 23 κατηγορούμενοι της υπόθεσης λαθρεμπορίας χρυσού. Ύστερα από τέσσερις ημέρες συνεχόμενων απολογιών, τελικά οκτώ κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, ανάμεσά τους ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος που οδηγήθηκε στις φυλακές Ναυπλίου.

Οι υπόλοιποι 55 εμπλεκόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Η εξαντλητική ανακριτική διαδικασία, που ξεκίνησε την Παρασκευή και συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, ολοκληρώθηκε με τη δικαστική λειτουργό να αφήνει ελεύθερους όλους τους υπόλοιπους

κατηγορούμενους. Κατηγορούμενους οι οποίοι μέσω των συνηγόρων τους επικαλούνται πάγια νομολογία σύμφωνα με την οποία δεν οφείλονται φόροι και δασμοί. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα να υπάρξουν εξελίξεις αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα. Άλλωστε, οι υπερασπιστές κατηγορουμένων στους οποίους έχει αποδοθεί το αδίκημα της λαθρεμπορίας επιμένουν πως δεν στοιχειοθετείται το συγκεκριμένο κακούργημα, πράγμα που αν ισχύει δίνει νέα τροπή στην έρευνα.

Την ίδια νομική θέση με εκείνη του συνηγόρου του γνωστού ενεχυροδανειστή Ριχάρδου εκφράζει ακόμη ένας υπερασπιστής, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί δύο κατηγορούμενους στην υπόθεση επισημαίνει πως το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίστατο, αφού υπάρχει σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήδη από το 1995, η οποία και έχει λύσει ζητήματα δασμών και φόρων προς την Τουρκία.

«Οι εντολείς μου αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή σε πράξεις λαθρεμπορίας για πραγματικούς και νομικούς λόγους. Επί της ουσίας ουδέποτε μετέφεραν κράματα χρυσού στην Τουρκία. Νομικά το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίστατο, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1995 με την υπ’ αριθμόν 1 απόφασή του κατήργησε τους εισαγωγικούς και εξαγωγικούς δασμούς και φόρους με την Τουρκία για όλα τα προϊόντα πλην των τροφίμων», αναφέρει σε δήλωσή του ο Μιχ. Δημητρακόπουλος.

Στους υπόλοιπους 21 που απολογήθηκαν χθες, ορίστηκαν οι περιορισμοί της απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ σε δύο τούρκους κατηγορούμενους επιβλήθηκε και ο όρος της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 500 ευρώ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Keywords
Τυχαία Θέματα