Έρευνα αποκαλύπτει πόσα μικρόβια «μαζεύουμε» χρησιμοποιώντας το μετρό – Μια διαδρομή είναι αρκετή

Έρευνα αποκαλύπτει τι συμβαίνει με τα μικρόβια μέσα στο μετρό και πώς το μικροβιακό «αποτύπωμα» αλλάζει μέσα στη μέρα και μεταφέρεται από τις διαφορετικές γραμμές των συρμών.

Νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να δείξει πώς το μετρό μετατρέπεται σταδιακά μέσα στην ημέρα σε «βόμβα» μικροβίων. Ουσιαστικά, οι επιβάτες καθώς αλλάζουν γραμμές του μετρό κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμιγνύουν

τα βακτήρια που υπάρχουν σε κάθε γραμμή.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ με επικεφαλής έναν έλληνα επιστήμονα της διασποράς, τον αναπληρωτή καθηγητή βιολογίας Γιάννη Παναγιώτου, και η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Cell Reports.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από εθελοντές να χρησιμοποιήσουν το μετρό σε διάφορες ώρες της ημέρας της πόλης, για 30 λεπτά κάθε φορά, κρατώντας τις χειρολαβές. Από την ανάλυση που έγινε στα δείγματα από τα χέρια των εθελοντών προέκυψε ότι η πλειονότητα των μικροοργανισμών που είχαν μεταφερθεί στους επιβάτες, αφορούσε κοινά βακτήρια του δέρματος. Επιπλέον, αξιοσημείωτο ήταν ότι τις πρωινές ώρες αιχμής, η ποικιλία των μικροβίων ήταν μεγαλύτερη με 140 είδη κατά μέσο όρο, ενώ το απόγευμα ήταν μόλις 48.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν όμως το γεγονός ότι στην αρχή της ημέρας, κάθε γραμμή του μετρό έχει το δικό της ξεχωριστό μικροβιακό «αποτύπωμα», όσο η μέρα προχωρά, οι διαφορές των μικροοργανισμών από γραμμή σε γραμμή σταδιακά εξαφανίζονται.

«Το πρωί κάθε γραμμή έχει μοναδικά μικροβιακά χαρακτηριστικά, τα οποία αντανακλούν τις περιοχές που διασχίζει. Όμως καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το μετρό μέσα στη μέρα, οι μικροβιακές κοινότητες όλων των γραμμών γίνονται σταδιακά παρόμοιες, με εμφανή την κυριαρχία των συμβιωτικών βακτηρίων του ανθρωπίνου δέρματος», δήλωσε ο κ. Γ. Παναγιώτου και μετέδωσε το ΑΠΕ.

Παρότι τα περισσότερα βακτήρια είναι σχετικά αβλαβή, η νέα μελέτη έδειξε ότι μέσω του μετρό μεταφέρονται και ορισμένα παθογόνα και πιο επικίνδυνα μικρόβια.

Παρόλα αυτά, ο κ. Παναγιώτου εμφανίζεται καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι δεν είχαν στόχο να τρομάξουν τους επιβάτες. «Παρατηρήσαμε ότι οι γραμμές του μετρό με την περισσότερη κίνηση δεν ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία από άποψη παθογόνων μικροοργανισμών», υπογράμμισε ο ερευνητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα