Επιτρέπεται να φιλάμε τα παιδιά στο στόμα;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν επιτρέπεται να φιλούν τα παιδιά τους στο στόμα ή τι να κάνουν αν το παιδί τους ζητάει φιλί στο στόμα, θέλοντας π.χ. να αντιγράψει το φιλί των γονιών.

Η ψυχοθεραπεύτρια, Μαρίνα Μόσχα, αναφέρει ότι το φιλί στο στόμα σε αρκετές κοινωνίες θεωρείται απλά ένας καθημερινός τρόπος έκφρασης της γονικής αγάπης.

«Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι το φιλί και το χάδια βέβαια βοηθούν το παιδί μας να πάρει τα κατάλληλα εφόδια της αγάπης, της τρυφερότητας, της εμπιστοσύνης, έτσι ώστε να αρχίσει να πλάθει τη δική του υγιή

ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη.

«Αρκετές φορές μας ρωτάνε οι γονείς τι πρέπει να κάνουν όταν το παιδί τους θέλει να τους φιλάει στο στόμα. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά μιμούνται τους μεγάλους, που σημαίνει ότι είτε το έχετε κάνει ήδη εσείς στο παιδί σας ή μπορεί να σας έχει δει να φιλιέστε με τον σύντροφο, ή ακόμη μπορεί να έχει πάρει αυτή την εικόνα μέσα από την τηλεόραση.

Μπορείτε λοιπόν να το αποτρέψετε όχι με το να μαλώσετε το παιδί, αλλά με το να το φιλάτε εσείς στο μάγουλο ώστε να ενισχύετε αυτόν τον τρόπο φιλιού. Σιγά σιγά το παιδί θα σας αντιγράψει και θα το υιοθετήσει.

Αν τώρα το παιδί ρωτήσει γιατί η μαμά φιλάει τον μπαμπά στο στόμα ή ακουστεί το γνωστό «θέλω και εγώ φιλί όπως φιλάς τον μπαμπά!», δεν σημαίνει ότι συμβολίζει κάποια ανάρμοστη συμπεριφορά και δεν θα πρέπει να γεμίζει τον γονιό με φόβο και ενοχές.

Αυτό που είναι όμως σημαντικό, είναι να μπορεί ο γονιός να οριοθετήσει σταδιακά το παιδί του και να αποφύγει το φιλί στο στόμα. Αυτό μπορεί να γίνει απλά, εξηγώντας στο παιδί ότι το φιλί στο στόμα γίνεται μεταξύ του μπαμπά και της μαμάς και ότι η αγάπη της μητέρα προς το παιδί είναι διαφορετική και εκφράζεται με άλλον τρόπο».

Συμπληρώνει, επίσης, ότι «ένας άλλος λόγος που είναι καλύτερο να αποφεύγεται το φιλί στο στόμα είναι το παιδί ακόμη δεν έχει αναπτύξει τη δική μας αντοχή στα μικρόβια. Μπορεί να είμαι ο γονιός του, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαι απαλλαγμένος από μικρόβια που μπορώ να του μεταδώσω.

Όπως και να έχει, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν χρειάζεται να φτάνουμε στα άκρα. Ας αφήσουμε τον εαυτό μας πιο ελεύθερο να εκφραστεί, δεν είναι ο μοναδικός τρόπος έκφρασης της αγάπης το φιλί στο στόμα, ας είμαστε λίγο πιο δημιουργικοί μερικές φορές.

Και αν επιμένουμε να φιλάμε το παιδί μας στο στόμα, από τα 2 του χρόνια και μετά, καλό είναι να το σταματήσουμε, εφόσον το παιδί μας αναπτύσσεται ψυχοσεξουαλικά και οι απορίες του και η περιέργεια για τις διαφορές των δύο φύλων αρχίζει και εκδηλώνει τα σημάδια της».

Πηγή: Paidorama.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα