Επίθεση Ολυμπιακού σε ΚΕΔ και Κλάτενμπεργκ – «Το πρωτάθλημα συνεχίζει να αλλοιώνεται βαθμολογικά» (video)

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έστειλε επιστολή στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ, κάνοντας τα παράπονά του για τη διαιτησία της 4ης αγωνιστικής της Super League 1.

Συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν ειδική αναφορά στο βίντεο με τη φάση του οφσάιντ στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς ακυρώθηκε γκολ του στις καθυστερήσεις με τη χρήση της γραμμής

του VAR. Για ένα θέμα που είχε κάνει ειδική αναφορά ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, κάνοντας γνωστούς και τους διαλόγους, ενώ η ΚΕΔ είχε πει ότι «σωστά ακυρώθηκε το γκολ», απατώντας σε ανακοίνωση του Ολυμπιακού.

«Σε σχέση με το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ΚΕΔ τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που “εκπαιδεύετε” όλους τους φιλάθλους στη χρήση της τεχνολογίας, και ιδίως στις προηγμένες τεχνικές που εφαρμόσθηκαν χειροκίνητα από τους Διαιτητές VAR στην προσπάθειά τους να χαρακτηρίσουν ως offside το γκολ (θα ήταν νικητήριο!) που πέτυχε η ομάδα μας στον αγώνα με τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Είναι εμφανές από το βίντεο που δώσατε στη δημοσιότητα ότι ειδικά στην περίπτωση του offside αυτό που μετρά περισσότερο είναι το συμπέρασμα στο οποίο ο VAR θέλει να καταλήξει (που εν προκειμένω γίνεται και το ζητούμενο), και προς το οποίο προσεκτικά επιλέγει τα πλάνα καθώς και -χειροκίνητα- τα σημεία που θα εξυπηρετήσουν αυτό τον σκοπό, και όχι εάν υπάρχει ή όχι παράβαση των Κανονισμών», αναφέρει αρχικά η επιστολή.

Στη συνέχεια οι πρωταθλητές και Κυπελλούχου Ελλάδας αναφέρουν πως συμπάσχουν με τους έλληνες διαιτητές που βρίσκονται στο ειδικό διαμορφωμένο δωμάτιο του Video Assistant Referee.

«Ειλικρινά, συμπάσχουμε με τους διαιτητές στο Δωμάτιο VAR και την αγωνιώδη προσπάθειά τους να ανακαλύψουν εάν ο ποδοσφαιριστής μας με το Νο 9 Ahmed Hassan έκανε foul όταν σκόραρε ( στο 02:08 του βίντεο, «[τι έχει κάνει] εδώ ο Χασάν; τίποτα περίεργο δεν βλέπεις;»), το οποίο προς απογοήτευσή τους, όπως μπορούμε να ακούσουμε, δεν έκανε ο Χασάν. Επίσης, συμπάσχουμε με την αγωνία τους να ανακαλύψουν το πιο βολικό «σημείο επαφής» κατά τη στιγμή που γίνεται η σέντρα ( στο 03:23 του βίντεό σας, «πες μου το point of contact, ποιο θες;» λες και υπάρχουν περισσότεροι από ένας ορισμοί του «σημείου επαφής» !!!) που θα ικανοποιούσαν με τον καλύτερο τρόπο το συμπέρασμά τους. Στο κάτω-κάτω, από αυτό που ακούμε στο βίντεο οι διαιτητές στο Δωμάτιο VAR έχουν προαποφασίσει ότι υπάρχει οffside πριν καν εξετάσουν τη φάση καθώς στο 02:12 λεπτό του βίντεο αναφέρουν «πάμε στο offside μαζί», πριν ΚΑΝ αποφασίσουν αν υπάρχει offside, αφού μέχρι τότε με βάσει τις υποδείξεις των διαιτητών είχαμε κανονικό γκολ και μάλιστα ρωτώντας και ξαναρωτώντας τον βοηθό διαιτητή (επόπτη) αν είναι σίγουρος ότι δεν το έχει δώσει offside (στο λεπτό 02:35 του επίμαχου βίντεο)», γράφει η επιστολή.

«Το πρωτάθλημα συνεχίζει να αλλοιώνεται βαθμολογικά»

Η ερυθρόλευκη ΠΑΕ στη συνέχεια επισημαίνει την αποφασιστικότητα, την οποία επέδειξαν οι διαιτητές VAR απέναντι στο Διαιτητή της αναμέτρησης υποδεικνύοντάς του να μην επανεξετάσει ο ίδιος τη φάση αλλά να υποδείξει το offside με απόλυτη βεβαιότητα διότι το είπαν αυτοί.

«Είναι απολύτως αξιοθαύμαστη αυτή η αποφασιστικότητα, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ότι οι ίδιοι άνθρωποι δεν φαίνεται να γνωρίζουν εάν η τρισδιάστατη γραμμή για τον επιθετικό τοποθετείται στον ώμο του ή όχι (!!!), και που ακριβώς βρίσκεται ο ώμος του επιθετικού μας (συγκεκριμένα στο 03:58 του βίντεο). Είναι προφανώς το είδος της αποφασιστικότητας που εκτιμάται ιδιαίτερα αν όχι από εσάς, σίγουρα από αυτούς που τους έχουν τοποθετήσει ή/και διατηρήσει στις θέσεις τους», υποστηρίζει ο Ολυμπιακός.

Τέλος, την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός αναφέρει πως είναι υποχρεωμένος να τονίσει ότι είναι όλο και περισσότερο απογοητευμένος από το γεγονός ότι διαπιστώνει καθημερινά πως ενώ προσλήφθηκε ο Κλάτενμπεργκ για να βοηθήσει την ελληνική διαιτησία να κάνει ένα βήμα μπροστά και να επαναφέρει την αξιοπιστία της στο ελληνικό πρωτάθλημα, που είναι σημαδεμένο από τις επιλογές του προκατόχου του, εντούτοις διαπιστώνει ότι τίποτα δεν άλλαξε και καμία πρόοδος δεν έχει επέλθει, καθώς το πρωτάθλημα συνεχίζει να αλλοιώνεται βαθμολογικά.

«Αντί να προχωράτε στις εξ αρχής συμφωνημένες αλλαγές τόσο σε πρόσωπα στην ΚΕΔ όσο και σε διαιτητές, επιχειρείτε να νομιμοποιείτε όσα αντίθετα στους κανονισμούς πράττουν», καταλήγει η επιστολή στον Κλάτενμπεργκ.

Ο Κλάτενμπεργκ αναλύει το ακυρωθέν γκολ του Χασάν στα Γιάννενα

Λίγες ημέρες μετά την αναμέτρηση ΠΑΣ – Ολυμπιακός και ενώ δεν είχε αναφερθεί καν στη φάση αυτή ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ σχολίασε με σχετικό βίντεο τη στιγμή του ακυρωθέντος γκολ του Χασάν…

Ο αγγλος αρχιδιαιτητής δεν είχε αναφερθεί καν σε αυτή τη φάση στην καθιερωμένη ενημέρωσή του μετά την αγωνιστική. Οκτώ ημέρες μετά εξηγεί τον λόγο που δεν μέτρησε το τέρμα του Χασάν, έχοντας και τους διαλόγους του VAR.

Το σχόλιο – εξήγηση του Κλάτενμπεργκ από το 6ο λεπτό του βίντεο και μετά:

Η τρισδιάσταση τεχνολογία της γραμμής του οφσάιντ χρησιμοποιεί την τρίτη διάσταση για να προσδιορίσει τη θέση των σημείων του σώματος των παικτών. Και αυτό ώστε να διασφαλίσει ότι θα λαμβάνονται σωστές αποφάσεις με σκοπό να βελτιώσει την καθαρότητα και την αξιοπιστία των καθοριστικών αυτών περιπτώσεων που αλλάζουν ένα παιχνίδι. Στη Super League σήμερα ελέγχονται οι περιπτώσεις οφσάιντ από το VAR χρησιμοποιώντας την εικονική τεχνολογίας γραμμής offside που παρέχεται από την εταιρεία Media Pro.

Κατά τη χρήση της υπάρχουν επιλογές:

1. Η δυσδιάστατη εκδοχή: πρόκειται για ένα δυσδιάστατο πλέγμα γραμμών, που τοποθετείται πολύ γρήγορα στην ευθεία με τον προτελευταίο αμυνόμενο και χρησιμοποιείται στις ξεκάθαρες περιπτώσεις offside.

2. Η τρισδιάστατη εκδοχή: πρόκειται για άξονες συντεταγμένων δίκην σταυρού όπου δύο γραμμές τοποθετούνται στον αμυνόμενο και τον επιτιθέμενο. Οι γραμμές του offside τοποθετούνται στο τελευταίο σημείο σώματος αυτών των παικτών, με το οποίο μπορούν να σκοράρουν (τα οποία είναι ίδια για όλους τους παίκτες ανεξάρτητα της θέσης τους τη στιγμή της φάσης). Οι γραμμές αυτές μπορούν επίσης να συμπεριλάβουν σημεία του σώματος πάνω από το έδαφος όπως ο ώμος ενός ποδοσφαιριστή με απεικόνιση με μία τρισδιάστατη κάθετη γραμμή. Ο τρόπος που τοποθετούνται οι άξονες δίκην σταυρού είναι χειροκίνητος και καθορίζεται από τον VAR σε συνεργασία με τον χειριστή του offside (offside operator) με μία γραμμή εύρους ενός pixel ούτως ώστε η ακριβής θέση της γραμμής offside και του σχετικού σημείου του σώματος να μπορεί με ακρίβεια να καθοριστεί από το VAR. Κατά πρώτο λόγο οι 2 κάθετες γραμμές που εκτείνονται προς τα πάνω και εφάπτονται με τα αντίστοιχα σημεία των σωμάτων, είναι χρώματος μπλε για τον αμυντικό ή τη μπάλα και κόκκινο για τον επιθετικό, όπως καθορίζεται από τη Media Pro.

Μέχρι αυτό το σημείο οι γραμμές υπόκεινται σε αλλαγές πριν επιβεβαιωθεί η τελική τους θέση μετά τον τελευταίο έλεγχο της ακριβής τοποθέτησής τους. Η τελική θέση επιβεβαιώνεται από την τεχνολογία της Media Pro, που δημιουργεί άλλες δύο γραμμές, μπλε και κόκκινη, για να ολοκληρωθεί η τρισδιάστατη εικόνα στον αγωνιστικό χώρο, οι οποίες γραμμές είναι παράλληλες με τη γραμμή του τέρματος.

Από τη στιγμή που οι γραμμές γίνονται πιο έντονες είναι για να μπορούν να είναι πιο εύκολα ορατές από την τηλεόραση. Το πάχος της γραμμής δεν έχει καμία επιδραση στην ακρίβεια της απόφασης. Το σημείο του σώματος – σύμφωνα πάντα με τους Κανόνες του Παιχνιδιού – που βρίσκεται πιο κοντά στη γραμμή του τέρματος παραμένει το σημείο που τοποθετήθηκε η γραμμή του ενός pixel. Η Media Pro επίσης χρησιμοποιεί την τριγωνοποίηση η οποία αυξάνει περισσότερο την ακρίβεια. Ο παίκτης πρέπει να είναι ορατός από 2 διαφορετικές γωνίες και στη συνέχεια το πλάνο τόσο από τη δυσδιάστατη όσο και από την τρισδιάστατη τεχνολογία χρησιμοποιείται για τη διαδικασία. Πριν από κάθε ματς η Media Pro καλιμπράρει πολλαπλές κάμερες ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές στις περιπτώσεις εκίνες όπου μέρος του σώματος ενός παίκτη είναι καλυμένο (δεν φαίνεται) σε μία καμερά. Η Media Pro χρησιμοποιεί επίσης κάθε κάμερα που έχει στη διάθεσή της, ώστε να είναι εφικτό να εντοπιστεί με ακρίβεια το χρονικό σημείο που απεικονίζεται η μπάλα να ‘φεύγει’ από το σώμα του παίκτη (σημείο επαφής) όπως περιγράφεται στους Κανόνες του Παιχνιδιού συγχρονίζοντας όλες τις κάμερες για αυτόν τον σκοπό. Οι κάμερες μετάδοσης λειτουργούν και δίνουν πάνω από 50 καρέ το δευτερόλεπτο, συνεπώς το σημείο επαφής με τη μπάλα βρίσκεται σε ένα από αυτά τα 50 καρέ και καθορίζεται από τον VAR κάνοντας χρήση της καλύτερης διαθέσιμης οπτικής γωνίας. Γιατί οι γραμμές του VAR κάποιες φορές δεν φαίνονται ευθείες γραμμές;

Αυτή η αίσθηση έχει να κάνει με τη γωνία της κάμερας και με την προοπτική που σχηματίζεται από την εικόνα και εκτός της περίπτωσης που η κάμερα μετάδοσης είναι ακριβώς στην ίδια ευθεία με τον προτελευταίο αμυνόμενο, η γωνία μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι ο παίκτης είναι πιο πίσω ή πιο μπροστά απ’ ότι πραγματικά είναι όταν η οριζόντια γραμμή χαραχθεί. Αυτό ακριβώς το γεγονός απεικονίζεται στις φωτογραφίες στα παραδείγματα των αγώνων Φούλαμ – Νιουκάστλ και ΠΑΣ – Ολυμπιακός. Μόνο στην περίπτωση που η κάμερα είναι ακριβώς στην ίδια ευθεία με το αγωνιστικό συμβάν, τη στιγμή του offside δηλαδή, οι γραμμές θα εμφανίζονταν στην οθόνη πλήρως ευθυγραμμισμένες. Παρόλο που όλοι όσοι – συμπεριλαμβανόμενου και εμένα – αγαπάμε το ποδόσφαιρο και θα προτιμούσαμε να βλέπουμε γκολ και θέαμα θα πρέπει να σεβαστούμε τους Κανόνες και το πνεύμα του παιχνιδιού.

Σε περιπτώσεις που αφορούν offside η απόφαση είναι αντικειμενική και λαμβάνεται με την ίδια ακρίβεια που μπορεί να αποδώσει η χρήση της τρισδιάστατης τεχνολογίας. Αυτή η νέα πραγματικότητα με χρήση νέας τεχνολογίας επίσης δείχνει ότι πιθανότατα στο παρελθόν είχαν κατακυρωθεί λανθασμένα αρκετά γκολ που είχαν επιτευχθεί. Η τεχνολογία είναι πλέον μέρος του αγώνα και θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτήν τη νέα εποχή για να την καταστήσουμε πετυχημένη.

Η ενημέρωση της ΚΕΔ:

ΚΕΔ: Εκπαιδευτικά video τρισδιάστατης τεχνολογίας offside

Από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας δημοσιεύονται δύο video για την τρισδιάστατη τεχνολογία της εικονικής γραμμής offside στο VAR, από τα οποία το πρώτο αφορά στην εικονική γραμμή του offside και το δεύτερο παρουσιάζει ιδανικές αποφάσεις διαιτητών με τη χρήση του συστήματος.

Δείτε το βίντεο της FIFA για την εικονική γραμμή του offside:

Καραπαπάς: Εξύβρισα τον διαιτητή, δεν τον απείλησα, με έχουν στοχοποιήσει – 4 μήνες τιμωρία

Την ίδια ώρα, ενώπιον του αθλητικού δικαστή της Super League απολογήθηκε την Πέμπτη (15/10) ο εκ των αντιπροέδρων της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστας Καραπαπάς για τα όσα έγιναν μετά τον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα στους «Ζωσιμάδες». «Δεν τον απείλησα, με έχουν στοχοποιήσει», υπογράμμισε και τιμωρήθηκε με τέσσερις μήνες…

Ο Κώστας Καραπαπάς κατηγορείται βάσει του άρθρου 19 περί απειλών και εκφοβισμού και κινδυνεύει με ποινή από τρία έως πέντε χρόνια. Σύμφωνα με το «sport-fm.gr» o παράγοντας των «ερυθρολεύκων» παραδέχτηκε ότι έβρισε τους διαιτητές, αλλά αρνήθηκε πως τους απείλησε, όπως γράφεται στο φύλλο αγώνα.

Παράλληλα, τόνισε πως έχει στοχοποιηθεί και κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του για κάτι που δεν έγινε ποτέ. «Τον εξύβρισα. Είναι αλήθεια. Αλλά δεν τον απείλησα. Δεν θα έλεγα ποτέ θα δεις τι θα πάθεις σε έναν άνθρωπο. Δεν θα το έλεγα ποτέ. Είναι ποταπό. Απάνθρωπο» φέρεται να είπε.

Στην επισήμανση από τον δικαστή ότι έχει βρεθεί πολλάκις σε αυτή τη θέση, ο Καραπαπάς σχολίασε πως είναι στοχοποιημένος από ένα ολόκληρο σύστημα και ενώ όλοι βρίζουν στο ποδόσφαιρο, ο μόνος που καλείται σε απολογία είναι αυτός.

Το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Super League επέβαλε ποινή απαγόρευσης εισόδου τεσσάρων μηνών στον αγωνιστικό χώρο και στα αποδυτήρια στον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστα Καραπαπά, για τα όσα έλαβαν χώρα στις 4 Οκτωβρίου, στην αναμέτρηση με τον ΠΑΣ Γιάννινα, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα