Επιθέσεις στη Σρι Λάνκα: Νέο βίντεο ντοκουμέντο με έναν από τους βομβιστές σε ξενοδοχείο

Αυτό είναι το δεύτερο βίντεο που κυκλοφορεί μέσα σε λίγες ώρεςΟι περισσότεροι δράστες είχαν ζήσει ή σπουδάσει στο εξωτερικόΠοιοι είναι οι δράστες των επιθέσεων

Ένα ακόμα βίντεο ντοκουμέντο από τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Σρι Λάνκα είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα. Στα πλάνα εμφανίζεται ένας από τους βομβιστές, ο Ινσάφ Ιμπραχίμ, να στέκεται ανάμεσα στα τραπέζια του εστιατορίου Taprobane, στο ξενοδοχείο Cinnamon Grand. Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Daily Mail,

τραβήχτηκε λίγο πριν ο ίδιος αυτοκτονήσει.

Ο Ινσάφ, αδελφός του Ιλχάλ Ιμπραχίμ (του βομβιστή καμικάζι που «χτύπησε» το ξενοδοχείο Shangri-La) είναι φανερά νευρικός, όπως δείχνουν οι αμήχανες κινήσεις του, έχοντας λάβει ήδη θέση για την έκρηξη που θα επακολουθήσει.

Αυτό είναι το δεύτερο βίντεο που κυκλοφορεί μέσα σε λίγες ώρες. Στο προηγούμενο καταγράφονται δύο από τους καμικάζι τζιχαντιστές να μπαίνουν στον ανελκυστήρα που οδηγεί στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Shangri-La, όπου σε λίγα λεπτά θα πυροδοτούσαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

Σημειώνεται ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε δώσει νωρίτερα στη δημοσιότητα φωτογραφία και το βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται επτά από τους βομβιστές να ορκίζονται πίστη στον αρχηγό της οργάνωσης, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.



Οι περισσότεροι δράστες είχαν ζήσει ή σπουδάσει στο εξωτερικό

Οι περισσότεροι δράστες των επιθέσεων φέρονται να είχαν διεθνείς διασυνδέσεις. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ρουβάν Βιζεβαρντένε, ο ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας είχε σπουδάσει στη Βρετανία και την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τον ΥΦΥΠΕΞ της χώρας, οι επιθέσεις είναι πιθανό να είχαν χρηματοδοτηθεί ή να είχαν ως πηγή έμπνευσης τη δράση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

«Πιστεύουμε ότι ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας είχε σπουδάσει στη Βρετανία κι έπειτα έκανε μεταπτυχιακά στην Αυστραλία, προτού επιστρέψει και εγκατασταθεί στη Σρι Λάνκα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η ομάδα των βομβιστών αυτοκτονίας, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν πολύ μορφωμένοι, μεσαίας ή ανώτερης κοινωνικής τάξης, οικονομικά ανεξάρτητοι, όπως και οι οικογένειές τους, το οποίο μας ανησυχεί», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και μία γυναίκα.

Συνολικά 58 άτομα έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι, αλλά η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα πιστεύει ότι «πολλοί» βρίσκονται ακόμα ελεύθεροι και είναι οπλισμένοι. Οι αρχές μέχρι στιγμής έχουν συνδέσει απευθείας με την επίθεση ακόμα εννέα άτομα, τα οποία παραμένουν ασύλληπτα.

Στην ανακοίνωση του, το Ισλαμικό Κράτος κατονομάζει τους επτά «μαχητές» που διέπραξαν την «ευλογημένη επίθεση» εναντίον των χριστιανών κατά τη διάρκεια της «γιορτής των αποστατών», όπως αποκαλεί το Πάσχα.

Οι αρχές της Σρι Λάνκα αποδίδουν τις επιθέσεις στην τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama’ath (NTJ), η οποία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, και προσπαθούν να καταλάβουν αν έλαβε κάποια βοήθεια από το εξωτερικό.

Οι δράστες των επιθέσεων

Σύμφωνα με το Ισλαμικό Κράτος, τρία μέλη του με τα ψευδώνυμα Άμπου Ουμπέιντα, Άμπου Μπαράα και Άμπου Μουχτάρ, διέπραξαν τις επιθέσεις στα ξενοδοχεία Cinnamon Grand, Shangri-La και Kingsbury.

Άλλοι τρεις τζιχαντιστές, οι Άμπου Χάμζα, Άμπου Χαλίλ και Άμπου Μοχάμεντ, ευθύνονται για τις επιθέσεις στις εκκλησίες του Κολόμπο, του Νεγκόμπο και του Μπατικαλόα. Ο έβδομος, με το ψευδώνυμο Άμπου Αμπντάλα, σκότωσε τρεις αστυνομικούς σε προάστιο του Κολόμπο.

Σε μια φωτογραφία που δόθηκε μαζί με την ανακοίνωση, η αυθεντικότητα της οποίας δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, εικονίζονται οκτώ άνδρες, εκ των οποίων οι επτά έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Ποζάρουν με την μαύρη σημαία του ΙΚ στο φόντο. Οι τρεις από τους μασκοφόρους κρατούν μαχαίρια, ενώ ο μοναδικός που έχει ακάλυπτο το πρόσωπό του κρατάει ένα πολυβόλο όπλο.

Δεν είναι σαφές γιατί στις επιθέσεις συμμετείχαν επτά τζιχαντιστές, ενώ στη φωτογραφία εικονίζονται οκτώ.

Βίντεο καταγράφουν βομβιστή αυτοκτονίας να μπαίνει σε εκκλησία:

#Negombo St.Sebastian church bomb attack cctv video#LKA #SriLanka #EasterSundayAttacksLK #EasterAttackLK #SriLankaBlast pic.twitter.com/PhWxJ4G4qM

— Sri Lanka 24×7 (@SRILANKA247) 22 Απριλίου 2019

Keywords
Τυχαία Θέματα