Επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης, ζητά η UNHCR (video)

Την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζουν ορισμένες χώρες στη διέλευση προσφύγων, τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα επισημαίνοντας ότι άνθρωποι που διαφεύγουν από πόλεμο, από συγκρούσεις, από βία και από καταπάτηση των δικαιωμάτων τους πρέπει να βρίσκουν προστασία και ασφάλεια.

«Όταν κλείνεις ένα πέρασμα, πρέπει να ανοίγεις άλλα. Είναι καλό οι άνθρωποι

αυτοί να μην πέφτουν στα χέρια των διακινητών, να μην τους εκμεταλλεύονται, να μην υφίστανται την ταλαιπωρία, την οποία βλέπουμε να υφίστανται τώρα για να μεταβούν σε μία χώρα, στην οποία θα μπορούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους» ήταν το μήνυμα του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όπως ανέφερε στην εκπομπή «Πανόραμα» στο «Πρακτορείο FM 104,9» η Κατερίνα Κιτίδη από τον Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα.

«Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα περιέγραψε με μία πάρα πολύ σύντομη φράση την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Είπε ότι ουσιαστικά βλέπουμε σταδιακό κλείσιμο ορισμένων οδών, χωρίς το άνοιγμα άλλων οδών μέσω των οποίων άνθρωποι που διαφεύγουν από πόλεμο, από συγκρούσεις, από βία και από καταπάτηση των δικαιωμάτων τους μπορούν να βρουν ασφάλεια και προστασία. Όταν αναφέρθηκε σε άνοιγμα άλλων οδών δεν είχε στο μυαλό αντί για το πέρασμα στην Ειδομένη, που, όπως είναι γνωστό, έχει περιοριστεί η πρόσβαση σε αυτό τις τελευταίες μέρες, να δημιουργηθούν άλλοι τρόποι παράτυπου περάσματος σε ευρωπαϊκά κράτη, αλλά εννοούσε να δημιουργηθούν νόμιμες οδοί για να μπορούν οι άνθρωποι που φθάνουν στα ελληνικά σύνορα να έχουν πρόσβαση στην ασφάλεια με ίσο καταμερισμό σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου όλοι να μοιράζονται την ευθύνη», εξήγησε η κ. Κιτίδη.

Τέτοιοι νόμιμοι τρόποι, όπως ανέφερε ο κ. Γκράντι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είναι για παράδειγμα η επανεγκατάσταση από χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία απευθείας σε τρίτες χώρες. Είναι επίσης η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόγραμμα που αφορά 66.400 άτομα.

Το πρόγραμμα, το οποίο έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με την UNHCR, θα πρέπει να επιταχυνθεί και να διευρυνθεί προκειμένου να θεωρηθεί επιτυχημένο.

«Φθάνοντας στην Ελλάδα, άνθρωποι που ανήκουν σε κάποιες συγκεκριμένες εθνικότητες, δηλαδή αν είναι Σύροι, Ιρακινοί, αν είναι από την Υεμένη, το Μπαχρέιν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αν προέρχονται από χώρες που είναι διαπιστωμένο ότι έχουν πόλεμο και αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες μπορούν να κάνουν αίτημα για άσυλο στην Ελλάδα και να μετακινηθούν νόμιμα αεροπορικώς σε άλλες χώρες της ΕΕ. Είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ανοίξουν πολλές περισσότερες θέσεις για τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι διαπιστωμένο ότι φεύγουν από πολεμικές συγκρούσεις», υπογράμμισε η κ. Κιτίδη.

Αναφερόμενη στο προφίλ των ανθρώπων που φθάνουν αυτές τις μέρες στην Ελλάδα τόνισε ότι την περίοδο 1-31 Ιανουαρίου, το 36% των ανθρώπων που μπήκαν στην Ελλάδα ήταν παιδιά και το 21% ήταν γυναίκες.

«Το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ξεκίνησε να έχει σταθερή παρουσία στην Ειδομένη, από τον Αύγουστο του 2015 και προσπαθεί με όποιο τρόπο μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί. Έχουμε στήσει οικογενειακές σκηνές και σκηνές μεγαλύτερες που μπορούν να δεχθούν 150 -200 άτομα, καθώς και οικίσκους. Προσφέρουμε κουβέρτες, σλίπινγκ μπαγκ, και άλλα μη διατροφικά είδη προκειμένου οι άνθρωποι να προστατευτούν από το κρύο και κυρίως προσφέρουμε κάποιες υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ανθρώπων με ιδιαίτερες ανάγκες, ηλικιωμένους, έγκυες, ασυνόδευτα παιδιά που ταξιδεύουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να μπορέσουν να λάβουν βοήθεια προκειμένου να μην υποφέρουν», σημείωσε.

Μία από τις πολύ σημαντικές δράσεις που αναλαμβάνει το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην ΠΓΔΜ είναι το να διατηρεί μαζί τις οικογένειες προσφύγων.

«Ένα πρόβλημα που διαπιστώνεται συχνά σε συνοριακά περάσματα είναι ότι κάποια μέλη της ίδιας οικογένειας μπορεί να περάσουν σε μία χώρα μόλις φθάνουν στην περιοχή και άλλα μέλη να μείνουν πίσω σε άλλη χώρα. Με το ζήτημα της διέλευσης με βάση την εθνικότητα μπορεί να υπάρξουν προβλήματα, όταν προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα μεικτές οικογένειες, όταν ο ένας είναι μιας εθνικότητας και ο άλλος είναι μιας άλλης εθνικότητας.
Το προσωπικό μας βρίσκεται εκεί για να εξυπηρετεί τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα και όταν χωρίζονται οικογένειες μαζί με τους συνεργάτες μας στην πλευρά της ΠΓΔΜ ξαναφέρνουμε μαζί τα μέλη των οικογενειών.
Η Ύπατη Αρμοστεία μπορεί να προσφέρει και τεχνογνωσία μέσω των ειδικών συνεργατών μας που έχουν πολυετή εμπειρία στο σχεδιασμό χώρων υποδοχής προσφύγων. Μπορούμε να προσφέρουμε και διευκόλυνση στην εύρεση προσωπικού για την κάλυψη κάποιων από των αναγκών που είναι αυξημένες λόγω της ύπαρξης τόσων πολλών μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική επικράτεια, αυτό ήταν επίσης ένα μήνυμα του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Με το πρόγραμμα που αναπτύξαμε ήδη από την περσινή χρονιά, το πρόγραμμα δημιουργίας 20.000 θέσεων υποδοχής για τους υποψήφιους για μετεγκατάσταση σε άλλα κράτη – μέλη πιστεύουμε ότι θα συμβάλουμε ακόμη περισσότερο σε όλη αυτήν την προσπάθεια επικεφαλής της οποίας είναι οι ελληνικές αρχές», υπογράμμισε η κ. Κιτίδη.

«Roof For All» – Μία Στέγη Προστασίας για Όλους

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ξεκίνησε την εκστρατεία «Roof For All» λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργούν ο χειμώνας και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και κάνει έκκληση για μια «στέγη» προστασίας για όλους.

Πρόκειται για μία πλατφόρμα υποστήριξης των προσφύγων και ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά και διάδοσης μηνυμάτων υπέρ των προσφύγων, ώστε οι Έλληνες, οι συνάνθρωποί μας που έχουν ήδη προσφέρει πάρα-πάρα πολλά να βοηθήσουν ώστε να σωθούν ακόμη περισσότερες ζωές, τόνισε η κ. Κιτίδη.

Ο στόχος της πρωτοβουλίας «Roof For All» είναι η ενημέρωση του κοινού για το έργο της UNCHR και η εξασφάλιση πολύτιμης βοήθειας με δωρεές.

Όσοι θέλουν να πάρουν μέρος στην πρωτοβουλία και να διαδώσουν το μήνυμα καλούνται να ανεβάσουν στα social media μία φωτογραφία ή ένα βίντεο, όπου σχηματίζουν με το σώμα ή με τα χέρια τους μία συμβολική στέγη. Η στέγη συμβολίζει και τη φυσική και τη νομική προστασία που προσφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε όλα τα στάδια του ταξιδιού των προσφύγων. Άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο όπως ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο Αλέξης Γεωργούλης, η Νίκη Κάρτσωνα συμμετέχουν εθελοντικά στο πρώτο βίντεο που δημοσιοποίησε η UNHCR «Roof for All».

Keywords
Τυχαία Θέματα