Επίσημη έναρξη για το Brexit – Στα «χέρια» του Τουσκ η επιστολή της Μέι (εικόνες – videos)

Ιστορική «αλλαγή σελίδας» για τη ΒρετανίαΣτον Τουσκ η επίσημη επιστολή αποχώρησης από τη Μέι «Ώρα να ενωθεί όλη η Βρετανία», είπε η Μέι«Θα διασφαλίσουμε τους Ευρωπαίους που ζουν στη χώρα»Στις 14.30 (ώρα Ελλάδος) η συνάντηση Μπάροου με ΤουσκΟι αντιδράσεις της ΓερμανίαςΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το Brexit μπορεί να ακυρωθεί

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέγραψε την επιστολή που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση

της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Downing Street έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που απαθανατίζει τη Μέι να υπογράφει την επίσημη επιστολή, εννέα μήνες μετά την ετυμηγορία των βρετανών που τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης, ανακοίνωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι «Ενεργοποιήσαμε το Άρθρο 50 με επιστολή».

Μέι: Ήρθε η ώρα να ενωθεί η Βρετανία

«Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Κατανοούμε και σεβόμαστε τη θέση σας ότι οι τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς είναι αδιαίρετες και δεν μπορεί να υπάρξει επιλεκτική εφαρμογή», ανέφερε ακόμα απευθυνόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η διαδικασία του άρθρου 50 έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ε.Ε.» είπε στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Μέι τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο για μια νέα «βαθιά ειδική εταιρική σχέση» μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών. Πρόσθεσε ότι στην επιστολή της ήταν σαφής πως μια τέτοια ειδική σχέση είναι προς το συμφέρον τόσο της Βρετανίας όσο και της Ε.Ε..

«Τώρα είναι η ώρα για να ενωθούμε εδώ (στο κοινοβούλιο) και σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσουμε ότι θα εργαστούμε για την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και για το καλύτερο δυνατό μέλλον για όλους μας» είπε η πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή», συνέχισε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει «πισωγύρισμα». Παραδέχτηκε όμως ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν «συνέπειες» από την αποχώρηση.

«Προτεραιότητά μας η τύχη των Ευρωπαίων που ζουν εδώ»

Η πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την Ε.Ε. μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Υπογράμμισε ότι προτεραιότητά της θα είναι η τύχη των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο ΗΒ αλλά και ότι θέλει να σφυρηλατήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την Ε.Ε. όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας.

This is the letter from the UK to the EU that triggers Article 50 and begins the #Brexit countdownhttps://t.co/RZQmlWn33J #BrexitDay pic.twitter.com/nhjsT9GjZG

BBC Breaking News (@BBCBreaking) 29 Μαρτίου 2017

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, θα έχει στη διάθεσή της δύο χρόνια για να διαπραγματευτεί τους όρους του διαζυγίου, προτού αυτό τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου του 2019.

Brexit και επιχειρήσεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο κοινοβούλιο για το πώς μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα για τις επιχειρήσεις μετά το Brexit, η Μέι επιβεβαίωσε πως σχεδιάζει να μετατρέψει την υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία σε βρετανική νομοθεσία για να εξασφαλίσει τη συνέχεια στην περίοδο αμέσως μετά το Brexit.

«Είναι ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για να επιτύχουμε τη συμφωνία για τη μελλοντική μας σχέση», δήλωσε η Μέι. «Θα πρέπει να υπάρξουν περίοδοι εφαρμογής ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε πως αυτό στη συνέχεια θα εφαρμοστεί με τρόπο που να έχει νόημα για τις επιχειρήσεις και για τις κυβερνήσεις».

Βόρεια Ιρλανδία

Η Μέι κάλεσε επίσης τα αντίπαλα πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία να συνεννοηθούν και να σχηματίσουν μια περιφερειακή κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να ακουστεί η φωνή τους κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η Βόρεια Ιρλανδία αντιμετωπίζει πολιτική κρίση από τον Ιανουάριο που το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν αποσύρθηκε από την κυβέρνηση, προκαλώντας εκλογές στις 2 Μαρτίου που έβαλαν τέλος στην πλειοψηφία που είχαν οι ενωτικοί φιλοβρετανοί στην επαρχία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε με 56% έναντι 44% να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου, όμως το Ηνωμένο Βασίλειο ως σύνολο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης.

«Το καλύτερο αποτέλεσμα για να εξασφαλισθεί ότι η φωνή της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορεί να ακουσθεί σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι τα κόμματα να συνεννοηθούν και εμείς να δούμε αυτή την ισχυρή και αποκεντρωμένη κυβέρνηση που θα μας προσφέρει αυτόν τον συνομιλητή», δήλωσε η Μέι μιλώντας στο κοινοβούλιο αφού κήρυξε επισήμως την έναρξη της διαδικασίας του Brexit.

Ο Τουσκ παρέλαβε την επιστολή – «Σας ευχαριστούμε και αντίο»

Ο Τουσκ παρέλαβε ήδη την επιστολή από τον βρετανό πρέσβη στην Ε.Ε., Τιμ Μπάροου και σε διάστημα δύο ημερών θα πρέπει να αποστείλει στις 27 χώρες-μέλη προσχέδιο των βασικών γραμμών της διαπραγμάτευσης προκειμένου να αρχίσουν σταδιακά.

Την επιστολή, που είχε υπογράψει η Μέι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, παρέδωσε αυτοπροσώπως στον Τουσκ ο Μπάροου στο γραφείο του. Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ξεκινά η διετής περίοδος διαπραγματεύσεων προκειμένου να καθοριστούν οι όροι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

After nine months the UK has delivered. #Brexit

— Donald Tusk (@eucopresident) 29 Μαρτίου 2017

Ο Τουσκ επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε την επιστολή, με ανάρτησή του στο Twitter όπου έγραψε ότι «μετά από εννέα μήνες το ΗΒ τήρησε την υπόσχεσή του». Σε δεύτερο μήνυμα ανάρτησε επίσης μια φωτογραφία από την παράδοση της επιστολής.

The Article 50 letter. #Brexit pic.twitter.com/SO5R5BTvhw

— Donald Tusk (@eucopresident) 29 Μαρτίου 2017

«Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο», είπε απευθυνόμενος στους Βρετανούς ο Ντόναλντ Τουσκ, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε αφού παρέλαβε την επιστολή της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι για την ενεργοποίηση του Brexit.

«We already miss you. Thank you & goodbye» – @eucopresident reacts to Article 50 being triggered by UK on #BrexitDayhttps://t.co/RZQmlW5rF9 pic.twitter.com/BZwv58UIFl

BBC Breaking News (@BBCBreaking) 29 Μαρτίου 2017

«Η σημερινή ημέρα δεν είναι ευτυχισμένη, ούτε για τις Βρυξέλλες, ούτε για το Λονδίνο», δήλωσε στη συνέχεια ο Τουσκ.

«Εδώ την έχω την επιστολή έξι σελίδων», ανέφερε ο κ. Τουσκ, εμφανώς λυπημένος. «Δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε. Δεν είμαι χαρούμενος σήμερα, ωστόσο, όλως παραδόξως, υπάρχει κάτι θετικό από το Brexit. Το Βrexit έκανε τους 27 πιο αποφασισμένους και πιο ενωμένους από πριν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι «27» θα παραμείνουν ενωμένοι και στο μέλλον, κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων που έχουν μπροστά τους. «Αυτό σημαίνει ότι εγώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουμε την εντολή να προστατέψουμε τα συμφέροντα των «27». Καμία πλευρά δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτήν τη διαδικασία», τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ.

Καταλήγοντας, ο κ. Τουσκ επισήμανε ότι έως τις 31 Μαρτίου θα παρουσιάσει στα 27 κράτη-μέλη τις «κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων» για τις συζητήσεις σχετικά με το Brexit, οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης Απριλίου. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα αναφερθεί στις κατευθυντήριες γραμμές την ερχόμενη Παρασκευή από τη Μάλτα, μαζί με τον μαλτέζο πρωθυπουργό, Ζοζέφ Μουσκάτ.

Τέλος, δήλωσε «μας λείπετε ήδη», απευθυνόμενος στους Βρετανούς.

Εν όψει Brexit σημειώνεται ότι η Μέι θα πρέπει να διεκπεραιώσει από τις πιο δύσκολες αποστολές, να καταφέρει να διατηρήσει ενωμένη τη Βρετανία, καθώς επίκειται και το νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει, σε ένα προσχέδιο εγγράφου όπου αναλύεται η θέση του, πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ακυρωθεί.

Υποχώρηση της στερλίνας μπροστά στο Brexit

H στερλίνα υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό οκτώ ημερών έναντι του δολαρίου, λίγες ώρες πριν η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δώσει το έναυσμα για τις διετείς διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ισοτιμία της μειώθηκε πριν το μεσημέρι στα 1,2417 δολάρια ανά λίρα (κατά περίπου 2 σεντς σε σχέση με τις αρχές της εβδομάδας), έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα έως τα 1,2377 δολάρια.

Έναντι του ευρώ, το βρετανικό νόμισμα παρέμεινε σταθερό, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 86,87 πένες, ενώ στην αγορά της Ασίας είχε υποχωρήσει στις 87,35 πένες, που είναι η χαμηλότερη ισοτιμία 12 ημερών.

Σημειώνεται ότι οι επαφές για την απόσχιση διέπονται από σειρά κανόνων που έχει θεσπίσει η Ε.Ε.

Η Γερμανία προειδοποιεί ότι οι συνομιλίες δεν θα είναι εύκολες

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι εύκολες για καμία πλευρά και δήλωσε ότι είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς μπορεί να πιστεύει μια χώρα ότι θα είναι καλύτερα μόνη της στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον.

Παράλληλα από την πλευρά της Γερμανίας το διετές χρονοδιάγραμμα για το Brexit είναι «διαολεμένα σφιχτό».

Η Άγγελα Μέρκελ, τόνισε πως η χώρα της θα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες κατά τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η αναταραχή που ενδεχομένως προκαλέσει η απόφαση του Λονδίνου να εγκαταλείψει την Ε.Ε. θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη στις ζωές των πολιτών της Ε.Ε. που διαμένουν στη Βρετανία.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Η ΕΕ θα δράσει «με ενιαίο τρόπο και θα διαφυλάξει τα συμφέροντά της» στις διαπραγματεύσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα δράσει με ενιαίο τρόπο και θα διαφυλάξει τα συμφέροντά της» στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που άρχισε σήμερα με το Λονδίνο για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την ΕΕ, αλλά είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία που οφείλουμε πλέον να ακολουθήσουμε», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση αυτή που συντάχθηκε εξ ονόματος των 27 ηγετών των κρατών-μελών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)

Moody’s: Συμφωνία Βρετανίας – ΕΕ που θα διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής τους σχέσης

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s ανέφερε ότι αναμένει πως η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εν τέλει θα καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος – αλλά πιθανόν όχι το σύνολο – της σημερινής εμπορικής τους σχέσης μετά το Brexit.

Μέι: Η Βρετανία θέλει να παραμείνει φίλη και σύμμαχος της Γερμανίας και της ΕΕ

Η Βρετανία εκτιμά την εταιρική σχέση της με τη Γερμανία και θέλει να παραμείνει σύμμαχος των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, διαμηνύει η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Μέρκελ: Στόχος μας η προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τον αντίκτυπο του Brexit

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της σχετικά με το Brexit τόνισε πως η χώρα της θα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες κατά τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η αναταραχή που ενδεχομένως προκαλέσει η απόφαση του Λονδίνου να εγκαταλείψει την Ε.Ε. θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη στις ζωές των πολιτών της Ε.Ε. που διαμένουν στη Βρετανία.

Η Μέρκελ απέρριψε το αίτημα της Μέι για διεξαγωγή παράλληλων διαπραγματεύσεων

Η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συζητήσεις όσον αφορά με τις σχέσεις που θα έχουν στο μέλλον η Βρετανία και η ΕΕ δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν παρά μόνο όταν ολοκληρωθούν εκείνες σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους θα γίνει το Brexit, απορρίπτοντας το αίτημα διεξαγωγής παράλληλων διαπραγματεύσεων με την Τερέζα Μέι.

Tους όρους του Ευρωκοινοβουλίου για to Brexit παρουσίασαν οι Ταγιάνι – Φερχόφστατ

Τις βασικές θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ παρουσίασαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ευρωβουλής, Αντόνιο Ταγιάνι και ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διαπραγμάτευση, Γκι Βερχόφστατ.

Και το Παρίσι απορρίπτει τη διεξαγωγή παράλληλων συνομιλιών με το Λονδίνο

Μετά τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας με επίκεντρο τη σχέση που θα έχουν στο μέλλον μπορούν να λάβουν χώρα μόλις οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ολοκληρωθούν εντός των επόμενων δύο ετών.

Σπάισερ: Επιθυμούμε η Βρετανία να παραμείνει ισχυρή ηγέτιδα χώρα στην Ευρώπη

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε σήμερα την επιθυμία η Βρετανία να παραμείνει «ηγέτιδα» χώρα στην Ευρώπη, κι ενώ το Λονδίνο ενεργοποίησε νωρίτερα σήμερα επίσημα τη διαδικασία της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα