Επικοινωνία Μέρκελ με Ερντογάν για την ανατολική Μεσόγειο – Τι συζήτησαν

Για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε επικοινωνία που είχαν σήμερα Τετάρτη (16/9) μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως μεταδίδει το CNN Turk, ο πρόεδρος της Τουρκίας παραμένει ανυποχώρητος στις θέσεις του, τονίζοντας πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται μέχρι τέλους τα δικαιώματα της στην περιοχή. Πρόσθεσε, ακόμα, πως οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν

μέσω διαπραγματεύσεων αρκεί να υπάρχει δίκαιη προσέγγιση στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Ερντογάν τόνισε πως τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να είναι «δίκαια» προς το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου, κρατώντας ενιαία στάση. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ενόχληση του για χώρες, όπως η Γαλλία, που υποστηρίζουν Ελλάδα και Κύπρο.

Στην τηλεδιάσκεψη αυτήν συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός της MIT Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν και ο διευθυντής του γραφείου του Ερντογάν, Χασάν Ντογάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης άλλα διμερή και περιφερειακά θέματα.

«Ο ελλιμενισμός του Oruc Reis δεν σημαίνει ότι τελειώσαν οι επιχειρήσεις»

Ο Ερντογάν δήλωσε στη Μέρκελ ότι ο ελλιμενισμός του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis για εργασίες συντήρησης δεν σημαίνει ότι έχουν τελειώσει οι επιχειρήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια την Κυριακή και η Άγκυρα λέει ότι αυτό έγινε προκειμένου να γίνει μια συντήρηση ρουτίνας.

Ο Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η συντήρηση του πλοίου μπορεί να διαρκέσει «μερικές εβδομάδες».

«Αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα