Επικοινωνία Ερντογάν – Τραμπ για το θέμα της Συρίας – Τι είπε ο «Σουλτάνος» για το… άνοιγμα στη Ρωσία

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε… άνοιγμα στη Μόσχα, μιλώντας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και για πιθανή αγορά μαχητικών αεροσκαφών Su-35 και Su-57 από τη Ρωσία, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους ώστε μεταξύ άλλων να προστατευθούν οι άμαχοι στην περιοχή Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο

ειδήσεων Ανατολή. Θέμα για το οποίο ο «Σουλτάνος» διαφώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τι είπε ο Ερντογάν με τον Τραμπ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η συμφωνία που κλείστηκε ανάμεσα στην δική του κυβέρνηση και αυτή των ΗΠΑ για τη βορειοανατολική Συρία αποτελεί καλό βήμα προκειμένου να δημιουργηθεί «ασφαλής ζώνη» εκεί και ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει να καθυστερήσει η εφαρμογή της, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο «CNN Türk».

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δίκτυο, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Ρωσία, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, πως επισήμανε στον ρώσο πρόεδρο ότι τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται σε ετοιμότητα κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία και ότι η διαδικασία με τις ΗΠΑ πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Σουλτάνος» δέχθηκε, έχοντας επιστρέψει από τη Μόσχα, την Τετάρτη (28/08) στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Ντέιβιντ Σάτερφιλντ…

Erdogan i Trump žele povećati trgovinsku razmjenu na 100 milijardi dolarahttps://t.co/pruYbqKBPK

TRT Bosanski (@TRTBosanski) August 29, 2019

Τι είπε ο τούρκος πρόεδρος ερωτηθείς για πιθανή αγορά μαχητικών αεροσκαφών Su-35 και Su-57 από τη Ρωσία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Σουχόι Su-35 και Su-57, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, απαντώντας «γιατί όχι;» όταν ερωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τη Μόσχα.

«Γιατί όχι; Δεν ήρθαμε εδώ για το τίποτα. Αφού ενημερωθούμε για την οριστική απόφαση των ΗΠΑ (για τα F-35), θα κάνουμε τις κινήσεις μας. Η αγορά που μας επιτρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες μας είναι μεγάλη», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε από τη Ρωσία — όπου μεταξύ άλλων επισκέφθηκε την αεροπορική έκθεση MAKS και είδε να επιδεικνύονται οι δυνατότητες των δύο τύπων ρωσικών μαχητικών πολλαπλών ρόλων.

Η σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, που πέρασε αρκετές τρικυμίες τα τελευταία χρόνια, μπήκε τον Ιούλιο σε ακόμη μια περίοδο έντασης, μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 εξαιτίας της αγοράς από την τουρκική κυβέρνηση του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, αντί του αμερικανικού Patriot. Η Ουάσινγκτον ανήγγειλε ότι η τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 θα έχει τερματιστεί στα τέλη του Μαρτίου του 2020 και ότι η αγορά 100 και πλέον αεροσκαφών του τύπου, που σκοπός ήταν να μετατραπεί στο κύριο μαχητικό της τουρκικής ΠΑ, ακυρώνεται.

Erdoğan, Trump ile İdlib’ de yaşanan son gelişmeleri görüştü … https://t.co/JsMJZ4EcHB pic.twitter.com/0HnHvXuW3C

— haberalfacom (@haberalfacom) August 29, 2019


Σκοτώθηκαν 16 άμαχοι σε αεροπορικά πλήγματα του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας στην επαρχία Ιντλίμπ

Αεροπορικά πλήγματα του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας, του ισχυρότερου συμμάχου του, που συνεχίζουν την έφοδο εναντίον των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, στοίχισαν τη ζωή σε 16 αμάχους την Τετάρτη (28/08), ανέφερε μια ΜΚΟ.

Εξ αυτών των θυμάτων, 12 άμαχοι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνοικίες της πόλης Μααρέτ αλ Νούμαν, στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πόλη βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο στρατηγικής σημασίας που συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με το Χαλέπι, τη μεγαλούπολη της βόρειας Συρίας. Και οι δύο πόλεις βρίσκονται στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.

#Erdogan discusses fighting in Syria’s Idlib with #Trump https://t.co/74Bz6IH95g

Alexander Constantin (@Achcon) August 29, 2019

Μεγάλο μέρος της επαρχίας της Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) και γειτονικών τομέων στις επαρχίες του Χαλεπιού και της Λαττάκειας παραμένουν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο άλλοτε βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία). Στις ίδιες περιοχές είναι παρούσες οργανώσεις ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ανακατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες πολλές κοινότητες, συνεχίζοντας τη χερσαία επιχείρηση που άρχισαν την 8η Αυγούστου, έπειτα από τέσσερις μήνες σχεδόν καθημερινών βομβαρδισμών.

Νωρίτερα την Τετάρτη (28/08), το καθεστώς ή η ΠΑ της Ρωσίας εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή Σέιχ Μάγαρ, στο βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας της Χάμας, κοντά σε «σημείο παρατήρησης» — προκεχωρημένη βάση — του τουρκικού στρατού, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε την Τρίτη ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των τουρκικών δυνάμεων, που είναι ανεπτυγμένες σε περίπου 12 τέτοια «σημεία παρατήρησης» στη βορειοδυτική Συρία.

Η ΜΚΟ δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει εάν επρόκειτο για πλήγματα ρωσικών αεροσκαφών ή αυτών του συριακού καθεστώτος. Αεροσκάφη βομβαρδίζουν εντατικά από τα τέλη του Απριλίου την Ιντλίμπ και τους γειτονικούς τομείς υπό την κατοχή της ΧΤΣ.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή διαβεβαίωσε ότι η τουρκική βάση δεν χτυπήθηκε. Μια τέτοια βάση της Τουρκίας περικυκλώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα στρατεύματα της Δαμασκού.

Erdogan discusses fighting in Syria’s Idlib with Trump: presidency – https://t.co/vFFoxgvOLn

#News

John Dave (@dabeeyow) August 29, 2019

Μερικές ημέρες νωρίτερα, αεροσκάφη της συριακής ΠΑ έπληξαν την εμπροσθοφυλακή μεγάλης στρατιωτικής οχηματοπομπής που είχε στείλει η Άγκυρα στην Ιντλίμπ.

«Η κατάσταση είναι τόσο πολύπλοκη πλέον που οι στρατιωτικοί μας βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν θέλουμε να συνεχιστεί αυτό. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», προειδοποίησε ο Ερντογάν την Τρίτη, προσθέτοντας ότι «συζήτησε» το ζήτημα με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα.

Διαβεβαιώνοντας ότι «κατανοεί» τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια των τουρκικών συνόρων, ο Πούτιν συμπλήρωσε ότι συζήτησαν με τον Ερντογάν «κοινά επιπρόσθετα μέτρα» για να «εξομαλυνθεί» η κατάσταση, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η περιοχή της Ιντλίμπ υποτίθεται ότι θα προστατευόταν χάρη σε μια συμφωνία για τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στην οποία κατέληξαν τον Σεπτέμβριο του 2018 η Τουρκία και η Ρωσία και προέβλεπε τον διαχωρισμό των ζωνών που έλεγχαν τα κυβερνητικά στρατεύματα από τις περιοχές στα χέρια τζιχαντιστών και ανταρτών. Όμως οι τζιχαντιστές αρνήθηκαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και η συμφωνία εντέλει δεν σταμάτησε την επίθεση των συριακών στρατευμάτων.

Από τα τέλη του Απριλίου, οι βομβαρδισμοί του συριακού καθεστώτος και της Ρωσία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 900 αμάχους στην Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή, κατά τις πληροφορίες που έχει δημοσιοποιήσει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ενώ, κατά εκτιμήσεις που έχει δημοσιοποιήσει ο ΟΗΕ, 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επικοινωνία Ερντογάν – Τραμπ, Συρίας –, Σουλτάνος, Ρωσία,epikoinonia erntogan – trab, syrias –, soultanos, rosia