Εντείνει την πολεμική του το ΣτΕ: Δεν αλλάζει η απόφασή μας παρά τη δημοσίευση του ΦΕΚ

Συνέχεια στην κόντρα κυβέρνησης – Δικαιοσύνης«Δεν αλλάζει τίποτα από τη δημοσίευση του ΦΕΚ» σχολιάζουν στο ΣτΕΔεν καταθέτουν ακόμα πόθεν έσχες οι δικαστές

Στα άκρα τραβάει την κόντρα του με την κυβέρνηση το Συμβούλιο της Επικρατείας με αφορμή την κοινή υπουργική απόφαση σχετικά με τα πόθεν έσχες των ανώτατων, επανερχόμενο με νέα άρνηση.

Δείτε επίσης: «Μάχη χαρακωμάτων» για το πόθεν έσχες – Όσα έκριναν αντισυνταγματικά οι δικαστές

Αφού πριν τρεις μέρες το ΣτΕ εξέδωσε άτυπη περίληψη της απόφασής του,

βγάζοντας αντισυνταγματική την απόφαση για τον τρόπο που υποχρεούνται οι δικαστικοί να υποβάλλουν τις δηλώσεις πόθεν έσχες, και παρά την εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για νέα διυπουργική απόφαση, αλλά και τη σημερινή δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κύκλοι του ανώτατου Συμβουλίου έστειλαν εκ νέου απορριπτικό μήνυμα στην κυβέρνηση.

Δείτε επίσης: Δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ οι νέες υπουργικές αποφάσεις για το πόθεν έσχες (pdf)

«Η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν απέκτησε νόμιμη υπόσταση λόγω μη συνδημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας των ουσιωδών αυτών στοιχείων της κανονιστικής ρύθμισης», σχολιάζεται από το ΣτΕ.

Δείτε επίσης: Με νέα υπουργική απόφαση για τα πόθεν έσχες επανέρχεται η κυβέρνηση

Όπως ανέφεραν πηγές του ΣτΕ για το πόθεν έσχες:

«Η δημοσίευση στο ΦΕΚ των παραμετρικών τιμών και οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες». Δηλαδή των τυπικών παραμέτρων για την συμπλήρωση της δήλωσης στις 19.10.2017, δεν ανατρέπει το αποτέλεσμα της δικαστικής κρίσης για το πόθεν έσχες».

Υπενθυμίζεται ότι τυπικά η προθεσμία υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες για το έτος 2016 λήγει αύριο Σάββατο, 21 Οκτωβρίου.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την περασμένη Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, δημοσίευσε την 2649/2017 απόφασή της, σύμφωνα με την οποία ακυρώθηκε η 1846οικ./13.10.2016 κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών «τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) – Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών».

Η Ολομέλεια έκρινε ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση «δεν απέκτησε νόμιμη υπόσταση λόγω μη συνδημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες», με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας των ουσιωδών αυτών στοιχείων της κανονιστικής ρύθμισης».

Έτσι, από τη στιγμή που η υπουργική απόφαση είναι ανύπαρκτη δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες για όλους ανεξαιρέτως τους υπόχρεους.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου (ΦΕΚ τεύχος Β΄, αρ. φύλλου 3703, 19 Οκτωβρίου 2017) και με αριθμό με αριθμό πρωτ. 12391 και διεκπ. 7569/2017 την απόφαση την οποία το ΣτΕ έχει κρίνει ως ανυπόστατη.

Keywords
Τυχαία Θέματα