Εντατικούς ελέγχους για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, προανήγγειλε η Αχτσιόγλου

Στόχος οι έλεγχοι να φτάσουν τους 4.000 σε τουριστικές περιοχές το καλοκαίριΝομοθετική ρύθμιση για τη δήλωση των υπερωριών

Νομοθετική ρύθμιση για τις υπερωρίες και περισσότερους ελέγχους για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας με στόχο τους 4.000 σε τουριστικές περιοχές το καλοκαίρι, προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 247 η Αχτσιόγλου ανέφερε ότι βρίσκεται στα «σκαριά» νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δηλώνονται

οι υπερωρίες πριν από την πραγματοποίησή τους ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Ακόμη, η υπουργός ανέφερε ότι οι εργοδότες που έχουν προβεί σε σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας δεν θα έχουν πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα, π.χ. ΕΣΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η επιχείρηση θα ελέγχεται για ενδεχόμενη παραβίαση της νομοθεσίας όταν κάνει αίτηση για επιδότηση ή επιχορήγηση.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας έχει υποχωρήσει στο 13% από 18% με βάση τα στοιχεία των ελέγχων που έχουν γίνει. Η ίδια δήλωσε ότι οι έλεγχοι γίνονται από μικτά συνεργεία σε όλη την χώρα.

Επιπλέον, το υπουργείο σχεδιάζει ένα πρόγραμμα για την οικονομική ενίσχυση όσων εργάζονται αλλά δεν πληρώνονται στην ώρα τους. Η ενίσχυση θα αφορά κάποιο επίδομα και βοήθεια για μετάβαση σε άλλη δουλειά, πρόσθεσε.

Η ίδια ανέφερε ότι το πρόγραμμα είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα βοηθήσει περίπου 46.000 εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ή είναι απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αναφορικά με τα έσοδα του ΕΦΚΑ, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι είχε πλεόνασμα 100 εκ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου λόγω αύξησης της εισπραξιμότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα