Επικοινώνησαν Δένδιας, Στόλτενμπεργκ – Το μήνυμα του υπουργού στην Τουρκία (video)

Μίλησαν Δένδιας – Στόλτενμπεργκ

Τηλεφωνική συνομιλία με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα Σάββατο (5/9) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Phone call b/w FM @NikosDendias & @NATO SecGen

@jensstoltenberg -focus on dvpts in #EasternMediterranean and need to de-escalate tension on the part of Turkey /Τηλ. συνομιλία ΥΠΕΞ Ν. Δένδια με ΓΓ #NATO –Αν.Μεσόγειος, ανάγκη αποκλιμάκωσης έντασης από πλευράς Τουρκίας στο επίκεντρο

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) September 5, 2020

Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία, αρκεί η Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει τα πλοία της από την ανατολική Μεσόγειο, έστειλε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μια ημέρα μετά το «αλαλούμ» που ξεκίνησε με τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ για την έναρξη των συνομιλιών.

Αναλυτικότερα, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Γιάνγκ Γιετσί, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

Υπογράμμισε δε, πως η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο αλλά χωρίς εκβιασμούς. Αναφερόμενος στη στάση της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμότητα, με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλη τη Μεσόγειο.

Ανέφερε ακόμα ότι θα επιδοθεί επιστολή του στον ΟΗΕ, στην οποία θα παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο: «Γι’ αυτό και θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή μου όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή που είναι κομβική για το διεθνές εμπόριο», σημείωσε.

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση. «Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματα υπερασπίζεται την καλή γειτονία η διπλωματία είναι άλλη όψη της ισχύος της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι συζήτησαν Στόλτενμπεργκ και Παναγιωτόπουλος – Το βέτο του υπουργού

Τον διάλογο που είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, στο Βερολίνο, αποκάλυψε σήμερα (5/9) ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ.

Η αποκάλυψη έρχεται δύο ημέρες μετά την αναστάτωση που προκάλεσε το tweet του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο Ελλάδα και Τουρκία «συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να συσταθεί ένας μηχανισμός στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατ. Μεσόγειο».

Άμεση και ηχηρή ήταν η διάψευση της Αθήνας, με διπλωματικές πηγές να τονίζουν πως πως οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Ακολουθεί ο διάλογος που είχαν Παναγιωτόπουλος – Στόλτενμπεργκ

Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σ’ αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Ένταση στο Αιγαίο: Επικοινώνησαν Δένδιας-Στόλτενμπεργκ – Ανάγκη αποκλιμάκωσης στην περιοχή

Στόλτενμπεργκ: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;

Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία.

Στόλτενμπεργκ: Όλα τα πολεμικά;

Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.

Στόλτενμπεργκ: Και το Oruc Reis;

Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Oruc Reis. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δε βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Νέα προκλητική δήλωση από τον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε νέα εμπρηστική δήλωση, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Σε ομιλία του προς τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας, ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν από αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα».

Οι εν λόγω δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν μέσω του τηλεφώνου του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κρατούσε το κινητό σε ανοιχτή ακρόαση.

Προκαλεί εκ νέου ο Σουλτάνος – Κοινή στρατιωτική άσκηση με το ψευδοκράτος στην Κύπρο

Λίγο μετά τις 10 το πρωί του Σαββάτου (5/9) η Τουρκία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων διάρκειας πέντε ημερών (6-10 Σεπτεμβρίου), αρχής γενομένης την Κυριακή, μαζί με τον «στρατό» των τουρκοκυπρίων στα Κατεχόμενα.

Την είδηση μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρθηκε ότι ο σκοπός της προγραμματισμένης άσκησης κάθε χρόνο είναι η βελτίωση της αμοιβαίας εκπαίδευσης, της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας του τουρκικού στρατού και των κατοχικών δυνάμεων του ψευδοκράτους. Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα