Ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με «φόντο» την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα

«Αλαλούμ» με τη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς»Από τους ισχυρισμούς Γιλντιρίμ, στο ηχηρό μήνυμα της Αθήνας

Σύγχυση επικρατεί αναφορικά με την υπόθεση της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», η οποία προκάλεσε σκηνικό έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με την Αθήνα να διαμηνύει πως «δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο τούρκος

πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έριξε ξανά «λάδι στη φωτιά», καθώς ισχυρίστηκε ότι το τουρκικό λιμενικό κατέβασε την ελληνική σημαία, η οποία την Παρασκευή φέρεται να είχε υψωθεί από τρεις νεαρούς άνδρες.

«Υπάρχουν κάποιες βραχονησίδες οι οποίες είναι ασαφές σε ποιον ανήκουν, όπως και τα Ίμια», σημείωσε στη συνέχεια, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ελλάδας τονίζοντας ότι: «Οι γείτονες μας ανεβάζουν την ένταση».

«Συμβουλεύουμε την Ελλάδα στο πλαίσιο της καλής γειτονίας να σταματήσει τις προβοκάτσιες», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είμαστε έτοιμοι να απαντάμε σε όλες τις προκλήσεις», προειδοποίησε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Μετά τον Γιλντιρίμ τη «σκυτάλη» πήρε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο, επαναλαμβάνοντας τα όσα νωρίτερα είχε δηλώσει ο τούρκος πρωθυπουργός.

Ηχηρή απάντηση από την Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση δεν άφησε αναπάντητες τις προκλήσεις των τούρκων αξιωματούχων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπογραμμίζει πως «η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

«Δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος»

Παράλληλα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως «δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος».

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

Διάψευση Γιλντιρίμ και από το ΥΠΕΘΑ – Η φωτογραφία των τριών Ελλήνων

Αλλά και το υπουργείο Άμυνας αμφισβήτησε όλα όσα είπε ο τούρκος πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι διερευνούνται.

Αναφορικά με τη φωτογραφία των τριών Ελλήνων, οι οποίοι φέρεται να τοποθέτησαν την ελληνική σημαία στο νησί, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου έλεγε ότι κανείς δεν γνωρίζει τίποτα για την εν λόγω φωτογραφία. «Δεν ξέρουμε αν είναι αληθινή, δεν ξέρουμε πότε τραβήχτηκε και δεν ξέρουμε αν πρόκειται για ελληνικό έδαφος».

Keywords
Τυχαία Θέματα