Ενοχλημένο το Μαξίμου με τον Άδωνη – Τι του «χρεώνουν»

Φαίνεται πως επιβεβαιώνονται οι «ψίθυροι» που ακούγονται τον τελευταίο καιρό και κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο Άδωνις Γεωργιάδης, είτε προκαλώντας με τη ρητορική του (π.χ. στο προσφυγικό), είτε δουλεύοντας για την αυτοπροβολή του.

Αναλυτικότερα, ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται για το προσφυγικό (μεταναστευτικό κατά την κυβέρνηση, λαθρομεταναστευτικό κατά τον Άδωνη) ο – πλήρως

αναρμόδιος – υπουργός φαίνεται να έχει προκαλέσει την ενόχληση του Μαξίμου, καθώς κρίνεται ότι με τη ρητορική του κ. Γεωργιάδη (και του Μάκη Βορίδη) καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες στους ψηφοφόρους περί ταχείας επίλυσης του προβλήματος.

Αλλά και η μάχη της αυτοπροβολής και της υπερέκθεσής του στα ΜΜΕ φέρεται να έχει δυσαρεστήσει το Μαξίμου. Τρανό παράδειγμα, που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στους διαδρόμους του Μεγάρου, ήταν το περιστατικό με τον πλειστηριασμό κατοικίας πυρόπληκτης οικογένειας, όταν ο κ. Γεωργιάδης επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την αναστολή του προκειμένου να κερδίσει λίγους «πόντους» στην κοινή γνώμη.

Χαρακτηριστικά, άλλωστε, είναι και δύο πολύ πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Καθημερινή» που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

«Υπάρχει ένας τρόπος να μιλάει κανείς για το Π/Μ – το πρώην Προσφυγικό που μετονομάστηκε σε Μεταναστευτικό. Ο ένας είναι ο, ας πούμε, γραφειοκρατικός: Τόσες αιτήσεις ασύλου, τόσες δομές, τόσες επιστροφές. Ο άλλος είναι ο τρόπος που τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από το αίσθημα της πλειοψηφίας· ο τρόπος του Αδώνιδος – «η Ελληνική Δημοκρατία θα υπερασπιστεί το έδαφός της»– και του Βορίδη –«οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας». Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η έξαρση του Π/Μ ηλέκτρισε τη δεξιά συνιστώσα της Ν.Δ., οδηγώντας τους υπουργούς Ανάπτυξης και Γεωργίας να μιλούν στα media περισσότερο για το θέμα απ’ ό,τι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός», τονίζεται μεταξύ άλλων σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής», «μιλώντας τη γλώσσα των στεγανών συνόρων και των εύκολων απελάσεων, οι υπουργοί καλλιεργούν την εντύπωση ότι για την ανάσχεση των ροών αρκεί μόνο η πολιτική βούληση. Καλλιεργούν δηλαδή υψηλές προσδοκίες για τη γρήγορη εξαφάνιση ενός προβλήματος που, στην πραγματικότητα, δεν εξαρτάται ούτε από το φρόνημα ούτε καν από την επιχειρησιακή επάρκεια της Αθήνας. Η υπεραπλούστευση του Π/Μ μπορεί όντως να δρέπει τώρα ευρέως διαδεδομένες αγωνίες. Τις νομιμοποιεί όμως και για το μέλλον. Τις επωάζει και για το ενδεχόμενο που το πρόβλημα δεν θα εξατμιστεί διά μαγείας».

«Ο λαϊκισμός αποδίδει όταν είσαι στην αντιπολίτευση. Όταν είσαι στην κυβέρνηση, κινδυνεύεις να σε χτυπήσει ο αντίλαλος των συνθημάτων σου», καταλήγει με νόημα ο αρθρογράφος.

Και το παραπάνω δημοσίευμα δεν είναι το μοναδικό με το οποίο μπαίνει στο στόχαστρο ο Άδωνις Γεωργιάδης. Προηγήθηκε ένα ακόμη της ίδιας εφημερίδας προ ολίγων ημερών, δύο ημέρες μετά την αναστολή πλειστηριασμού κατοικίας πυρόπληκτων. Στο δημοσίευμα, βέβαια, δεν κατονομάζεται πουθενά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ωστόσο το «μήνυμα» είναι αρκετά σαφές:

«Οι υπουργοί δεν είναι μόνο για τα μεγάλα. Έτσι όπως λειτουργεί η ελληνική κρατική μηχανή, οι υπουργοί χρειάζονται και στα μικρά – για να λύνουν γόρδιους δεσμούς της καθημερινότητας. Αυτός ο θεμιτός υπουργικός «ακτιβισμός», για τις έκτακτες ανάγκες ομάδων ή ακόμη και μεμονωμένων πολιτών, γίνεται όμως συχνά καμβάς ενός κακόγουστου θεάματος. Στελέχη της κυβέρνησης, ήδη υπερεκτεθειμένα στη δημοσιότητα, εκμεταλλεύονται τέτοιες μικροδιευθετήσεις για να αυτοπροβληθούν σαν φιλεύσπλαχνοι σταρ. Καλύτερη προβολή, για τους ίδιους και την κυβέρνηση, θα ήταν η σιωπή».

Keywords
Τυχαία Θέματα