Εμβάσματα της Novartis στον λογαριασμό του συζύγου της Ράικου – «Κοινή εκβίαση» καταγγέλλει η ίδια

Κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis έδωσε σήμερα, Τρίτη η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, κατονομάζοντας τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως τον «Ρασπούτιν» και κάνοντας λόγο για «συμβόλαιο θανάτου» σε βάρος της, με την εφημερίδα «Documento» να καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της. Παράλληλα, στην επιτροπή έφτασαν έγγραφα σχετικά με εμβάσματα από τραπεζικούς λογαριασμούς φαρμακευτικών εταιρειών σε λογαριασμούς, με δικαιούχους τον Λάζαρο Καρνέση και τη σύζυγό του

Ελένη Ράικου.

Τρία εμβάσματα

Προτού αρχίσει η κατάθεση της κυρίας Ράικου, οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ήγειραν ζήτημα επιλεκτικής ανταπόκρισης της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στα αιτήματα διαβίβασης εγγράφων, που υποβάλλει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ζήτησαν να ενημερωθεί, με έγγραφη διαμαρτυρία, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την πρακτική της κ. Τουλουπάκη.

Στην Επιτροπή διαβιβάστηκε, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ έγγραφο στα οποίο παρατίθενται εμβάσματα από τραπεζικούς λογαριασμούς φαρμακευτικών εταιρειών σε λογαριασμούς, με δικαιούχους τον Λάζαρο Καρνέση και τη σύζυγό του Ελένη Ράικου.

Προκύπτει ειδικότερα:

-έμβασμα από τη NOVARTIS PHARMA AG, ύψους 1.000 ευρώ, στις 15.12.2008, σε λογαριασμό που δικαιούχοι είναι ο Λάζαρος Καρνέσης και Ελένη Ράικου.

-έμβασμα από τη ΝOVARTIS PHARMA AG, ύψους 1.000 ευρώ, στις 27.09.2011 σε λογαριασμό που δικαιούχοι είναι οι Λάζαρος Καρνέσης και Ελένη Ράικου.

-έμβασμα της φαρμακευτικής εταιρείας ASTELLAS PHARMACEUTICALS AEBE, ύψους 3.000 ευρώ, στις 19.04.2014 σε λογαριασμό που δικαιούχοι είναι οι Λάζαρος Καρνέσης και Ελένη Ράικου.

Η κ. Ράικου, καταθέτοντας στην επιτροπή της Βουλής, δήλωσε ότι αναγνωρίζει μόνο το δεύτερο έμβασμα, αυτό του Σεπτεμβρίου του 2011, και τόνισε ότι οι γιατροί έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος σε έρευνες. Φέρεται δε, να χαρακτήρισε το έγγραφο αυτό ως «δημιούργημα του Παπαγγελόπουλου».

«Κοινή εκβίαση» και «συμβόλαιο» καταγγέλλει η ίδια

Από την πλευρά της η Ελένη Ράικου αντιδρά και καταγγέλλει «συμβόλαιο θανάτου» στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis.

Ταυτόχρονα κατήγγειλε «κοινή εκβίαση» από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για τον οποίο είπε ότι η ίδια τον αποκάλεσε «Ρασπούτιν», όταν βγήκε η είδηση περί κύκλων της.
Αναρωτήθηκε μάλιστα, πως είχε τη στήριξη της τότε κυβέρνησης. «Λειτουργούσε με τρόπο εκβιαστικό σε βαθμό που απορούσα πως τον στηρίζει η τότε κυβέρνηση, έστηνε δημοσιεύματα με παρακρατικές μεθόδους. Έφτιαχνε ιστορίες και διέσυρε αθώους ανθρώπους», κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες και πρόσθεσε: «Μπροστά σε όσα έχει κάνει ο Παπαγγελόπουλος σε αυτήν την επιτροπή θα ακούσετε μονο το 1%».

«Δεν πηγαίναμε σπίτια μας ούτε τα Σαββατοκύριακα», φέρεται να είπε και συμπλήρωσε: «Τον Φεβρουαρίο 2017 με επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Παπαδάκου και ρωτούσε αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Άλλοι δημοσιογράφοι δεν είχαν ρωτήσει κάτι τέτοιο, καθώς η έρευνα ήταν σε αρχικό στάδιο. Η Παπαδάκου μου είπε όμως πως …υπάρχουν. Μετά με πήρε κι ο Παπαγγελόπουλος. Ρωτούσε τα ίδια. Η Παπαδάκου με ξαναπήρε τον Μάρτιο. Ρωτούσε τα ίδια. Όταν της είπα πως δεν υπάρχει κάτι μου είπε πως “για Βενιζελο και Πικραμμένο δεν βγαίνει κάτι”; κι άρχισε να μιλά για offshore Παναγιωτάκη (σ.σ. ο Διονύσης Παναγιωτάκης) και Βενιζέλου. Εξεπλάγην και της ζήτησα τα στοιχεία. Αν τα έχει να τα φέρει. “Φεύγω τώρα να στα φέρω”. Την κράτησα μετά και της ζήτησα τα στοιχεία. Απέφυγε να φέρει οτιδήποτε. Λίγες ημέρες μετά με πήρε ο Παπαγγελόπουλος. “Ακόμα να στείλεις τη δικογραφία στη Βουλή”; “Εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής” απάντησα. “Κάτσε και θα δεις” είπε. Αισθάνθηκα πως εκβιάζομαι. Κοινή εκβίαση».

Σε άλλο σημείο, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες πως «κάποιος Ανδρικόπουλος, δημοσιογράφος από το Documento τότε με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως κατηγορούμαι η ίδια για απόκρυψη στοιχείων από κάποια κυρία Ζαμανίκα. Κατόπιν υπήρξε εναντίον μου δημοσίευμα. Κατάλαβα τότε, πως υπήρξε συμβόλαιο θανάτου, επειδή αρνήθηκα να συνεργαστώ με τον Παπαγγελόπουλο! Θυμήθηκα την Τσατάνη που της είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό. Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη. Αισθάνθηκα οτι εκτελούνταν συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου από Παπαγγελόπουλο».

Η κ. Ράικου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατέθεσε πως μετά την άρνησή της να ενδώσει και να στείλει φάκελο για πολιτικά πρόσωπα, χωρίς να έχει στοιχεία, ξεκίνησε πογκρόμ πειθαρχικών διώξεων εναντίον της. Όπως φέρεται να είπε, τα πειθαρχικά αποσκοπούσαν να κάμψουν το δικαστικό της φρόνημα για να τη διώξουν από το Σώμα. “Επί 2,5 χρόνια έδινα εξηγήσεις και καταθέσεις στον Άρειο Πάγο”, είπε σύμφωνα με πηγές από την Επτροπή και πρόσθεσε: “Στις 10.11.17 με καλεσε ο προϊστάμενος μου στο τμήμα δικαστικών συνδρομών και μου ειπε πρεπει να με αλλάξει για το δικό μου καλό. Του είπα “κατάλαβα σας πήρε ο Παπαγγελόπουλος“, χαμογέλασε και μου απάντησε “δεν θα έκανα το χατήρι κανενός, αλλά είναι για το καλό σου».

Συνέχισε δε, λέγοντας πως «το 2018 μου έκανε πειθαρχικό η Δημητρίου, για ποιο λόγο είχα ολοκληρώσει γρήγορα δικογραφίες. Τον Οκτώβριο του 2018 είδα δημοσίευματα στις εφημερίδες “Νέα Σελίδα” και “Κόντρα” που ανέφεραν τον σύζυγο μου ως “πρωταγωνιστή στο σκάνδαλο Νοβάρτις”. Παρόμοια πράγματα είχε πει και η Γιαννα Παπαδάκου στο ραδιόφωνο “στο κοκκινο”. Οι εφημερίδες ανακάλεσαν με δημόσιες επανορθώσεις».

Σύμφωνα με πηγές της Προανακριτικής, η κ. Ράικου αναφέρθηκε στις έρευνες που είχε κάνει σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς και στη διερεύνηση των καταγγελιών για offshore του επιχειρηματία Διονύση Παναγιωτάκη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διερεύνηση που είχε ως αποτέλεσμα ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοια offshore ούτε εμβάσματα από την Novartis προς τον κ. Παναγιωτάκη.

«Έψαξα τράπεζες. Από Alpha Bank βρέθηκε έμβασμα 28 εκατ. ευρώ. Η χαρά μας ήταν μεγάλη. Ήλθαν κι αλλά αποτελέσματα. Τα συνολικά εμβάσματα Novartis ήταν 118 εκατ. ευρώ. Την πρώτη λίστα τη χωρίσαμε. Κάποιοι έψαχναν εταιρείες, κάποιοι άλλοι φυσικά πρόσωπα. Στην ενιαία αρχή πληρωμών στείλαμε έγγραφο για συνδρομή ως προς φυσικά πρόσωπα. Να δούμε εάν μισθοδοτούνται από Δημόσιο για να διερευνήσουμε σχέσεις με Novartis. Στείλαμε έγγραφο και στην ΑΑΔΕ ζητώντας έναν υπάλληλο για βοήθεια. Έψαξα ειδικά τον κ. Παναγιωτάκη όμως είχα κατηγορηματική άρνηση. Δεν υπήρχε έμβασμα προς αυτόν».

Η ΝΔ με την έναρξη της συνεδρίασης κατήγγειλε επιλεκτική διαβίβαση εγγράφων προς την Επιτροπή και παρακώλυση του έργου της από την Ελένη Τουλουπάκη. Όπως ανέφερε με την έναρξη της συνεδρίασης ο Θανάσης Πλεύρης, η κ. Τουλουπάκη δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα αποστολής εγγράφων της πλειοψηφίας κι απέστειλε μονάχα έγγραφα που ζήτησε ο κ. Λάππας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη ΝΔ συμφώνησε και ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ.

Θ.Πλευρης: Η κα Τουλουπάκη πρόλαβε από την Παρασκευή που ο κ.Λάπας ζήτησε ορισμένα έγγραφα να τα βρει και να τα αποστείλει σήμερα στην Επιτροπή μας αλλά όλων των υπολοίπων τα αιτήματα τα αφήνει να εκκρεμούν εδώ και εβδομάδες. Γιατί; Γίνεται επιλεκτική μεταχείριση. Προτείνω να εκφράσουμε διαμαρτυρία και πιθανόν να ασκήσουμε και κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Β.Κεγκερογλου: Νομίζω οτι δεν πρόκειται ούτε για απλή αμέλεια ούτε για αδιαφορία. Είναι συνέχεια της όλης μεταχείρισης της υπόθεσης. Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Γιατί η κυρία Τουλουπάκη επιλέγει τι θα στείλει και τι όχι; Παίρνει από κάπου εντολές είναι σε συνεννόηση με κάποιον; Πρέπει ως Επιτροπή να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα.

Ι.Μπούγας: Προτείνω την κατάθεση δήλωσης δυσαρέσκειας ή και διαμαρτυρίας της Επιτροπής προς την Εισαγγελία Διαφθοράς.

O Ρασπούτιν

Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, σύμφωνα με βουλευτές-μέλη της επιτροπής, αναφέρθηκε και στον ρόλο του «Ρασπούτιν».

–«Ο Παπαγγελόπουλος αυτοαποκαλούνταν Ρασπούτιν, από το 2005. Όσο ήταν υπουργός έστηνε δημοσιεύματα εναντίον αθώων ανθρώπων. Στόχος των συκοφαντικών δημοσιευμάτων ήταν να πλήξουν το κύρος μου και να ενισχύσουν την αξιοπιστία της κ. Τουλουπάκη. Ότι δήθεν εγώ προστάτευα πολιτικούς ενώ εκείνη έδινε στοιχεία», φέρεται να κατέθεσε η Ελένη Ράικου και πρόσθεσε: «Τότε κάλεσα κάποιους δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ και τους ενημέρωσα για τον Ρασπούτιν εννοώντας φυσικά τον Παπαγγελόπουλο. Εκείνοι για να μην γράψουν το όνομά μου τα απέδωσαν σε «κύκλους της Ράικου». Εγώ τα είχα πει και έτσι καταχώρησα τον Παπαγγελόπουλο ως σκευωρό της ενεργούς πολιτικής. ‘Αλλωστε, από το 2005, που ήταν προϊστάμενος στην εισαγγελία Αθηνών και συνυπηρετούσαμε, αποκαλούσε τον εαυτό του, ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος, Ρασπούτιν. Από τότε θυμάμαι να το λέει. Όταν ήταν υπουργός λειτουργούσε παραθεσμικά ο Παπαγγελόπουλος. Έστηνε δημοσιεύματα εναντίον αθώων ανθρώπων».

–«Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε στην υπόθεση Novartis πολιτικούς, εδώ και τώρα! Αυτό ήθελε. Τελικά το κατάφερε με την Τουλουπάκη. Αυτό αποδεικνύει η ροή των γεγονότων. Όσα ήθελε να πέτυχε με την Τουλουπάκη», φέρεται να δήλωσε.

-Η κ. Ράικου μίλησε και για άλλες παρεμβάσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου σε άλλες υποθέσεις. «Τον Ιανουάριο του 2017, μας διαβιβάστηκε αναφορά, με συνημμένο πόρισμα, του διοικητή της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής και τη δανειοδότηση σε εκατοντάδες επιχειρηματίες χωρίς να τηρούνται τα τραπεζικά κριτήρια. Ο Παπαγγελόπουλος με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να την κρατήσω και να μην προχωρήσω. Του είπα ότι δεν γίνεται», φέρεται να είπε η εισαγγελική λειτουργός και πρόσθεσε ότι και ο Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου της είχε εκμυστηρευτεί παρεμβάσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο.

-Φέρεται επίσης να κατέθεσε πως δεν κατήγγειλε τον κ. Παπαγγελόπουλο, μόλις παραιτήθηκε, δηλαδή τον Μάρτιο του 2017, «επειδή στον Άρειο Πάγο, υπήρχε απόκλιση από τα συνηθισμένα που την έκαναν να νιώθει άβολα». Είναι χαρακτηριστική η φράση που αποδίδεται, από βουλευτές, στην κ. Ράικου, απόψε στην επιτροπή: «Που να αναφερθώ; Στην κυρία Δημητρίου, άμα πήγαινα, ήξερα τι θα γίνει. Η κ. Δημητρίου ταυτιζόταν με την κυβέρνηση. Γι΄αυτό δεν απολάμβανα τη θεσμική προστασία που χρειαζόμουν».

Μήνυση και αγωγή κατά της Ράικου από το Documento

Μετά την κατάθεση της Ράικου στην προανακριτική, η εφημερίδα Documento ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μήνυση και αγωγή εναντίον της επειδή «κατέθεσε πως η εφημερίδα υλοποίησε συμβόλαιο θανάτου εναντίον της γιατί δεν συνεργάστηκε με τον Παπαγγελόπουλο». «Θα τα πούμε στα δικαστήρια» αναφέρει χαρακτηριστικά το έντυπο.

Η εφημερίδα κατηγορεί την πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς ότι δεν ζήτησε να εξαιρεθεί από την έρευνα για τη Novartis παρότι ο σύζυγός της έλαβε χρήματα από την φαρμακοβιομηχανία και μάλιστα σε κοινό λογαριασμό με τη Ράικου.

«Βρωμερά ψέμματα» καταγγέλλει ο Παπαγγελόπουλος για τις κατηγορίες της Ράϊκου

Ο κ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε τα λεγόμενα της πρώην δικαστικού «βρωμερά ψέματα» και ανέφερε πως «το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται και να βουλιάζει πιο βαθιά στο βούρκο της».

Και επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί συνολικά και να «ενεργήσω όπως της αξίζει» μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της την οποία χαρακτηρίζει «μυθιστορηματική, παραληρηματική, ρυπαρή και δυσώδη».

Ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έχει ως εξής:

«Αυτοπαγιδευμένη στο βούρκο των ευθυνών και των ψεμάτων της η κα Ράϊκου προσπαθεί με νέα βρωμερά ψέματα να σωθεί.

Το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται και να βουλιάζει πιο βαθιά στο βούρκο της.

Μόλις ολοκληρώσει τη μυθιστορηματική, παραληρηματική, ρυπαρή και δυσώδη κατάθεσή της θα τοποθετηθώ συνολικά και θα ενεργήσω όπως της αξίζει».

Τουλουπάκη : Στείλαμε όσα στοιχεία μας ζητήθηκαν για τη Novartis

Απαντήσεις έδωσε η Ελένη Τουλουπάκη μετά τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία βουλευτές από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, μέλη της επιτροπής, κατήγγειλαν πως η εισαγγελέας Διαφθοράς απέστειλε άμεσα στοιχεία που ζητήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καθυστερεί να αποστείλει άλλα που της ζητήθηκαν προγενέστερα.

Η κα. Τουλουπάκη τόνισε ότι ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, με έγγραφό του ζήτησε να αποσταλούν στη Βουλή το αργότερο ως σήμερα τα συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία και εστάλησαν.

(Με πληροφορίες από efsyn.gr, cnn.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: Εμβάσματα της Novartis στον λογαριασμό του συζύγου της Ράικου – «Κοινή εκβίαση» καταγγέλλει η ίδια - altsantiri

Keywords
novartis, ιδια, novartis, alpha bank, στην κ, νεα δημοκρατια, συριζα, βουλη, πικραμμενος, offshore, βενιζελος, ειπε, τραπεζες, alpha, ααδε, πλευρης, κεγκερογλου, αθηνα, ττε, νέα, cnn, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , επιλεκτικη χρεοκοπια, eurobank alpha, alpha eurobank, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αμα, αποτελεσματα, βουλευτες, μιλα, ελενη, ραδιοφωνο, τηλεφωνο, ττε, ψεματα, alpha, cnn, αγωγη, αδιαφορια, απε, βγαινει, εβδομαδες, βοηθεια, γινει, γινεται, γιατροι, δευτερο, δημοσιο, δηλωση, εγγραφα, εγγραφη, εγγραφο, εδινα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκρηκτικο, εμβασμα, ενιαια αρχη πληρωμων, ερευνα, ερευνες, εφημεριδα, υποθεση, κεγκερογλου, κυβερνηση, κυρια, λαπας, λαππας, λογο, μηνυση, ονομα, πλευρης, πογκρομ, ροη, ρασπουτιν, ρολο, συγκεκριμενα, συζυγο, συνεχεια, σωμα, σπιτια, τμημα, τριτη, φυσικα, χαρα, δικαιωμα, η εφημεριδα, λαζαρος, offshore, πηγες, πληροφοριες, στην κ, τραπεζα, θανασης, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα