Έμμεσο μήνυμα Τόμσεν στην Ελλάδα και αιχμές κατά Ιταλίας – «Σε επισφαλή θέση χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος»

Μήνυμα προς τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης που ενώ βρίσκονται σε ανάπτυξη, δεν εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους θέση έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διά στόματος Πολ Τόμσεν.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στη σύνοδο του Ταμείου στην Ινδονησία ο κ. Τόμσεν σημείωσε πως πολλές κυβερνήσεις δεν επέδειξαν επαρκή δημοσιονομική συγκράτηση τις καλές

εποχές, με συνέπεια τα ονομαστικά ελλείμματα να έχουν αυξηθεί.

Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ιταλία, όμως ξεκαθάρισε ότι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος βρίσκονται σε ιδιαίτερα επισφαλή θέση, καθώς δεν έχουν τον δημοσιονομικό χώρο να αντιμετωπίσουν υφεσιακές πιέσεις.

Μάλιστα, κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τόμσεν δεν έκανε ξεκάθαρη αναφορά στην Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, έστειλε όμως ένα έμμεσο μήνυμα.

«Είναι σαφές ότι θα πρέπει να δημιουργήσουν δημοσιονομικό τώρα για τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΔΝΤ. Με τον τρόπο αυτό έδειξε να απαντά για τη θέληση της Ελλάδας να μην περικόψει τις συντάξεις το 2019, περιορίζοντας σημαντικά το υπερπλεόνασμα.

Εντός των επόμενων ωρών θα λάβει χώρα η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον κ. Τόμσεν, στο περιθώριο της συνόδου στο Μπαλί.

Επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν το προσχέδιο του προϋπολογισμού και οι συντάξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα