Έκθεση στο ίδρυμα Prada: «Το σκάφος μπάζει νερά. Ο καπετάνιος είπε ψέμματα» (εικόνες)

Στον χώρο του Fondazione Prada στη Βενετία, το ίδρυμα φιλοξενεί μια έκθεση, με έναν τίτλο που ερεθίζει τη φαντασία: «Το σκάφος μπάζει νερά. Ο καπετάνιος είπε ψέμματα».

Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Μπιενάλε στη Βενετία και φέρνει κοντά τρία μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης (και τρεις σπουδαίους δημιουργούς σε κάθε ένα από αυτά): τη φωτογραφία (Τόμας Ντίμαντ), το φιλμ (Αλεξάντερ Κλούγκε) και τη σκηνογραφία (Άννα

Βίμπροκ).

Όλα ξεκίνησαν από μία παρανόηση. Κοιτώντας – και ανταλλάσσοντας μεταξύ τους – την εικόνα μιας αναπαραγωγής του πίνακα «Μέρες… τελευταίες» (1883) του ιταλού ζωγράφου, Άντζελο Μορμπέλι, και οι τρεις δημιουργοί, ο Ντίμαντ, ο Κλούγκε και η Βίμπροκ, ερμήνευσαν το θέμα του πίνακα με διαφορετικό τρόπο ο καθένας.

Οι φιγούρες στον πίνακα, αντί για μια ομάδα ηλικιωμένων αντρών στο άσυλο ανιάτων Pio Albergo Trivulzio στο Μιλάνο (αυτό αποτύπωσε ο Μορμπέλι), θεωρήθηκαν συνταξιούχοι ναυτικοί που ζουν τις τελευταίες μέρες τους σ’ έναν ξενώνα. Εξ ου και η θαλασσινή μεταφορά στον τίτλο της έκθεσης.

Στο βενετσιάνικο παλάτι του 18ου αιώνα, στην Ca’ Corner della Regina, η συνεργατική δημιουργία ξετυλίγεται και στα τρία πατώματα.

Οι επισκέπτες μπορούν να δημιουργήσουν ο καθένας τη δική του αφήγηση, καθώς ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές στα οπτικά σύμπαντα των τριών καλλιτεχνών.

Τρία ερωτήματα θέτει η έκθεση. Το ένα, σχετικά με τον παραδοσιακό διαχωρισμό των θεατών από τα σκηνικά σε μια σκηνή θεάτρου.

Το δεύτερο, σχετικά με την υποβάθμιση των φιλμικών προϊόντων σε απλά εκθέματα.

Και το τελευταίο, σχετικά με την οπτική απομόνωση μέσα στην οποία έργα τέχνης παρουσιάζονται συνήθως σε ένα σόου.

Η έκθεση διαρκεί από τις 13 Μαΐου έως τις 26 Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα