Έκθεση «καταπέλτης» για βρετανικούς κολοσσούς που «κόβουν» γυναίκες από διευθυντικές θέσεις
Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν μεγάλοι όμιλοι στη Βρετανία για να δικαιολογήσουν την απουσία γυναικών από διευθυντικές θέσεις είναι “αξιοθρήνητα και απαξιωτικά”, επισημαίνεται σε έκθεση που δόθηκε σήμερα, Πέμπτη στη δημοσιότητα και συντάχθηκε κατόπιν έρευνας που έγινε υπό την αιγίδα της κυβέρνησης.
“Δεν πιστεύω ότι είναι μια θέση που τους ταιριάζει”, “η πλειονότητα δεν θέλει τους μπελάδες ή την πίεση ενός διοικητικού συμβουλίου”, “τα προβλήματα που χειριζόμαστε είναι εξαιρετικά περίπλοκα”, αυτά είναι μερικά παραδείγματα από τις εξηγήσεις που δίνουν ορισμένοι διευθυντές, τα οποία αποκαλύπτονται από αυτήν την έκθεση, η οποία συντάχθηκε μετά την εξέταση των 350 μεγαλύτερων επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Βεβαίως και έχει γίνει πρόοδος, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, καθώς το 2017 μόνον 10 επιχειρήσεις μεταξύ των FTSE-350 δεν είχαν καμία γυναίκα στο διοικητικό τους συμβούλιο, έναντι 152 το 2011.
Ωστόσο, συνολικά πολύ λίγες γυναίκες αποκτούν πρόσβαση στα διοικητικά συμβούλια και τα σεξιστικά σχόλια εξακολουθούν να αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, δείχνει η έκθεση αυτή η οποία συντάχθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης.
Η επιτροπή αυτή, η οποία συστάθηκε το 2016, έχει στόχο να ωθήσει τους μεγάλους ομίλους να έχουν γυναίκες τουλάχιστον στο ένα τρίτο των ανώτερων αξιωμάτων τους ως το 2020. Μια έκθεση προόδου αναμένεται να δημοσιευτεί στις 27 Ιουνίου.
“Είναι σοκαριστικό ότι οι επιχειρήσεις πιστεύουν πως αυτές οι αξιοθρήνητες και απαξιωτικές δικαιολογίες αποτελούν λόγους που μπορούν να γίνουν αποδεκτοί για να κρατούν τις γυναίκες στο περιθώριο όσον αφορά στις θέσεις ευθύνης”, σχολίασε ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τις Επιχειρήσεις Άντριου Γκρίφιθς.
“Δεν είναι επίσης ενθαρρυντικό να βλέπουμε υπευθύνους που δεσμεύονται να υποστηρίξουν τις γυναίκες, αλλά κάνουν λίγα για να τις διορίσουν στα πλέον υψηλόβαθμα αξιώματα, ή εμποδίζουν την εξέλιξή τους στα κλιμάκια της επιχείρησης”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Αμάντα Μακένζι, γενική διευθύντρια της ΜΚΟ Business in the Community, η οποία αγωνίζεται για έναν πιο υπεύθυνο επιχειρηματικό κόσμο, η λίστα των εξηγήσεων που δίνουν “μας κάνει να σκεφτούμε ότι βρισκόμαστε στο 1918 κι όχι στο 2018”.
Η ίδια βλέπει ωστόσο “πολλούς λόγους για να είμαστε αισιόδοξοι”, κυρίως την υποχρέωση που επιβλήθηκε στις επιχειρήσεις να δημοσιεύουν τις μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες ή ακόμη το γεγονός ότι έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο το θέμα της ισότητας και της διαφορετικότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Τα πρώτα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν τον Απρίλιο δείχνουν ότι σχεδόν 8 στις 10 μεγάλες επιχειρήσεις στη Βρετανία παραδέχονται ότι πληρώνουν περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες.
Οι επιχειρήσεις αυτές αποδίδουν ως επί το πλείστον την έλλειψη αυτή ισότητας στο γεγονός ότι οι άνδρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες στις θέσεις ευθύνης και ως εκ τούτου έχουν και υψηλότερες αποδοχές.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι ανακοίνωσε το «Παίδων» μετά την εξέταση της 14χρονης από την Λέρο
- Ποια «κλείνει» ως αντικαταστάτρια της Σκορδά στον Αντ1;
- Αυτά είναι τα νέα καλαμάκια που αντικαθιστούν τα πλαστικά
- Κλιματιστικό: Έτσι θα κάνετε οικονομία στο ρεύμα όλο το καλοκαίρι!
- Αφράτα κεφτεδάκια
- Αποκάλυψη: Έτσι θα ονομάζονται πλέον τα Σκόπια - Εν αναμονή της συνομιλίας Τσίπρα - Ζάεφ
- Εκτακτο: Τέλος ο Ζιντάν από την Ρεάλ!
- Τέλος από τον ΑΝΤ1 γνωστός παρουσιαστής
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Κατσαρός
- Αποχαιρέτησε τη Ρεάλ Μαδρίτης ο Ζιντάν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Τέλος από τον ΑΝΤ1 γνωστός παρουσιαστής
- Την Παρασκευή η κηδεία του Μιχάλη Δεσύλλα (εικόνες)
- Απειλεί με αιματοχυσία ο Καρατζαφέρης
- Δημοσιογράφος του Alpha έκανε μπάνιο με γάλα on air σαν άλλη Κλεοπάτρα (video)
- To Samsung Galaxy S10 θα κυκλοφορήσει με in-display fingerprint sensor
- Τέλος ο Ζιντάν από τη Ρεάλ (video)
- Στην 110 Πτέρυγα Μαχης ο Καμμένος με τον αμερικανό πρέσβη (εικόνα)
- Τέλος ο Ζιντάν από τη Ρεάλ
- Θρίλερ στην Πάτρα – Πυροβόλησαν ανήλικο στη μέση του δρόμου
- Τελευταία Νέα altsantiri
- To Samsung Galaxy S10 θα κυκλοφορήσει με in-display fingerprint sensor
- Θρίλερ στην Πάτρα – Πυροβόλησαν ανήλικο στη μέση του δρόμου
- Έρχονται τα νέα επιτραπέζια παιχνίδια που… τρώγονται (εικόνες)
- Συλλαλητήρια για τo Σκοπιανό σε 13 πόλεις στις 6 Ιουνίου
- Έλα στη θέση μου: Μήπως επέστρεψε κάποιος παλιός γνώριμος;
- Το ποδόσφαιρο αποδεικνύεται «θαυματουργό» για την υγεία ηλικιωμένων
- Αυτά είναι τα μέλη της σπείρας που εξαπατούσαν ηλικιωμένους και συνελήφθησαν στο Λαύριο (εικόνες)
- Δημοσιογράφος του Alpha έκανε μπάνιο με γάλα on air σαν άλλη Κλεοπάτρα (video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: Επεισόδιο τα ξημερώματα - Καταγγελία για πυροβολισμό σε βάρος ανηλίκου
- Η Βρετανική startup, Change Place, είναι η φετινή νικήτρια του Chivas Venture!
- Η παραλία Καστρί/Creta Maris «Αειφόρα Παραλία της Μεσογείου»
- Stories of Light από το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)
- Αυτά είναι τα νέα καλαμάκια, μετά τα πλαστικά -Ηδη κυκλοφορούν στην Αθήνα
- Τι θα δούμε στις Οικογενειακές Ιστορίες...
- Η Κομισιόν θέλει να κόψει κονδύλια από την Τουρκία
- Έριξε "χυλόπιτα" σε πρόταση 110 εκατομμυρίων!
- Επίσκεψη στο κατάστημα Mourtzi στην Ερμού