Σύσκεψη Μητσοτάκη με Δένδια, Παναγιωτόπουλο και Φλώρο για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Έντονη είναι η κινητικότητα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο με φόντο την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγο μετά τις 18:00 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η σύσκεψη που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 19:00 έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης του πρωθυπουργού για τις τελευταίες

εξελίξεις σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένη την παρατεινόμενη παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και την επιμονή της Άγκυρας να κρατά υψηλούς τόνους σε επίπεδο ρητορικής.

Επιπλέον επικεντρώθηκε στο συντονισμό των ενεργειών της ελληνικής πλευράς, ενόψει του αυριανού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που πραγματοποιείται στη Βιέννη.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευής (14/08).

Η επικοινωνία των δύο ηγετών γίνεται ενώ το τουρκικό σκάφος «Oruc Reis» βρίσκεται και πάλι εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντός των ορίων που περιγράφει η παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα. Μία NAVTEX που όμως σήμερα έγινε διάτρητη κατά την κοινή άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας, με την παρουσία τεσσάρων πλοίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μιας γαλλικής φρεγάτας και ενός ελικοπτεροφόρου, καθώς και δύο γαλλικών αεροσκαφών Rafale.

Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας έθεσε ο Νίκος Δένδιας στις συναντήσεις του στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.

Νέες προκλήσεις από Ερντογάν: Τους είπαμε, αν επιτεθείτε στο Oruc Reis θα πληρώσετε βαρύ τίμημα

Την ίδια ώρα, μπορεί στην Άγκελα Μέρκελ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είπε πως «η λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση», αλλά εντός της Τουρκίας συνεχίζει να προκαλεί για τις κινήσεις της Άγκυρας.

Ο τούρκος πρόεδρος το απόγευμα της Πέμπτης (12/08) σε ομιλία, για την 19η επέτειο του κόμματός του, του «AKP», μίλησε για τις κινήσεις του «Oruc Reis» και σε μια αποστροφή του λόγου του, τόνισε: «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis, αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρανε την πρώτη απάντηση». Αυτό αναφέρει και η «sabah.com.tr».

Cumhurbaşkanı @RTErdogan:

“Oruç Reis’imize sakın saldırmayın, saldıracak olursanız bunun bedelini ağır ödersiniz dedik ve bugün ilk cevabı aldılar.”#AKSevda19Yaşındapic.twitter.com/H1WtO8fGlH

— Metin37 (@metin_makara) August 13, 2020

Υποστηρίζοντας ουσιαστικά πως υπήρξε κάποιου είδους «επεισόδιο» μεταξύ ελληνικού και τουρκικού πλοίου, κοντά στο «Oruc Reis», το οποίο έχει μπει ξανά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

#Erdoğan oggi,durante il suo intervento al Comitato centrale dell’AKP,ha rivelato che la Marina turca ha risposto al fuoco che era stato aperto contro la nave da ricerca sismica Oruç Reis situata nelle acque contese da #Grecia e #Turchia nel #Mediterraneo orientale @RadioRadicale pic.twitter.com/eRcOmhGDb5

— Mariano Giustino (@MarianoGiustino) August 13, 2020

Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, δεν υπήρξε οποιοδήποτε περιστατικό. Επιπλέον, κυβερνητικά στελέχη στην χώρα μας θεωρούν πως όλα τα παραπάνω αποτελούν επικοινωνιακά παιχνίδια «εσωτερικής κατανάλωσης» από την πλευρά του Ερντογάν, ο οποίος πέρα από τους… λεονταρισμούς, βλέπει την οικονομία της χώρας του να καταρρέει.

Erdoğan, AKP’nin 19. yıldönümünde konuştu: Tek vaatleri Recep Tayyip Erdoğan’ı indirmekhttps://t.co/rteHFNCj66 pic.twitter.com/0fVtEQ32kW

— A3 Haber (@A3Haber) August 13, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα