Εκτάκτως στην Τουρκία ο Σάρατζ – Συναντήθηκε με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε ξανά στην Τουρκία και στην Κωνσταντινούπολη τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φάγιεζ αλ Σάρατζ, και και εξέφρασε την υποστήριξή του προς τη λιβυκή κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, τον πρόεδρο της οποίας

συνάντησε κεκλεισμένων των θυρών.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μίλησε μαζί του και του και του τόνισε… «σταμάτα τις προκλήσεις και κάνε διάλογο», διαμηνύοντάς του ότι η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε κεκλεισμένων των θυρών με τον Φάγιεζ αλ Σάρατζ, ο οποίος αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, λίγο πριν από μια συνάντηση στο Μαρόκο ανάμεσα σε εκπροσώπους των δύο αντίπαλων μερών στη Λιβύη.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, τις διμερείς τους σχέσεις και θέματα της περιοχής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Ερντογάν «δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να παραμένει αλληλέγγυα με τη νόμιμα αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης και επανέλαβε πως προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη χωρίς καθυστέρηση» ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως «η ειρήνη και η σταθερότητα στη Λιβύη θα είναι επωφελείς για τους γείτονές της και για όλη την περιοχή, αρχής γενομένης από την Ευρώπη» και πως «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει μια θέση αρχής σε αυτό το πλαίσιο».

Κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, Ερντογάν και Σάρατζ συζήτησαν επίσης πώς θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους και θα «προασπίσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης στην ανατολική Μεσόγειο», σύμφωνα πάντα με την τουρκική προεδρία.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Ερντογάν και τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) με έδρα την Τρίπολη, Φάγιεζ αλ Σάρατζ, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.

Φωτογραφία της συνάντησης δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας και δείχνει τον Ερντογάν και τον Σάρατζ να στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο με ουδέτερη έκφραση στο πρόσωπο. Δεν έγιναν δηλώσεις στον Τύπο.

Οι δυο τους είχαν συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη και στις 4 Ιουνίου, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε: «Προχωράμε με τη Λιβύη σε γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο». Μετά το παράνομο μνημόνιο που συμφώνησαν οι δυο πλευρές πριν από μήνες.

Le Président Recep Tayyip Erdoğan a rencontré le Chef du Gouvernement libyen d’union nationale, Fayez al-Sarraj, à Istanbul. pic.twitter.com/sGYyFeJVVv

— Présidence Turquie (@tcbestepe_fr) September 6, 2020

Λιβύη: Από τον Καντάφι στον… Ερντογάν

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη έχει γίνει πεδίο μαχών επιρροής και σήμερα δύο αρχές διεκδικούν την εξουσία: η ΚΕΕ του Φάγεζ αλ Σάρατζ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και μια εξουσία που ενσαρκώνει ο Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται από ένα μέρος του εκλεγμένου Κοινοβουλίου και τον πρόεδρό του, Ακίλα Σάλεχ.

Η Τουρκία υποστηρίζει την ΚΕΕ απέναντι στον Χαλιφά Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και τη Ρωσία.

Στις 21 Αυγούστου οι αντίπαλες αρχές στη Λιβύη ανακοίνωσαν χωριστά τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την προσεχή διοργάνωση εκλογών, μια πρωτοβουλία που χαιρέτισαν ο ΟΗΕ και πολλές αραβικές και δυτικές χώρες.

Εκπρόσωποι των δύο στρατοπέδων συναντώνται την Κυριακή (06/09) για συνομιλίες στο Μαρόκο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε ένα τουριστικό συγκρότημα νότια της πρωτεύουσας Ραμπάτ.

#Erdogan reçoit le PM libyen, Fayez #el_Sarraj https://t.co/xDKUuUG7TE

— ANADOLU AGENCY (FR) (@aa_french) September 6, 2020

Erdogan receives Fayez Al-Sarraj in Istanbulhttps://t.co/59UeDPDzar #Libya #ليبيا pic.twitter.com/nNvqyPi0Ba

— Alwasat (@alwasatengnews) September 6, 2020

Turkish President Recep Tayyip Erdoğan on Sunday received Fayez al Sarraj, head of Libya’s UN-recognized Government of National Accord (GNA), in İstanbul. https://t.co/4TOkUBMKoQ

— ANews (@anewscomtr) September 6, 2020

Le Président Recep Tayyip Erdoğan a rencontré le Chef du Gouvernement libyen d’union nationale, Fayez al-Sarraj, à Istanbul. pic.twitter.com/2JaChWn6h0

— La Switch De Luffy (@SwitchLuffy) September 6, 2020

(πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα