Εκπρόσωποι από 50 χώρες στηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών σε όλον τον κόσμο

Οι εκπρόσωποι περίπου 50 χωρών δεσμεύτηκαν σήμερα να αποδεσμεύσουν περίπου 181 εκατομμύρια ευρώ για να προστατευθούν τα δικαιώματα των γυναικών σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργήθηκε λόγω της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά των αμβλώσεων.

Γυναίκες από το Πακιστάν, την Κολομβία και το Μαλί εξήγησαν ποιες θα είναι οι συνέπειες για τις συμπατριώτισσές τους αν στερηθούν την πρόσβαση στις υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας και αναπαραγωγής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ

με διάταγμά του απαγόρευσε τη χορήγηση ομοσπονδιακών πόρων στις ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις που στηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Πιστεύω ότι η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ είναι μια καλή απόφαση. Και δεν έχω δει καμία απόδειξη που να την στηρίζει» είπε ο αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Ντε Κρόο, ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου δωρητών «She Decides» («Εκείνη αποφασίζει»).

Η πολιτική κατά των αμβλώσεων, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1984, προβλέπει ότι οι ομοσπονδιακοί πόροι που προορίζονται για διεθνή βοήθεια δεν επιτρέπεται να χορηγούνται σε ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις που κάνουν αμβλώσεις ή που μάχονται για να νομιμοποιηθούν οι αμβλώσεις.

Σύμφωνα με ολλανδικές πηγές, με το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ οι οργανώσεις αυτές θα στερηθούν περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ. Πολλές χώρες ανακοίνωσαν ότι θα αποδεσμεύσουν άμεσα πολλά εκατομμύρια ευρώ (21 η Σουηδία, 10 το Βέλγιο, η Δανία και η Ολλανδία) ενώ άλλες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, ζήτησαν μια παράταση χρόνου, μολονότι υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

Το συνέδριο αυτό, που οργανώθηκε από κοινού από το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Δανία, είναι ένα «εξαιρετικό γεγονός» αλλά δεν πρέπει να παραμείνει το μοναδικό, τόνισε η υπουργός Συνεργασίας της Ολλανδίας, Λιλιάνε Πλούμεν.

«Είμαστε σε καλό δρόμο σε όλον τον κόσμο, ωστόσο, παρ’ όλ’ αυτά, κάθε δύο λεπτά πεθαίνει μια έγκυος γυναίκα ή ένα κορίτσι», υπενθύμισε η ομόλογός της της Σουηδίας, Ιζαμπέλα Λεβίν. «Δύο εκατομμύρια κορίτσια γεννούν πριν κλείσουν τα 15 τους χρόνια. 62 εκατομμύρια κορίτσια δεν φοιτούν στο σχολείο, πολλά επειδή είναι ήδη παντρεμένα ή έχουν γίνει μητέρες (…) Αυτές οι γυναίκες, αυτά τα κορίτσια, χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη, όχι λιγότερη», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα