Εκλογές στις ΗΠΑ: Συνεχίζεται το θρίλερ – «Μπλόκο» στις προσφυγές Τραμπ, αναμένονται αποτελέσματα από Πενσυλβάνια (video)

Μπορεί ο δημοκρατικός υποψήφιος να βρίσκεται μια ανάσα από τον Λευκό Οίκο, καθώς έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 264 εκλέκτορες (έναντι 214 του Ντόναλντ Τραμπ), πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται ακόμα 6 εκλέκτορες για τον «μαγικό» αριθμό των 270 που τον οδηγών στην προεδρία, όμως το θρίλερ της εκλογικής αναμέτρησης συνεχίζεται αμείωτο δεύτερη ημέρα μετά τις εκλογές.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα σε πέντε

πολιτείες ενώ η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ολοκληρωθεί. Στη Νεβάδα ο Τζο Μπάιντεν διεύρυνε ελαφρά το προβάδισμα, ενώ ο Τραμπ βρίσκεται μπροστά σε Τζόρτζια, Πενσυλβάνια και Βόρεια Καρολίνα. Σε λίγες ώρες αναμένονται, ωστόσο, τα αποτελέσματα από την Πενσυλβάνια.

Τι απαιτείται για τη νίκη

Σύμφωνα με το BBC, o υποψήφιος των Δημοκρατικών χρειάζεται δύο πολιτείες εκ των Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα και Τζόρτζια ή μόνο την Πενσυλβάνια. Από την άλλη, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων χρειάζεται τρεις εκ των Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα και Τζόρτζια, όπως και την Πενσυλβάνια.

Μήνυμα αισιοδοξίας από τον Μπάιντεν

«Να έχετε υπομονή. Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται και αισθανόμαστε καλά για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε» γράφει ο δημοκρατικός υποψήφιος στο Twitter.

Be patient, folks. Votes are being counted, and we feel good about where we are.

— Joe Biden (@JoeBiden) November 5, 2020

Μηνύει ο Τραμπ τους εκλογικούς αξιωματούχους της Φιλαδέλφειας

Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ μήνυσε σήμερα την Εκλογική Επιτροπή της Κομητείας της Φιλαδέλφειας, ζητώντας κατεπείγοντα ασφαλιστικά μέτρα με στόχο την απαγόρευση καταμέτρησης ψήφων στις περιπτώσεις που ρεπουμπλικάνοι παρατηρητές δεν είναι παρόντες, με βάση, όπως είπε, την νομοθεσία της πολιτείας της Πενσιλβανίας.

Το επιτελείο Τραμπ υποστήριξε ότι εκλογικοί αξιωματούχοι «αρνούνται σκοπίμως να επιτρέψουν κάθε εκπρόσωπο και παρατηρητή εκλογών του προέδρου Τραμπ και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος».

Η μήνυση κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φιλαδέλφειας.

Απορρίπτονται οι προσφυγές Τραμπ για αναστολή καταμέτρησης

Δύο δικαστές στις πολιτείες Τζόρτζια και Μίσιγκαν απέρριψαν προσφυγές του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ με τις οποίες απαιτούσαν να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δικαστής Τζέιμς Μπας στην Τζόρτζια απέρριψε την προσφυγή, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν υπήρχαν ενδείξεις για κακοδιαχείριση στην καταμέτρηση των ψήφων από αξιωματούχους.

Παράλληλα, η δικαστίνα Σίνθια Στίβενς στο Μίσιγκαν απέρριψε αντίστοιχη αγωγή σε ακροαματική διαδικασία σήμερα, αναφέροντας πως θα εκδώσει την γραπτή της δικαστική απόφαση αύριο Παρασκευή.

Νεβάδα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη Νεβάδα, ο Τζο Μπάιντεν διεύρυνε ελαφρά το προβάδισμά του επί του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία. Με καταμετρημένο το 87% των ψήφων, ο Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 48,5% και ο Μπάιντεν 49,5%, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research.

Στην κομητεία Κλαρκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη, το Λας Βέγκας, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται με ποσοστό 53,1%, έναντι 45,2% για τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο.

NEW: Joe Biden’s lead in Nevada has grown in latest batch of results https://t.co/d1RdBOqkM2 pic.twitter.com/pTye5Xkuwr

Bloomberg (@business) November 5, 2020

Τζόρτζια

Στην Τζόρτζια, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με ποσοστό 49,5%, έναντι 49,2% του Μπάιντεν. Στην κομητεία Φούλτον, με πρωτεύουσα την Ατλάντα, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 72,6%, έναντι 26,3% του Τραμπ.

Βόρεια Καρολίνα

Στη Βόρεια Καρολίνα, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Τραμπ παραμένει μπροστά με 50%, έναντι 48,6% του Μπάιντεν.

Πενσυλβάνια

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος διατηρεί το προβάδισμα και στην Πενσυλβάνια, με ποσοστό 50,3% έναντι 48,4% του Μπάιντεν, με καταμετρημένο το 92% των ψήφων. Ο Ρεπουμπλικανός μάλιστα μέσω tweet ανακοίνωσε τη νίκη του στην πολιτεία.

Big legal win in Pennsylvania!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 5, 2020

Αριζόνα

Για την Αριζόνα, η επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Μπάιντεν, Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον, δήλωσε νωρίτερα ότι ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκδοθούν τα τελικά αποτελέσματα, εκτιμώντας ότι η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων στην Πολιτεία αυτή ίσως είναι πολύ μικρή. Mένει να καταμετρηθούν 400.000 ψηφοδέλτια. Η πολιτεία ανήκει στον Μπάιντεν με 50,5% έναντι 48,1% του Τραμπ.

There are still 400,000 uncounted ballots in Arizona, one of the last 6 states still counting after Tuesday’s presidential election. https://t.co/9SnG4FChu6 pic.twitter.com/UEIIYzGKul

CNBC Politics (@CNBCPolitics) November 5, 2020

Σταμάτησε προσωρινά η καταμέτρηση στη Φιλαδέλφεια, την Παρασκευή θα συνεχιστεί στην κομητεία Αλεγκένι της Πενσυλβάνιας

Δικαστήριο της Πενσιλβάνιας έκρινε ότι οι παρατηρητές της εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μπορούν να στέκονται πιο κοντά για να παρακολουθούν την καταμέτρηση των ψήφων στη Φιλαδέλφεια, μια απόφαση που χαιρετίστηκε αμέσως ως μεγάλη νίκη από τους Ρεπουμπλικάνους.

Μέχρι στιγμής πάντως κανένα δικαστήριο δεν έχει διαπιστώσει παρατυπίες στην καταμέτρηση σε αυτήν την πόλη.

«Επιτρέπει στους παρατηρητές να στέκονται λίγο πιο κοντά, όμως δεν είναι μια εντολή που θα έχει οποιαδήποτε επίπτωση στο αποτέλεσμα των εκλογών», είπε η καθηγήτρια νομικής και εκλογική αναλύτρια του τηλεοπτικού δικτύου CNN, Φρανίτα Τόλσον.

Η καταμέτρηση ωστόσο διακόπηκε για ένα διάστημα, καθώς οι Δημοκρατικοί προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας για να ανατρέψουν αυτήν την απόφαση. Το Ανώτατο Δικαστήριο ούτε απέρριψε, ούτε αποδέχτηκε την προσφυγή και η καταμέτρηση ξανάρχισε.

Στην κομητεία Αλεγκένι πάντως οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να σταματήσουν την καταμέτρηση μέχρι αύριο Παρασκευή, κατόπιν συμφωνίας με τοπικό δικαστήριο. Αφορμή στάθηκαν τα περίπου 29.000 κακοτυπωμένα ψηφοδέλτια που έπρεπε να ξανασταλούν σε ορισμένους ψηφοφόρους. Οι τοπικές αρχές συμφώνησαν να μην τα μετρήσουν μέχρι αύριο το απόγευμα, οπότε λήγει η διορία για την παραλαβή επιστολικών ψήφων που στάλθηκαν ανήμερα των εκλογών.

Συνεχίζει τις απειλές ο Τραμπ – Το επιτελείο του προβλέπει ότι θα είναι ο νικητής

Την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με περαιτέρω νομικές ενέργειες ενάντια σε αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών σε ορισμένες πολιτείες, καταγγέλλοντας, χωρίς να προσφέρει καμία απόδειξη, εκλογική νοθεία σε πολιτείες που ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται να επικρατεί.

«Θα κινηθούμε νομικά για εκλογική απάτη σε όλες τις πρόσφατες πολιτείες που ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι κέρδισε» έγραψε ο Τραμπ σε tweet, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες πολιτείες ή περιπτώσεις που για τον ίδιο να συνιστούν εκλογική νοθεία.

Σε άλλο tweet έγραψε «Σταματήστε την καταμέτρηση».

STOP THE COUNT!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 5, 2020

Παράλληλα το προεκλογικό επιτελείο του προανήγγειλε περαιτέρω νομική δράση ενάντια σε αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και προέβλεψε ότι ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας θα αναδειχθεί νικητής των εκλογών ήδη από την Παρασκευή το βράδυ (ώρα Αμερικής).

Ο διευθυντής του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ, ο Μπιλ Στέπιεν δήλωσε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ότι ο Τραμπ παραμένει στον προεκλογικό του αγώνα «ολοζώντανος».

Ο σύμβουλος του επιτελείου Τζέισον Μίλερ είπε ότι θα κινηθούν νομικά στα αποτελέσματα στην Πενσιλβάνια για να εξασφαλίσουν ότι έχουν εικόνα στους ψήφους που έχουν ήδη καταμετρηθεί σε αυτήν την πολιτεία.

Την ίδια στιγμή το γραφείο Τύπου του αποστέλλει με email στα ΜΜΕ τα μηνύματά του για τις εκλογές. «Αν μετρηθούν οι νόμιμες ψήφοι, θα κερδίσω άνετα τις εκλογές. Αν μετρηθούν οι παράνομες και οι καθυστερημένες ψήφοι, μπορούν να μας κλέψουν τις εκλογές» αναφέρει ένα από αυτά.

Trump’s press office now basically emailing out his tweets as statements. pic.twitter.com/fQ9UbhfwqK

David Lipson (@davidlipson) November 5, 2020

Έλεγχος για τις επιστολικές ψήφους

Ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν, της Περιφέρειας της Κολούμπια, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υπογράψει διαταγή με την οποία θα απαιτεί να διενεργείται εξονυχιστικός έλεγχος, δύο φορές την ημέρα, στα ταχυδρομεία τα οποία εξυπηρετούν Πολιτείες οι οποίες παραλαμβάνουν επιστολικές ψήφους και μετά την ημερομηνία των εκλογών.

Ορισμένες Πολιτείες, όπως η Νεβάδα και τη Βόρεια Καρολίνα, βάση της νομοθεσίας τους, δέχονται και μετρούν τις ψήφους που φτάνουν τις επόμενες ημέρες. Σε μια αγωγή που κατατέθηκε ωστόσο αναφέρεται ότι η Ταχυδρομική Υπηρεσία (USPS) παρέδωσε περίπου 150.000 ψηφοδέλτια την Τετάρτη. Από αυτά, περίπου 8-9.000 παραδόθηκαν μετά την Τρίτη, μολονότι είχαν ταχυδρομηθεί την Κυριακή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα