Εκλογές Κων/πολη: Η νίκη Ιμάμογλου αρχή του τέλους για την παντοδυναμία Ερντογάν; (video)

Πώς εξελίσσεται η επόμενη μέρα για την ΤουρκίαΗ ευρεία νίκη Ιμάμογλου στον δήμο Κων/πολης θέτει υπό αμφισβήτηση τις πολιτικές ΕρντογάνΗ πρώτη μεγάλη ήττα του μέχρι πρότινος παντοδύναμου ΠροέδρουΔεν αποκλείεται κυβερνητικός ανασχηματισμός αλλά και αλλαγή στην εξωτερική πολιτική

«Όποιος παίρνει την Κωνσταντινούπολη, παίρνει και την Τουρκία», λέει ένα άτυπο αλλά ιδιαίτερα δημοφιλές ρητό στη γειτονική χώρα. Ιδίως δε μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στην πόλη-σύμβολο της Τουρκίας, όπου ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Εκρέμ Ιμάμογλου,

εξασφάλισε ευρεία νίκη έναντι του ευνοούμενου του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στις επαναληπτικές εκλογές που είχε ουσιαστικά ζητήσει ο Πρόεδρος της χώρας.

Η νίκη μάλιστα αυτή, που ουσιαστικά εκπροσωπεί την αντιπολίτευση στο πρόσωπο του Ερντογάν, επέφερε ένα οδυνηρό πλήγμα στο κυβερνών κόμμα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αύρα του ανίκητου που είχε καλλιεργήσει ο ηγέτης του δεξιού, ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κι επιδίδοντάς του ένα μήνυμα αποδοκιμασίας των πολιτικών του από τους ψηφοφόρους.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, μέχρι πρότινος σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό σε εθνικό επίπεδο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), εξασφάλιζε το 54,21% των ψήφων με σχεδόν όλα τα ψηφοδέλτια να έχουν καταμετρηθεί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα — καταγάγοντας πολύ ευρύτερη νίκη απ’ ό,τι πριν από τρεις μήνες, όταν η διαφορά ήταν μόλις 13.729 ψήφοι.

Το αποτέλεσμα της προηγούμενης διαδικασίας ακυρώθηκε μετά το αίτημα που υπέβαλε το AKP στην εκλογική επιτροπή με την επίκληση «μαζικών» παρατυπιών. Η απόφαση να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη επικρίθηκε από συμμάχους της Τουρκίας στη Δύση και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους αντιπάλους της κυβέρνησης εντός της χώρας, που διείδαν στην εξέλιξη μια «απειλή για την δημοκρατία».

Χθες βράδυ δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Ιμάμογλου βγήκαν να γιορτάσουν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, μετά την επικράτηση του έναντι του επιλεγμένου από τον ίδιο τον Ερντογάν υποψήφιου, του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, με διαφορά 800.000 ψήφων.

«Σε αυτή την πόλη σήμερα αποκαταστήσατε τη δημοκρατία. Σ’ ευχαριστώ Κωνσταντινούπολη», είπε σε υποστηρικτές του ο Ιμάμογλου, ο οποίος υιοθέτησε ενωτική ρητορική στην εκστρατεία του. «Ήρθαμε για να ανοίξουμε την αγκαλιά μας σε όλους. Θα οικοδομήσουμε τη δημοκρατία σε αυτή την πόλη, θα οικοδομήσουμε τη δικαιοσύνη. Σε αυτή την όμορφη πόλη, σας το υπόσχομαι, θα οικοδομήσουμε το μέλλον».

Turks throw massive street parties following election win in Istanbul.

Keywords
Τυχαία Θέματα