Έκδοση του «Mr. Bitcoin» στις ΗΠΑ αποφάσισε ο Άρειος Πάγος – Στον Κοντονή ο τελευταίος λόγος

Κατηγορείται για νομιμοποίηση κερδών από παράνομες δραστηριότητεςΩς τέτοιες δραστηριότητες αναφέρονται για παράδειγμα κυβερνοεπιθέσεις από «χάκερς» που ζητούν λύτρα, φοροδιαφυγή μέσω bitcoin κ.ά.

Για την τύχη του Αλεξάντερ Βίνικ καλείται, πλέον, να αποφασίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μετά τη σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου για έκδοση του «Mr. Bitcoin» στις ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, το μεσημέρι της Τετάρτης ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την έκδοση του 38χρονου

Ρώσου στις ΗΠΑ, με το «μπαλάκι» πλέον να βρίσκεται στα χέρια του κ. Κοντονή, ο οποίος καλείται να πάρει την τελική απόφαση.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο σε ξενοδοχείο της Ουρανούπολης στη Χαλκιδική, όπου βρίσκονταν για διακοπές με τη σύζυγο και τα παιδιά τους.

Δείτε επίσης: Συνελήφθη ρώσος μαφιόζος στη Χαλκιδική – Ξέπλενε δισ. ευρώ σε bitcoins (εικόνες)

Οι αμερικανές διωκτικές Αρχές αποδίδουν στον αποκαλούμενο «Mr Bitcoin» ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων. Ως τέτοιες δραστηριότητες αναφέρονται για παράδειγμα κυβερνοεπιθέσεις από «χάκερς» που ζητούν λύτρα, φοροδιαφυγή μέσω bitcoin κ.ά.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε υπολογίσει ότι μέσα σε έξι χρόνια μέσω της πλατφόρμας BTC-e νομιμοποιήθηκαν 4 δισ. δολάρια.

Η πλατφόρμα BTC-e θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τη συσχετίζει με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

Πάντως, σημειώνεται ότι ο Βίνικ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τα όσα του καταλογίζουν οι αμερικανικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό το αίτημα για την έκδοση του στις ΗΠΑ, και οι συνήγοροι υπεράσπισης του Βίνικ άσκησαν έφεση Αστον Αρειο Πάγο.

Δείτε επίσης: Στις ΗΠΑ θα εκδοθεί ο Ρώσος που κατηγορείται για «ξέπλυμα» χρήματος μέσω bitcoin (εικόνες)

Keywords
Τυχαία Θέματα