Είναι τελικά επικίνδυνα τα ενεργειακά ποτά;

Τα πίνουμε για ανακτήσουμε την ενέργειά μας και για να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι. Όμως γνωρίζουμε αν τελικά εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία μας; Ο λόγος για τα ενεργειακά ποτά που είναι εξαιρετικά δημοφιλή στους νέους 18 ετών, στους οποίους εμφανίζονται και οι περισσότερες παρενέργειες από την ταυτόχρονη κατανάλωσή τους.

Όπως διαβάζουμε στο itrofi.gr, ενώ τα περισσότερα ενεργειακά ποτά δεν έχουν τόσο πολλή καφεΐνη όσο ο καφές, είναι πολύ γλυκά και εύκολα στη χρήση τους.

Τα περισσότερα τέτοια ροφήματα περιέχουν εκτός από καφεΐνη, προστιθέμενα σάκχαρα, κάποιες βιταμίνες και επιτρεπόμενα

διεγερτικά, όπως η γκουαράνα (φυτό του Αμαζονίου), η ταυρίνη (αμινοξύ που βρίσκεται φυσικά στο κρέας και τα ψάρια) και η L-καρνιτίνη (ουσία στον οργανισμό που συμβάλλει στην μετατροπή του λίπους σε ενέργεια).

Η ανησυχία που εκφράζουν οι ειδικοί είναι ότι αυτές οι βιταμίνες, τα αμινοξέα και τα βότανα είναι συχνά σε υψηλότερες συγκεντρώσεις από ό,τι όταν βρίσκονται φυσικά σε τρόφιμα ή φυτά και όταν συνδυάζονται ειδικά με την καφεΐνη, μπορεί να έχουν πολύ έντονη δράση.

Για ορισμένες ομάδες όπως τα άτομα κάτω των 18, οι έγκυες γυναίκες και όσοι έχουν ευαισθησία στην καφεΐνη ή όσοι παίρνουν κάποια φάρμακα, η ενισχυμένη αυτή δράση μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη.

Πώς επηρεάζουν τον οργανισμό

Η κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού, αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς ενώ η ταυρίνη που περιέχεται σε αυτό μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του νερού και των μετάλλων στο αίμα.

Κομμάτια γκουαράνας από τον Αμαζόνιο, προστίθενται συνήθως σε ενεργειακά ποτά και περιέχουν ήδη καφεΐνη, η οποία μπορεί να αυξήσει την συνολική ποσότητα καφεΐνης του ροφήματος. Η πιθανή αλληλεπίδραση της καφεΐνης με τα άλλα συστατικά στα ενεργειακά ποτά μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των αρτηριών σας αναστέλλοντας τη σωστή διόγκωσή τους, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο το σώμα αλλά και τον εγκέφαλο, προκαλώντας συμπτώματα άγχους, αϋπνίας, γαστρεντερικού ερεθισμού, συσπάσεων και ανησυχίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα