Εικόνες χάους με τους μετανάστες στη Σύμη – Μητέρες και παιδιά κοιμούνται στον δρόμο (video)

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στη Σύμη με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες , καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός τους που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο νησί. Έτσι, δεν υπάρχουν στοιχειώδεις εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να διαμένουν στο προαύλιο του αστυνομικού τμήματος, ακόμη και στον δρόμο σε άθλιες συνθήκες. Μητέρες και παιδιά κοιμούνται στον δρόμο, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη σίτισή τους.

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, λέγοντας ότι η πολιτική ηγεσία

της χώρας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει λύση. Σύμφωνα με τον κ. Παπακαλοδούκα, στο νησί βρίσκονται πάνω από 300 πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν έρθει στην διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Νωρίτερα, με παρέμβαση του, στην εκπομπή «Απευθείας», της ΕΡΤ ο δήμαρχος Σύμης απηύθυνε έκκληση στον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα. Στο στούντιο ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα κοιτάξει να ομαλοποιήσει την κατάσταση, λέγοντας… «η μόνη λύση είναι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε κάπου αλλού».

«Βλέπουμε παιδάκια να γυρνάνε στο δρόμο και να κλαίνε και αναρωτιόμαστε όταν ξεκινήσουν οι βροχές που θα στεγαστούν για να προφυλαχθούν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας. Ο δήμαρχος καταλόγισε επίσης αδιαφορία και για την έλλειψη γιατρών στο νησί. «Δεν ασχολείται και δεν ενδιαφέρεται κανείς» δήλωσε, τονίζοντας ότι θα αποσπαστεί μία γιατρός από το Καστελλόριζο.

Σημειώστε ότι τη Δευτέρα (23/09) με τον δήμαρχο Σύμης επικοινώνησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος που, σύμφωνα με τον κ. Παπακαλοδούκα, υποσχέθηκε ότι θα δοθούν άμεσες λύσεις για να αποσυμφορηθεί το νησί μέσα στις επόμενες μέρες και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Μετά τα παραπάνω γεγονότα, λύση στο πρόβλημα με τις αφίξεις περίπου 300 προσφύγων και μεταναστών στη Σύμη από τα τουρκικά παράλια επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση. Άμεσα δρομολογείται η αποστολή ιατρικού προσωπικού, ενώ με τη συνδρομή του υπουργείου Άμυνας θα μεταβούν στο ακριτικό νησί δύο στρατιωτικοί γιατροί και ένας οδηγός ασθενοφόρου.

Δεδομένου ότι το νησί δεν διαθέτει χώρο φιλοξενίας, αποφασίστηκε οι 100 πρώτοι μετανάστες να προωθηθούν στην ενδοχώρα την Τρίτη (24/09), άλλοι 100 την Τετάρτη (25/09) και οι υπόλοιποι 100 την Παρασκευή (27/09).

Η αντιμετώπιση του προβλήματος αποφασίστηκε κατόπιν επικοινωνίας του υφυπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη. Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Λιβάνιου με τον δήμαρχο Σύμης, Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή της κυβέρνησης και την κάλυψη των άμεσων αναγκών με έκτακτο προσωπικό.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα