«Εικασίες τα περί απομάκρυνσης από τη συμφωνία», απαντά η ΠΓΔΜ στην Ελλάδα

«Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες», η απάντηση της ΠΓΔΜ«Απομακρύνεται η πιθανότητα συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ», είχε τονίσει νωρίτερα έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχοςΤο τηλεφώνημα που δεν έγινεΠαραμένει βασική προϋπόθεση η εξασφάλιση του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ

«Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες», σχολίασαν το απόγευμα της Παρασκευής πηγές της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, σχετικά

με τις διαρροές της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών για το ονοματολογικό φαίνεται πως απομακρύνεται.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σκοπιανές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν χαρακτηριστικά: «Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες. Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης».

Οι διαρροές της Αθήνας που προκάλεσαν την αντίδραση της ΠΓΔΜ

Το σχόλιο κύκλων της κυβέρνησης Ζάεφ ήρθε ως απάντηση στα όσα είπε νωρίτερα έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο «η πλευρά της ΠΓΔΜ απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών».

«Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Το τηλεφώνημα που δεν έγινε

Όλα αυτά την ώρα που ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ επιμένει στη σκληρή γραμμή της άρνησης του «erga omnes» και ενώ το κλίμα στη γειτονική χώρα παραμένει τεταμένο, με την αντιπολίτευση να διοργανώνει συλλαλητήρια, για αύριο, Σάββατο.

Άλλωστε, οι εσωτερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ζόραν Ζάεφ αποτελούν τη βασική αιτία για το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε ούτε την Πέμπτη, αλλά ούτε σήμερα η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Θεωρητικώς στο τηλεφώνημα οι δύο πρωθυπουργοί θα κατέληγαν επί της ονομασίας κι από εκεί και πέρα θα δρομολογούσαν τη συνάντησή τους για να μπουν οι υπογραφές.

Ωστόσο, η καθυστέρηση δεν προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς θεωρεί πως ο σκοπιανός πρωθυπουργός έχει το περιθώριο να διαχειριστεί τον συμβιβασμό.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», στα σλαβικά «Severna Makedonija», είναι η επικρατέστερη των τριών λύσεων που παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.

Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, προκλήσεις τις οποίες, προφανώς, πρέπει να αντιμετωπίσει ο κ. Ζάεφ, εφόσον επιθυμεί να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα