Έγραψε ιστορία το Κόσοβο στο Nations League – «Ξερή» άφησε την Σουηδία ο Ακμπάμπα (video)

Ιστορική μέρα ήταν η Δευτέρα (10/9) για το ποδόσφαιρο στο Κόσοβο, αφού η εθνική ομάδα της χώρας, κατέκτησε την πρώτη της νίκη σε διεθνή διοργάνωση, κερδίζοντας τα Νησιά Φερόε με σκορ 2-0 στο Nations League, σε αναμέτρηση της League D του 3ου ομίλου. Απίστευτη ανατροπή πέτυχε η Τουρκία στην Friends Arena της Στοκχόλμης και νίκησε 3-2 την Σουηδία,

η Πορτογαλία έφτασε σε μεγάλη επιτυχία (1-0) κόντρα στην Ιταλία. «Τέλος» ο Γιάρολιμ από την εθνική Τσεχίας, μετά τη φιλική συντριβή από τη Ρωσία.

Tο Κόσοβο έγινε δεκτό ως μέλος της UEFA και στη συνέχεια FIFA το 2016 ύστερα από μια μακρά διαδρομή κατά την οποία υπήρξε έντονη αντιπαράθεση από τη Σερβία. Παρουσίασε μία ισοπαλία και έχασε εννέα από τους αγώνες του, στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 , ενώ ξεκίνησε με ισοπαλία χωρίς σκορ απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν την πορεία του τη νέα διοργάνωση την Παρασκευή.

Όπως είπαμε, απίστευτη ανατροπή πέτυχε η Τουρκία στην Friends Arena της Στοκχόλμης. Στο 49’ η ομάδα του Λουτσέσκου βρισκόταν πίσω στο σκορ από την γηπεδούχο Σουηδία με 0-2, αλλά κατάφερε να πετύχει την ολική ανατροπή σε 40 λεπτά πετυχαίνοντας τρία γκολ.

Man of the match για τους Τούρκους ήταν ο 25χρονος μέσος της Γαλατασαράι, Εμρέ Ακμπάμπα, ο οποίος πέρασε αλλαγή στο 62’ αντί του Τοπάλ και με δύο γκολ στα τελευταία λεπτά του ματς «υπέγραψε» το «διπλό» της ομάδας του. Αξίζει να επισημανθεί ότι η Τουρκία προερχόταν από εντός έδρας ήττα στην πρεμιέρα της διοργάνωσης από την Ρωσία (1-2).

Με το… δεξί μπήκε στο UEFA Nations League η Πορτογαλία. Στο «Ντα Λουζ» της Λισαβόνας η ομάδα του Φερνάντο Σάντος επιβλήθηκε με 1-0 της Ιταλίας, η οποία μετά την εντός έδρας ισοπαλία στην πρεμιέρα (1-1 με την Πολωνία) παραμένει χωρίς νίκη στη διοργάνωση. Το ματς κρίθηκε με το γκολ του σέντερ φορ της Σεβίλης, Αντρέ Σίλβα στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους.

Σάντος: Ένας δίκαιος θρίαμβος, ήμασταν καλύτεροι

Ικανοποιημένος με την απόδοση της Πορτογαλίας, στη σπουδαία νίκη της (1-0) απέναντι στην Ιταλία στο Nations League, εμφανίστηκε ο Φερνάντο Σάντος, χωρίς ωστόσο να κρύψει τον προβληματισμό του για την διαφορετική εικόνα των δύο ημιχρόνων.
«Ήταν ένας δίκαιος θρίαμβος, ήμασταν καλύτεροι συνολικά, τα τελευταία δέκα λεπτά χαλαρώσαμε, γεγονός που έκανε την Ιταλία να αντεπιτεθεί. Έχει εξαιρετική ποιότητα, προειδοποίησα τους παίκτες στο ημίχρονο ότι δεν μπορούσαμε να μειώσουμε την ένταση. Στο δεύτερο μισό πήραμε καλά, αλλά στο τέλος η εικόνα μας άλλαξε. Είναι όμως φυσιολογικό, για μια νέα και αναπτυσσόμενη ομάδα», δήλωσε ο Σάντος.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα και οι σκόρερ στη 2η αγωνιστική του Nations League:

LEAGUE A

Α’ ΟΜΙΛΟΣ
Γαλλία-Ολλανδία 2-1 (14’ Μπαπέ, 75’ Ζιρού – 67’ Μπάμπελ)

Β’ ΟΜΙΛΟΣ
Ισλανδία-Βέλγιο 11/9

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ
Πορτογαλία-Ιταλία 1-0 (48’ Αντρέ Σίλβα)

Δ’ ΟΜΙΛΟΣ
Ισπανία-Κροατία 11/9

LEAGUE B
Α’ ΟΜΙΛΟΣ
Ουκρανία-Σλοβακία 1-0 (80’πεν. Γιαρμολένκο)

Β’ ΟΜΙΛΟΣ
Σουηδία-Τουρκία 2-3 (35’ Τελίν, 49’ Κλάεσον – 51’ Τσαλχάνογλου, 88’,90’+2 Ακμπάμπα)

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ
Βοσνία-Αυστρία 11/9

Δ’ ΟΜΙΛΟΣ
Δανία-Ουαλία 2-0 (32’, 63’πεν. Ερικσεν)

LEAGUE C
Α’ ΟΜΙΛΟΣ
Σκωτία-Αλβανία 2-0 (47’,68’ Νέισμιθ)

Β’ ΟΜΙΛΟΣ
Φινλανδία-Εσθονία 11/9
Ουγγαρία-Ελλάδα 11/9

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ
Βουλγαρία-Νορβηγία 1-0 (59’ Βασίλεφ)
Κύπρος-Σλοβενία 2-1 (69’ Σωτηρίου, 89’αυτ. Στογιάνοβιτς – 54’ Μπέριτς)

Δ’ ΟΜΙΛΟΣ
Σερβία-Ρουμανία 2-2 (26’,63’ Μίτροβιτς – 48’πεν. Στάνσιου, 68’ Τουκουντεάν)
Μαυροβούνιο-Λιθουανία 2-0 (34’πεν. Σάβιτς, 35’ Γιάνκοβιτς)

LEAGUE D
Α’ ΟΜΙΛΟΣ
Γεωργία-Λετονία 1-0 (77’πεν. Οκριασβίλι)
Ανδόρα-Καζακστάν 1-1 (85’ Αλάες – 68’ Λογκβινένκο)

Β’ ΟΜΙΛΟΣ
Μολδαβία-Λευκορωσία 11/9
Σαν Μαρίνο-Λουξεμβούργο 11/9

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ
Μάλτα-Αζερμπαϊτζάν 1-1 (10’πεν. Αγκιους – 26’ Καλιλζάντε)
Κόσοβο-Νήσια Φαρόε 2-0 (50’ Ζένελι, 55’ Νούχιου)

Δ’ ΟΜΙΛΟΣ
Π.Γ.Δ.Μ.-Αρμενία 2-0 (14’πεν. Αλιόσκι, 59’ Πάντεφ)
Λιχτενστάιν-Γιβραλτάρ 2-0 (32’ Σαλάνοβιτς, 72’ Βίζερ)

«Τέλος» ο Γιάρολιμ από την εθνική Τσεχίας

Η Τσεχία γνώρισε την Δευτέρα (10/9) στο Ροστόφ τη χειρότερη ήττα της από τη διάλυση της ενιαίας Τσεχοσλοβακίας (1993), καθώς συνετρίβη 5-1 από τη Ρωσία σε φιλικό αγώνα. Το επώδυνο αυτό αποτέλεσμα σήμανε και το τέλος της θητείας του Κάρελ Γιάρολιμ στον πάγκο της εθνικής, καθώς ο 62χρονος προπονητής απομακρύνθηκε από το πόστο του ομοσπονδιακού, μετά από περίπου δύο χρόνια.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας ανακοίνωσε την κοινή συναινέσει λύση του συμβολαίου των δύο πλευρών και αναζητά ήδη τον αντικαταστάτη του, ενόψει των υποχρεώσεων της εθνικής ομάδας στο Nations League. Σύμφωνα με τον τσεχικό Τύπο, υποψήφιοι είναι ο πρώην τεχνικός της Σλάβια Πράγας, Γιάροσλαβ Σίλχαβι, και ο προπονητής της εθνικής ελπίδων, Βίτεσλαβ Λαβίτσκα.

Δείτε σε βίντεο γκολ και φάσεις από το παιχνίδια της Δευτέρας (10/9) του Nations League:

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα