LIVE: Στη Βουλή τα τελευταία προαπαιτούμενα – Απορρίφθηκε αίτηση αντισυνταγματικότητας

Θύελλα αντιδράσεων «με το καλημέρα» στη ΒουλήΕγκρίνονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τροπολογίες με τα τελευταία μέτρα που ζητούν οι δανειστέςΚαταγγελίες εναντίον της κυβέρνησης από όλα τα κόμματαΑπορρίφθηκε αίτηση αντισυνταγματικότητας της ΝΔΟνομαστική ψηφοφορία ζητά η αξιωματική αντιπολίτευσηΑποχώρησε από τη διαδικασία καταγγέλλοντας, το ΚΚΕΑισιοδοξία από την κυβέρνηση για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων

Με την κυβέρνηση να αποκρούει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικής διαδικασίας εισαγωγής

στην Ολομέλεια των προαπαιτούμενων μέτρων (με τροπολογίες σε κύρωση σύμβασης για την Αλιεία) και τους εκπροσώπους των κομμάτων να υποστηρίζουν ότι απώτερος στόχος γι’ αυτήν την επιλογή είναι να «περάσουν» εν κρυπτώ μέτρα εκατομμυρίων στις πλάτες των πολιτών, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλλε η ΝΔ και υποστήριξαν τα κόμματα.

Πώς ετέθη θέμα αντισυνταγματικότητας από τη Νέα Δημοκρατία

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας και ο Μάκης Βορίδης, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση επικαλείται το Δίκαιο της ανάγκης που καταλύει το Σύνταγμα για να ψηφίσει μέτρα που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους, χωρίς δημόσιο διάλογο. Έκαναν λόγο για εξευτελισμό του Κοινοβουλίου και καταλόγισαν στον πρόεδρο της Βουλής ότι έκανε πολιτική ομιλία «για την επιτυχημένη γεωπολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο ρόλος του είναι να διαφυλάξει την κοινοβουλευτική διαδικασία.

«Είναι εξαιρετικό λυπηρό ότι αυτήν την κατάφωρα αντισυνταγματική διαδικασία ανέλαβε να την υπερασπιστεί ο πρόεδρος κι όχι η κυβέρνηση, η οποία έφτασε στο ύστατο στάδιο εξευτελισμού και δεν απασχολείται με τα ζητήματα του Κοινοβουλίου, φορτώνοντας με εκατομμύρια ευρώ τους πολίτες χωρίς καμία συζήτηση», είπε ο κ. Βορίδης.

Στη συνέχεια η ΝΔ υπέβαλλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για τις τροπολογίες για τα εργασιακά, τα συνταξιοδοτικά και το αφορολόγητο.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος επικαλέστηκε τα άρθρα του Συντάγματος, τα οποία κατά την εκτίμησή του παραβιάστηκαν και επισήμανε ότι επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης ξεπεράστηκε κάθε αρνητικό που υπήρξε τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια και το φαινόμενο των επειγόντων και κατεπειγόντων νομοσχεδίων παροξύνθηκε. «Είστε πληρωμένα πιστόλια, πρέπει να ντρέπεστε», τόνισε προς την κυβερνητική πτέρυγα.

«Προσχηματικά τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης»

«Η δική μας έκθεση πρέπει να υποβληθεί τη Δευτέρα, δεν είχαμε άλλο τρόπο και δεν υπάρχει χρόνος», υποστήριξε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Χαρακτήρισε προσχηματικά τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης αφού υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές μεταβολές των δεδομένων, που υπέχουν κοινωνική διάσταση, στις τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση. Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως το μόνο συνταγματικό θέμα που μπορεί να τεθεί είναι ότι οι συνταξιοδοτικές διατάξεις δεν εισήχθησαν ως ειδικές.

«Είστε έτοιμοι να διαβείτε κι αυτόν τον Ρουβίκωνα και να βάλετε τις συντάξεις δίπλα στα ψάρια (σ.σ. οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για την Αλιεία), κύριοι συνάδελφοι;», διερωτήθη ο κ. Δένδιας.

Πώς ξεκίνησε η συνεδρίαση

Νωρίτερα, με την έναρξη της συνεδρίασης ο προεδρεύων Τάσος Κουράκης ανακοίνωσε την διαδικασία με την οποία θα εξελιχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια, συζήτηση την οποία αναμένεται να μονοπωλήσουν τα προαπαιτούμενα και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση τα έφερε στη Βουλή. Ο κ. Κουράκης επισήμανε ότι επειδή πρόκειται για κύρωση συμφωνίας μπορεί να λάβουν το λόγο μόνο οι αντιλέγοντες.

Ωστόσο με βάση και την απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων πρότεινε στο Σώμα να λάβουν το λόγο οι εισηγητές, οι ειδικοί αγορητές και να ανοίξει ένας κατάλογος ομιλητών βουλευτών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, ήτοι από 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 3 της ΝΔ και από 1 βουλευτής από τα υπόλοιπα κόμματα. Σε κάθε περίπτωση στόχος, όπως είπε να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση περί τις πέντε το απόγευμα.

Τοποθέτηση Τσακαλώτου

Να μην αφήσει η Βουλή προσχήματα, και τη δυνατότητα στους αντιπάλους να μετατρέψουν τη συζήτηση του Eurogroup από μια συζήτηση για το χρέος και την αναπτυξιακή στρατηγική, σε μια συζήτηση για τα προαπαιτούμενα, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να φιμώσει κανέναν» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος» για να προσθέσει ότι δεν κατανοεί «τη μεγάλη έκπληξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αν και γνωρίζουν ότι εδώ και 7 χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε επιτήρηση και οι συσχετισμοί δυνάμεων, όπως ήταν ενάντια στις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι ενάντια και στη σημερινή κυβέρνηση».

Μητσοτάκης: Δώστε λύση, κάντε εκλογές

«Μόνο μέσα από εκλογές μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση με ορμή και αξιοπιστία, αποφασισμένη να κάνει τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που θα μπορεί να διεκδικήσει από τους εταίρους να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος που έχουν αναλάβει από τον Νοέμβριο του 2012», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δένδιας: Πλήρης γελοιοποίηση του κοινοβουλίου

«Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συμφωνήσει με την προτεινόμενη διαδικασία ούτε και με τις τροπολογίες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας και κατήγγειλε ότι παραβιάζεται το άρθρο 87 παρ. 2 του Κανονισμού που επιβάλλει την κατάθεση τροπολογιών προ τριών ημερών αλλά και το Σύνταγμα διότι πρόκειται περί ασχέτων τροπολογιών και επειδή υπάρχει προσθήκη τροπολογιών σε διεθνείς συνθήκες.

«Έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια πράγματα που δεν προξενούν υπερηφάνεια στη Βουλή και στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Σε όλα όμως υπάρχουν όρια. Η εμφάνιση τροπολογιών που εισάγονται αποτελούν την πλήρη γελοιοποίηση του κοινοβουλίου, αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι είμαστε υποτελείς να το πει», είπε ο Νίκος Δένδιας ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε ότι η σημερινή διαδικασία είναι εξευτελιστική, παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό και ζήτησε να ανοίξει κατάλογος ομιλητών ώστε να γίνει διεξοδική συζήτηση.

Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη διαδικασία καταγγέλλοντας πραξικοπηματικές διαδικασίες

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι φέρνει μια κατάπτυστη διαδικασία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «δρομολογεί νέες περικοπές στις συντάξεις, οδηγεί σε νέες απώλειες τους συνταξιούχους, παραπέμπει στις καλένδες το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου, διευκολύνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς».

«Τα μέτρα αποτελούν μέρος του 4ου μνημονίου, αποτελούν τα προαπαιτούμενα για τη διαχείριση του χρέους και είναι φανερό ότι τις όποιες διευκολύνσεις θα τις πληρώσει και πάλι η λαϊκή οικογένεια, αυτοί οι στόχοι υπηρετούν μόνο το κεφάλαιο και τις μονοπωλιακούς ομίλους», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι η συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση είναι αντεργατική και αντιλαϊκή.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση καταπατά τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να μην γίνει συζήτηση στη Βουλή. «Ο κατήφορος δεν έχει όριο. Την επόμενη φορά ας κάνετε και μια εικονική συνεδρίαση δια περιφοράς. Το ΚΚΕ καταψηφίζει δεν νομιμοποιεί τις πραξικοπηματικές διαδικασίες και αποχωρεί», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Αμυράς: Η απόλυτη κοινοβουλευτική ταπείνωση

«Εδώ πρόκειται για την απόλυτη κοινοβουλευτική ταπείνωση και αντιμετωπίζετε τους βουλευτές σας σαν κοπάδι με ψάρια και τους βάζετε να ψηφίσουν μέτρα που θα επηρεάσουν τη ζωή μας για χρόνια», είπε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

«Είμαστε αντίθετοι στη διαδικασία που έχετε επιλέξει για να φέρετε τα ρέστα του μνημονίου, και ζητάμε να ανοίξετε κατάλογο», είπε ο κ. Αμυράς και χαρακτήρισε «σκαμπίλα για τους έλληνες», αυτά που φέρνει η κυβέρνηση.

Ξυδάκης: Να μιλήσουμε με πολιτικό πραγματισμό

«Ακούω προσεκτικά τις ενστάσεις και αντιρρήσεις, σε αρκετά συμφωνώ αλλά επίσης πρέπει να συμφωνήσουμε ότι από το 2010 το κοινοβούλιο τελεί σε καθεστώς εξαίρεσης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και πρόσθεσε: «Να μιλήσουμε με πολιτικό πραγματισμό, η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει τα προαπαιτούμενα για να πάμε σε καθαρό διαπραγματευτικό πεδίο στο eurogoup. Ήδη εξελίσσονται έντονες διπλωματικές πρωτοβουλίες για να πάμε σε κάποια αρχή ξέφωτου για τη χώρα. Αυτή είναι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και είναι διαφανής και δημόσια. Δεν είναι κάτι καινούργιο».

Ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι τα προαπαιτούμενα ετέθησαν τελευταία στιγμή από τους δανειστές και επισήμανε ότι για την κυβέρνηση θα ήταν εν τέλει ευκολότερο να περάσουν στο προηγούμενο πακέτο μέτρων, αλλά ετέθησαν από τους θεσμούς για τις δικές τους σκοπιμότητες.

«Θα αφήσουμε πέντε ουρές να υπονομεύσουν την μείζονα πολιτική προσπάθεια; Κάνω έκκληση στο νου στη λογική στο όνομα ενός πολιτικού πραγματισμού», είπε ο Νίκος Ξυδάκης.

Λεβέντης: Η Ελλάδα υπέστη εθνική ήττα και η Βουλή υποχρεώνεται να ψηφίσει γελοία πράγματα υπό τη μορφή τροπολογιών

«Η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε παρανάλωμα του πυρός», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης και επέρριψε ευθύνες τόσο στον πρωθυπουργό που, όπως είπε, «σήκωσε ψηλά το θέμα του χρέους» όσο και στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, γιατί «υπέγραψε δήλωση μετανοίας για τον μποναμά της Ελλάδος».

«Ντροπή αυτό που γίνεται, σας έχουν καταλάβει οι δανειστές», κατήγγειλε η Ένωση Κεντρώων

«Είναι ντροπή αυτό που γίνεται. Σας έχουν καταλάβει οι δανειστές και σας έχουν βάλει στην ίδια κατηγορία με τους προηγούμενους υποστηρίζετε ότι είστε καθαροί αλλά δεν βλέπουμε καμία απολύτως αλλαγή, έχουμε καταντήσει να προχωράμε μόνο με επείγον και κατεπείγον», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

ΑΝΕΛ: Δεν απολογούμεθα σε αυτούς που λεηλάτησαν τη χώρα 40 χρόνια

«Έχει σημασία τα κόμματα που κυβέρνησαν 40 χρόνια να θυμηθούν ποιος έφερε τη χώρα σε αυτό το σημείο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε: «να μιλήσετε καθαρά. Να είμαστε αδύναμος κρίκος, στις 15 eurogroup και στις 22 σύνοδο Κορυφής; Μιλήστε έντιμα, θέλετε να μην τα ψηφίσετε; Δεν απολογούμεθα σε αυτούς που λεηλάτησαν τη χώρα 40 χρόνια, είμαστε εδώ με απόλυτη διαφάνεια».

Βούτσης: Στο παρελθόν διαδικασίες περνούσαν με ΠΝΠ

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που επέλεξε να λάβει τον λόγο ως βουλευτής, αναφέρθηκε στην ουσία και τη διαδικασία για τη σημερινή εξέλιξη στη Βουλή. «Επειδή ακούστηκαν εκφράσεις περί γελοιοποίησης, είναι προφανές ότι η σιωπή δεν είναι χρυσός και πρέπει να τοποθετούμαστε επί της ουσίας.

Χθες μάλιστα σε μια καλή συνεδρίαση της Διάσκεψης, που το κλίμα της δεν έχει καμία σχέση με κάποιες διαρροές, δόθηκαν εξηγήσεις, άσχετα αν αντικρούστηκαν από τους βουλευτές, αλλά δόθηκαν και πιστοποιήθηκε κατά πλειοψηφία ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία. Δεν έχει κανένα νόημα να ανατρέξουμε για να πούμε πόσα και ποιοι τα έκαναν, σε σχέση με τις διαδικασίες του κοινοβουλίου, που σε όλο το παρελθόν διάστημα, έχουν πληγεί», είπε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε στο παρελθόν υπήρξαν διαδικασίες που μέτρα περνούσαν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ίσχυαν, εφαρμόζονταν και ψηφίζονταν εκ των υστέρων.

Ως προς την ουσία, ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως «όλοι γνωρίζουν ότι, ευτυχώς, η διαδικασία της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει πάρει πολυπαραγοντικό και διεθνή χαρακτήρα».

«Ευτυχώς», επέμεινε ο Νίκος Βούτσης λέγοντας ότι, «αποδεικνύονται σήμερα όλα αυτά που είτε εικάζαμε είτε ξέραμε, αντιθέσεις δηλαδή, πολιτικές αντιπαραθέσεις, τρικλοποδιές» από την πλευρά των δανειστών.

Διευκρινήσεις Σκουρλέτη

Ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε, ως προς το σκέλος της τροπολογίας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ότι δεν τροποποιείται η αντίστοιχη διάταξη που συμπεριλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο -που οποίο προσφάτως ψηφίστηκε στη Βουλή -παρά διευκρινίζονται οι όροι του λεγόμενου «ανεκχώρητου ποσού», το οποίο μπορεί να φτάνει μέχρι το 50% της ετήσιας δαπάνης σχετικά με τη δανειοδότηση των κομμάτων.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι ουσιαστικά αυτή η τροπολογία βελτιώνει το μέχρι τώρα υφιστάμενο καθεστώς στη δανειοδότηση, διότι το αυξάνει από το 40% στο 50%. Όπως πρόσθεσε γίνεται λόγος για δάνεια, τα οποία εξυπηρετούνται και προφανώς προκύπτουν ύστερα με ευθύνη και συνεννόηση και από τα αντίστοιχα τραπεζικά ιδρύματα. Η συγκεκριμένη διάταξη, δεν αφορά δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται, όπου εκεί το λεγόμενο «ακατάσχετο» παραμένει στο 10%.

Οι πέντε προαπαιτούμενες ρυθμίσεις, των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών αφορούν αντιστοίχως:

– Στην απαγόρευση να τεθεί ως ενέχυρο για τραπεζικό δανεισμό πολιτικού κόμματος η μελλοντική του κρατική χρηματοδότηση και επίσης στην υποχρέωση υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών να γνωστοποιούν στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου διακινούνται τα έξοδα και οι δαπάνες του.

– Στην παράταση έως το τέλος του 2022 της έναρξης ισχύος της προσαύξησης των συντάξεων.

– Στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και συγκεκριμένα: η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), καθώς προβλέπεται πως αυτή θα ισχύσει έως την 20.08.2018, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. ορίζεται ότι ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, (αντί για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής).

– Στους όρους λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμού και σε τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

– Σε αλλαγές στη διατύπωση της διάταξης για το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος, που δεν μεταβάλλουν ωστόσο την ουσία του άρθρου 15 του νόμου 4472/2017 που ψηφίστηκε πρόσφατα.

«Συνεπής στις υποχρεώσεις της η χώρα» – Αισιοδοξία για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων

Από κει και πέρα, επικρατεί αισιοδοξία στα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία δήλωναν ότι η χώρα απέδειξε ότι είναι απολύτως συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της έναντι των θεσμών και πλέον στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης- εκτός από την έγκριση της «έκθεσης συμμόρφωσης» και το «πράσινο φως» προς τον ESM για την εκταμίευση της δόσης- η συζήτηση μπορεί να επικεντρωθεί στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοσθούν μετά τη λήξη του προγράμματος.

Όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το ζήτημα είναι να επαρκεί ο περαιτέρω προσδιορισμός του βαθμού χρήσης των «εργαλείων» για το χρέος, προκειμένου να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Δηλαδή, να εγγυάται την ανάπτυξη της οικονομίας και την πρόσβασή της Ελλάδας στις αγορές χρήματος με βιώσιμους όρους.

Αποχώρησε η ΔΗΣΥ από τη συνεδρίαση

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποχώρησε από την συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ψήφιση των τροπολογιών με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα συμπράξει στην κατάλυση της Βουλής. Ψηφίστε τα μόνοι σας», είπε ο Λοβέρδος.

«Δεν έχετε σχέδιο και στρατηγική», κατηγόρησε την κυβέρνηση η Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σε ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα, διερωτήθη εάν η κυβέρνηση έχει ως διαπραγματευτική γραμμή τη διεκδίκηση της απόφασης του 2012 ή «θα αρκεστεί σε αναφορές «εάν», «ίσως» «εφόσον χρειαστεί»», επισημαίνοντας ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δείχνουν ότι έχουν αναληφθεί κρυφές δεσμεύσεις.

Πλεόνασμα πολιτικού θράσους και έλλειμμα αρχών από την κυβέρνηση κατήγγειλε ο Σταϊκούρας

«Απόδειξη πλεονάσματος πολιτικού θράσους και ελλείμματος αρχών» χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση νομοθετεί σήμερα στη Βουλή.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε, επίσης, ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί και απόδειξη ότι η αξιολόγηση, μέχρι σήμερα, δεν έχει ολοκληρωθεί, με ευθύνη, αποκλειστικά, της κυβέρνησης, αφού μέχρι σήμερα δεν είχε ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα, στα οποία η ίδια δεσμεύθηκε.

Με τις κυβερνητικές τροπολογίες, η λιτότητα επεκτείνεται και τα μέτρα «αυγατίζουν», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι υπάρχουν μέτρα μέχρι και το 2022, ανεβάζοντας, πλέον, τον συνολικό λογαριασμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στα 14,5 δισ. ευρώ.

«Ρίξατε την οικονομία στα βράχια και παριστάνετε τους αθώους», ανέφερε ο Αποστόλου

«Ρίξατε την οικονομία της χώρας μας στα βράχια. Μην παριστάνετε τον αθώο. Είστε απολύτως υπεύθυνοι για την κατάσταση της χώρας μας. Εσείς την οδηγήσατε στην κατάρρευση, στα μνημόνια, στο ασφυκτικό καθεστώς της επιτροπείας», ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου.

Αναφέρθηκε στην τροπολογία για το πάγωμα των συντάξεων επισημαίνοντας ότι «η παρούσα παρέμβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη εδράζεται σε υπέρτερους λόγους δημοσίου συμφέροντος και συγκεκριμένα στην επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, που θα επιτρέψει την άμεση και σταθερή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους. Αποτελεί δε, το πιο πρόσφορο και πλέον αναγκαίο μέτρο για την προστασία της βιωσιμότητας του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος».

«Αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να βοηθήσετε τη χώρα, τουλάχιστον μη βάζετε εμπόδια. Βρείτε για λίγο το κουράγιο να συνταχθείτε με τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Η κυβέρνησή μας, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει, δρομολόγησε την επίλυση των οικονομικών, κοινωνικών και θεσμικών προβλημάτων και έσπασε αποστήματα που ταλαιπωρούσαν επί δεκαετίες την ελληνική κοινωνία. Έδειξε διαπραγματευτική αντοχή και αποφασιστικότητα σε έναν αγώνα δρόμου μεγάλων αποστάσεων, με στόχο να κερδίσει, να διασφαλίσει όσο γίνεται περισσότερα για τον ελληνικό λαό», επέμεινε ο κ. Αποστόλου και κάλεσε τη ΝΔ να αφήσει την αδιέξοδη δημαγωγία.

Keywords
live, βουλη, συνταγμα live, αιτηση, ψηφοφορία, νεα δημοκρατια, νέα, συνταγμα, συριζα, λοβερδος, ήτοι, χρεος, ελλαδα, λύση, εκλογες, εμφάνιση, ΚΚΕ, μνημονιο, ξυδάκης, παραιτηση λεβεντη, φως, esm, ΠΑΣΟΚ, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, Αμυρας, σταση εργασιας, μετρο, καθαρα δευτερα, παραταση φορολογικων δηλωσεων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, αξιολογηση, η ζωη εν ταφω, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, ήτοι, πολυνομοσχεδιο, το θεμα, αφορολογητο, δανεια, εθνικη, ηττα, θεμα, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, ψαρια, αθωο, αρθρα, αρθρο, αισιοδοξια, βοριδης, βρειτε, βρισκεται, γινει, γινεται, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, δικη, δοθει, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκτιμηση, εκφρασεις, ενσταση, εμφάνιση, εξελιξη, εξοδα, εσωτερικων, ευθυνη, ευκλειδης, ζωη, ζητα, ιδια, θυελλα, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κλιμα, λεβεντης, λύση, ληξη, λογο, μεσοπροθεσμο, μορφη, μπορειτε, νοημα, ντροπη, ξυδάκης, οικογενεια, ονομα, ορια, ορμη, ουσιαστικα, ουσια, παμε, πεδιο, πιστολια, ρυθμισεις, ρυθμιση, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σιωπη, σωμα, σχεδιο, τασος, φτανει, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χρηστος, ψηφοφορία, αγορες, εφαρμογη, ενωση, esm, χωρα, πακετο, θανασης, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα