«Έφυγε» ο Χρήστος Ζυγομαλάς, ο πρώτος τροβαδούρος των Εξαρχείων και συνοδοιπόρος του Άσιμου

Την τελευταία του πνοή άφησε την Τετάρτη ο συνοδοιπόρος του Νικόλα Άσιμου, γλύπτης, ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας και τραγουδοποιός, Χρήστος Ζυγομαλάς.

Ο καλλιτέχνης πέθανε στο Νοσοκομείο Σωτηρία, έχοντας δώσει δίχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Ζυγομαλάς, γεννήθηκε το 1951, και φαινόταν καθώς πρέπει παιδί, μέχρι το 1973. Τότε όμως, και ενώ είναι πρωτοετής φοιτητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, μπλέκει με τους «ιστορικούς τρελούς», δηλαδή την ψυχεδελική νεολαία που αλωνίζει την Πλάκα. Γίνεται φρίκος, ακούει και παίζει ροκ μουσική, και συμμετέχει σε διάφορα «ξαφνιάσματα» που συνήθιζαν να κάνουν τότε οι φρίκοι. Αυτός, με τον φίλο και συμφοιτητή του Αντώνη τον επονομαζόμενο «Γατόματο» διέτρεχαν τις οδούς, με μια παληά Μπέ-Εμ-Βέ, και προσέγγιζαν παράθυρα των τράμ και των λεωφορείων, γαβγίζοντας (άλλοτε νιαουρίζοντας) στους έκπληκτους επιβάτες που βρίσκονταν στριμωγμένοι πίσω από τα παράθυρα.

Το 1974, γίνεται drop out, και παρατά την Σχολή. Από την Πλάκα, μεταφέρει την δράση του στα Εξάρχεια, όπου και νοικιάζει σπίτι στην οδό Οικονόμου. Μετέχει στην ομάδα Χταπόδια του θρυλικού βιβλιοπωλείου Octopus αλλά κυρίως αναλαμβάνει δράση απόγευμα με ξημέρωμα, οπότε και με άλλους αναρχοροκάδες, ανεβαίνουν στον Λόφο του Στρέφη για να αδράξουν την στιγμή.

Ο Χρήστος Ζυγομαλάς, συναντά τον Νικόλα Άσιμο, το 1977 και γίνονται κολλητοί φίλοι. Μαζί με άλλους, αποτελούν τους πρώτους Κροκάνθρωπους.

Σχηματίζεται το συγκρότημα EXARCHIA SQUARE BAND και ακολουθούν Κροκ συμβάντα. Γνωστότερα από αυτά, οι παραστάσεις στο ΣΟΥΣΟΥΡΟ (11 Δεκ 1979) και στο ΤΑΔΕ ΕΦΗ (Χειμώνας 82-83).

Το όνομα ΚΡΟΚ και Κροκάνθρωποι, δόθηκε από τον Άσιμο, ο οποίος μάλιστα έγραψε και βιβλίο με τίτλο, «Αναζητώντας Κροκανθρώπους». Δεν εξήγησε γιατί έδωσε αυτό το όνομα, η ουσία όμως είναι ότι πρόκειται για μια ομάδα ντανταϊστικού ήθους, που δημιουργούσε καταστάσεις (συμβάντα) με στόχο την αποκόλληση του θεατή από την τυραννία του θεάματος. Οι dada, οι Καταστασιακοί, οι Φουτουριστές, ο Μαχαρίσι, ο Καστανέντα, ήταν συνήθεις αναφορές της ομάδας.

Αντιπροσωπευτική συλλογή των τραγουδιών του είναι «ΤΟ XΕΝΕRΩΜΑ» με υπότιτλο ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ, που κυκλοφόρησε σε CD το 1996 αφού είχε γίνει πρώτα κασέτα το 1982, στα πρότυπα των «παράνομων» κασετών που έβγαζε ο Άσιμος. Η κασέτα περιλαμβάνει τραγούδια του, περιόδου 1974-1981 και το cd, επιπλέον νέες ηχογραφήσεις των ίδιων τραγουδιών που έκανε το 1996. Στο cd, υπάρχει και το πολύ τρυφερό τραγούδι του «Σοκολάτα Παγωτό» που ερμηνεύει με τη μικρούλα τότε κόρη του, Αριάδνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα