Εύσημα Le Figaro για την έξοδο στις αγορές: Τα καλά νέα διαδέχονται το ένα το άλλο

Διάχυτη αισιοδοξία για την ελληνική πρόοδο«Η Ελλάδα παρουσιάζει εκπληκτική σταθερότητα, εντυπωσιασμένοι οι τραπεζίτες»«Η κυβέρνηση Τσίπρα εργάζεται για την επιστροφή της ανάπτυξης μετά από πολλά χρόνια λιτότητας»

Με εκτενή αφιερώματα και αρθρογραφία υποδέχτηκαν διεθνή ΜΜΕ την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, έξοδος η οποία επετεύχθη

χθες, Δευτέρα, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου, ενώ σήμερα αναμένεται η διαμόρφωση του επιτοκίου.

Μεταξύ αυτών, η κεντροδεξιά γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» η οποία κάνει λόγο για εκπληκτική σταθερότητα της χώρας, μετά από τρία χρόνια απουσίας από τις αγορές. Όπως υπογραμμίζει στο αφιέρωμά της η εφημερίδα, «η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται από αντίθετη προς τα χρηματιστήρια ιδεολογία, φαίνεται ότι έχει επιλέξει την κατάλληλη χρονική στιγμή για την έκδοση του ομολόγου».

Αναλυτικά αναφέρει: «Ο κύβος ερρίφθη. Η Ελλάδα θα εκδώσει την Τρίτη, ένα πενταετές ομόλογο και ελπίζει να κερδίσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο κάτω του 5%. Μετά από τρία χρόνια Ελληνικής απουσίας, οι αγορές φαίνεται να ανταποκρίνονται καλά στην ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών εμφανίζοντας μια εκπληκτική σταθερότητα, η οποία εντυπωσιάζει και έναν αριθμό τραπεζιτών οι οποίοι παρέμεναν επιφυλακτικοί σχετικά με μια τέτοια πρωτοβουλία.

Πρέπει να ειπωθεί ότι ανακοινώνοντας αυτή την έκδοση σήμερα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, της οποίας η ιδεολογία βρίσκεται στον αντίποδα των χρηματιστηρίων, φαίνεται να έχει επιλέξει τη σωστή χρονική στιγμή».

«Η κυβέρνηση Τσίπρα προσεγγίζει το μάξιμουμ των επενδυτών»

Στη συνέχεια του αφιερώματός της, η «Le Figaro» σχολιάζει πως «μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της σχετικά με την απελευθέρωση της δόσης των 8,4 δις ευρώ, τα καλά νέα διαδέχονται το ένα το άλλο: Μέσα σε λίγες εβδομάδες η Moody αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η ανταγωνίστρια της S&P εξήρε τις επιδόσεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να βγει η χώρα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθεια της Ελλάδας.

Επιτρέποντας επίσης στον έλληνα Πρωθυπουργό, του οποίου το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστερά πέφτει στις δημοσκοπήσεις, να προσεγγίσει το μάξιμουμ των επενδυτών και να εργαστεί για την επιστροφή της ανάπτυξης μετά από πολλά χρόνια λιτότητας και επίπονων μεταρρυθμίσεων.

«Πραγματική χώρα ευκαιρίας η Ελλάδα»

Από κει και πέρα, τα… φώτα του, αλλά και τα εύσημά του στη χώρα, προσέφερε μέσω συνέντευξής του στη «Le Figaro» ο Gerard Mestrallet, πρόεδρος του Διευθυντηρίου του Engie και Πρόεδρος του Europlace, που ήρθε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, με τον Διευθυντή Ανάπτυξης του Σουέζ για να επισκεφθεί τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα, «η κατάσταση της Ελλάδας βελτιώνεται τάχιστα, με μια μεγαλύτερη αύξηση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ενώ παρουσιάστηκε πεπεισμένος για τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα.

«Πρόκειται για μια πραγματική χώρα ευκαιρίας στην Ευρώπη για τους επενδυτές, σε πολλούς τομείς. Διότι για να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα, πρέπει να είναι προοδευτική, κάτι που σημαίνει δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω των επενδύσεων» δήλωσε ο Mestrallet, προσθέτοντας ακόμη μια θετική νότα σε αυτή την αισιόδοξη ατμόσφαιρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα