«Εχθρικό έδαφος» το κοινοβούλιο για τον Τζόνσον – Απέρριψε ξανά την προσφυγή στις κάλπες

Νέα ήττα για τον Τζόνσον στο ΚοινοβούλιοΟύτε οι μισοί από τους απαιτούμενους βουλευτές δεν τον στήριξανΝόμος του κράτους η αναβολή του Brexit

Εχθρικό προπύργιο έχει καταστεί πλέον το βρετανικό κοινοβούλιο για τον Μπόρις Τζόνσον μετά την απώλεια της δεδηλωμένης . Έτσι, λίγο μετά  την τελική και τυπική επικύρωση της αναβολής του Brexit, που πλέον είναι νόμος του κράτους, το κοινοβούλιο απέρριψε ξανά, το βράδυ της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου την πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον να προκηρυχθούν

πρόωρες εκλογές.

Για να εγκριθεί η πρόταση του Τζόνσον απαιτείτο ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 434 εδρών από το σύνολο των 650. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 293 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων.

Μετά το αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι εργασίες του κοινοβουλίου αναστέλλονται ως τη 14η Οκτωβρίου κι επανέλαβε ότι θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία προς το συμφέρον της χώρας, αλλά δεν προτίθεται να ζητήσει νέα αναβολή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Προσωπική προσβολή η αναβολή του Brexit για τον Τζόνσον     

Ο νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και τέθηκε σε ισχύ χθες υποχρεώνει τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ νέα αναβολή τριών μηνών, ως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020μ κάτι που ο υπέρμαχος της εξόδου έχει δηλώσει πολλές φορές πως δε θα κάνει, ακόμα και αν χρειαστεί να παρακάμψει πραξικοπηματικά το κοινοβούλιο.

Είπε στους κοινοβουλευτικούς ότι δεν θα ζητήσει παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας αλλά θα πάει στις Βρυξέλλες τη 17η Οκτωβρίου για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία προς το εθνικό συμφέρον, ενώ η κυβέρνησή του θα ετοιμάζεται για αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Για την αναβολή χρειάζεται ομόφωνη έγκριση των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Brexit, που τυπικά προβλεπόταν να γίνει την 29η Μαρτίου 2019, έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές, ελλείψει ομοφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για τους όρους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα