Δυσαρέσκεια ΕΕ για την τουρκική Navtex στην ΑΟΖ της Κύπρου – Τι είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ για κυρώσεις (video)

Τη δυσαρέσκεια της ΕΕ εξέφρασε ο Ζοζέπ Μπορέλ για την ανανέωση της τουρκικής NAVTEX στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά όπως έγινε γνωστό το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας πήγε για αργότερα «λόγω συγχρονισμού», όπως είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, υπάρχει διπλωματική πρωτοβουλία σε εξέλιξη.

Αυτά έγιναν γνωστά, μετά την ολοκλήρωση του Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ (συμμετείχε και ο Νίκος Δένδιας), λίγο

μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Συμβούλιο που έκλεισε, τελικά, χωρίς ομοφωνία για κυρώσεις και σε βάρος της Λευκορωσίας εξαιτίας της έλλειψης ψήφου της Κύπρου. Οι κυρώσεις για τη Λευκορωσία δε θα επιβάλλονταν νομικά από το Συμβούλιο, αλλά αν «κλείδωναν» θα ήταν άμεσα δρομολογούμενες.

Ο δε Ζοζέπ Μπορέλ που επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση στη Λευκορωσία και τη νομιμότητα του Λουκασένκο, τόνισε ότι είναι προσωπική του δέσμευση να υπάρξουν κυρώσεις στο επόμενο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ «αλλιώς θα πληγεί η αξιοπιστία της ΕΕ».

Κατά τα άλλα, οι υπουργοί συζήτησαν και για τη Λιβύη. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη δημιουργούν ευκαιρίες για ένα παράθυρο διπλωματίας για τις τρεις προτεραιότητες που έχουμε ορίσει: εκεχειρία που να αντέξει, κινητοποίηση δυνάμεων για το ξε-μπλοκάρισμα του πετρελαίου στην Λιβύη που κοστίζει στη χώρα περί τα 10.000 εκ. δολάρια το χρόνο. και τρίτον πολιτικός διάλογος», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Δένδιας: Χρειάζονται και άλλα απτά δείγματα σεβασμού τους διεθνούς δικαίου

«Θετικό δείγμα» χαρακτήρισε την αποχώρηση του Oruc Reis το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ωστόσο πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα», ανέφερε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Γερμανία καλεί Ελλάδα και Τουρκία για απευθείας διάλογο – «Μισόλογα» για κυρώσεις

Την ίδια ώρα, την έκκληση του Βερολίνου για αποκλιμάκωση της έντασης και απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επανέλαβε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/09) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν έχει να αναφέρει κάποια πρόοδο στη διαμεσολαβητική προσπάθεια της καγκελαρίου ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, επισημαίνοντας: «Η έκκλησή μας παραμένει, για αποκλιμάκωση, διάλογο, επίλυση των επίμαχων προβλημάτων με απευθείας συνομιλίες. Αυτό στηρίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και προσωπικά η καγκελάριος με συζητήσεις που διεξάγει».

Σε ό,τι αφορά στην προοπτική επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν θα δώσει «ενδιάμεσο αποτέλεσμα» ενόψει της Συνόδου. Κληθείς μάλιστα να αναφερθεί σε ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων, τόνισε ότι ούτως ή άλλως συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο δεν ανακοινώνονται. Ανάλογη ήταν η απάντηση του Στέφεν Ζάιμπερτ και όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τηλεδιάσκεψη, αύριο, Τρίτη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν επιβεβαιώνω κανένα προγραμματισμένο ραντεβού και μιλάω για συνομιλίες αφού έχουν πραγματοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα