Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Σήμερα ανακοινώνεται η απόφαση για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα

Τακτικοί δικαστές και ένορκοι, έχοντας ήδη μία φορά αναβάλει την έκδοση απόφασηςΟι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτάΣτην απολογία του, ο Κορκονέας για πρώτη φορά σε αυτά τα 11 χρόνια, παραδέχθηκε ότι προέταξε το όπλο του προς την οδό Τζαβέλλα, αν και επέμεινε ότι ο ίδιος πυροβόλησε μόνο όταν το όπλο του βρισκόταν στον αέραΤο πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Κορκονέα κατά πλειοψηφία (4-3) για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας αναμένεται να εκδώσει σήμερα (29/7) την απόφασή του για

τον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008.

Σχεδόν 11 χρόνια μετά και αφού έχουν περάσει περίπου 2,5 έτη από την ημέρα που ξεκίνησε τις συνεδριάσεις του το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ο Κορκονέας και ο πρώην συνάδελφός του, Βασίλης Σαραλιώτης, θα καθίσουν για τελευταία φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Τακτικοί δικαστές και ένορκοι, έχοντας ήδη μία φορά αναβάλει την έκδοση απόφασης, λόγω και της αιφνίδιας ασθένειας συνηγόρους υπεράσπισης, καλούνται να αποφανθούν σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα, για το αν ο Κορκονέας σημάδεψε σε ευθεία βολή και με άμεσο δόλο (όπως καταδικάστηκε πρωτόδικο) πυροβόλησε κατά του Γρηγορόπουλου, ο οποίος ξεψύχησε στην οδό Τζαβέλα στα χέρια του φίλου του, Νίκου Ρωμανού.

Οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αφού πλέον η από πρόθεση ανθρωποκτονία δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με ισόβια κάθειρξη, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και η χορήγηση ελαφρυντικού. Το ενδεχόμενο να «σπάσουν» τα ισόβια δεσμά, που του επιβλήθηκαν από το ΜΟΔ Άμφισσας είναι υπαρκτό για τον Κορκονέα, αφού και ο εισαγγελέας Εφετών, Β. Χανής, ζήτησε τη μετατροπής της κατηγορίας από ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο σε αυτή με ενδεχόμενο δόλο. Ο εισαγγελικός λειτουργός σύμφωνα με την αγόρευσή του, αποδέχθηκε ότι ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έχασε τη ζωή του από εξοστρακισμό, αποδεχόμενος ότι «ο πυροβολισμός από την πλευρά του Κορκονέα δεν ήταν ευθύς, αλλά γνώριζε όταν πυροβολούσε ότι μπροστά του βρίσκονταν παιδιά».

Αναφορικά με τον Σαραλιώτη, εισηγήθηκε την απαλλαγή του από την κατηγορία της απλής συνεργίας στην ανθρωποκτονία. Ο πρώην ειδικός φρουρός εφόσον καταδικασθεί, θα πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή, καθώς του έχει χορηγηθεί αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του έως την έφεση και έτσι μέχρι σήμερα έχει εκτίσει μόνο ένα μέρος της πρωτόδικης ποινής του.

Η απολογία

Ο Κορκονέας για πρώτη φορά σε αυτά τα 11 χρόνια, παραδέχθηκε ότι προέταξε το όπλο του προς την οδό Τζαβέλλα, όπου βρίσκονταν το πλήθος που -κατά τον ίδιο- του επιτέθηκε, αν και επέμεινε ότι ο ίδιος πυροβόλησε μόνο όταν το όπλο του βρισκόταν στον αέρα. Παρά τις συνεχείς ερωτήσεις για τη μοιραία σφαίρα που εξοστρακίστηκε σε τσιμεντένια μπάλα με αποτέλεσμα να καρφωθεί στον 15χρονο μαθητή, ο Κορκονέας δεν μπόρεσε να δώσει κάποια πειστική απάντηση για το πώς συνέβη αυτό, αφού ο ίδιος δηλώνει πως πυροβόλησε μόνο στον αέρα. Όσο για τον Σαραλιώτη, απολογούμενος ενώπιον του ΜΟΕ Λαμίας δήλωσε «υπηρεσιακά υποχρεωμένος» να ακολουθήσει τον Κορκονέα κατά την έξοδό του από το περιπολικό, ενώ υποστήριξε πως δεν κατάλαβε τους πυροβολισμούς, εξαιτίας τηα φασαρίας που επικρατούσε στο σημείο, λόγω ρίψης κρότου-λάμψης.

Ωστόσο, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ήταν κάθετο ως προς το τι συνέβη το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008. Μέσα από 84 συνεδριάσεις, το ΜΟΔ Άμφισσας έκρινε ένοχο τον Κορκονέα κατά πλειοψηφία (4-3) για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, μετατρέποντας προς το αυστηρότερο την κατηγορία, καθώς μέχρι τότε τον βάραινε η ίδια πράξη, αλλά με ενδεχόμενο δόλο. Αντίστοιχα, ο Βασίλης Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών κατά πλειοψηφία (6-1) για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Έναν χρόνο μετά, αποφυλακίστηκε με τον περιοριστικό όρο της μη απομάκρυνσης του από τον τόπο καταγωγής του, το νομό Δράμας, και από τότε παραμένει ελεύθερος.

(Με πληροφορίες από το news247.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα