Δώδεκα νεκροί, τουλάχιστον 79 τραυματίες από την πύρινη κόλαση στο Λονδίνο (video)

Μάχη με τις φλόγες σε πύργο εργατικών κατοικιών στο ΛονδίνοΤουλάχιστον 12 οι νεκροίΣτους 79 οι τραυματίες – 18 στην εντατικήΟι ένοικοι πηδούσαν από τα παράθυρα για να σωθούνOι μαρτυρίες είναι σοκαριστικές«Προαναγγελθείσα ομαδική δολοφονία»Πολλοί οι αγνοούμενοιΠετούσαν μωρά από τα παράθυραΗ εταιρεία που μόνωσε στον Πύργο χρεοκόπησε μετά την ανακαίνιση του κτιρίου

Η πυρκαγιά που κατέστρεψε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη το κτιριακό συγκρότημα εργατικών κατοικιών στο Λονδίνο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον

12 ανθρώπων, ενώ η οργή ξεχειλίζει μεταξύ των κατοίκων, που καταγγέλλουν σοβαρές παραλείψεις από την εταιρεία διαχείρισης του κτιρίου.

«Μια περίπλοκη επιχείρηση έρευνας (που θα διαρκέσει) πολλές ημέρες» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, δήλωσε ο Στιούαρτ Κούντι, διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, που δεν αναμένει να βρεθούν άλλοι επιζώντες.

«Άκουγα ουρλιαχτά από παντού κι έβλεπα ανθρώπους να πηδούν από τα παράθυρα. Ο ουρανοξύστης είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Ήταν ο απόλυτος τρόμος» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καντετζάχ Μίλερ, που διαμένει σε γειτονικό κτίριο το οποίο εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν γονείς να πετάνε τα παιδιά τους από τα παράθυρα επιχειρώντας, σε μια κίνηση απόγνωσης, να τα σώσουν από την φωτιά που κατέκαιε τον ουρανοξύστη όπου βρίσκονται 120 διαμερίσματα σε 24 ορόφους, κοντά στη συνοικία Νότινγκ Χιλ, στο δυτικό Λονδίνο.

Η πρόσοψη του Πύργου Γκρένφελ, που κτίστηκε το 1974, κάηκε σχεδόν ολοσχερώς. Την ώρα που κάποιες εστίες ήταν ακόμη ορατές σήμερα το μεσημέρι, η επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον ανέφερε το ενδεχόμενο κατάρρευσης του κτιρίου. Μηχανικοί επιθεώρησαν τον πύργο.

«Δεν ήταν έκπληξη»

Τα αίτια της καταστροφής παραμένουν άγνωστα, όμως η οργή αυξάνεται μεταξύ των ενοίκων που καταγγέλλουν επανειλημμένες αστοχίες και λάθη.

«Το 90% των ενοίκων υπέγραψε ένα αίτημα στα τέλη του 2015 όπου διατύπωναν παράπονα για την κακή διαχείριση εκ μέρους της εταιρείας που ήταν υπεύθυνη για τη συντήρηση του κτιρίου» υπογράμμισε ο Ντέιβιντ Κόλινς, πρόεδρος της ένωσης ενοίκων του ουρανοξύστη έως τον περασμένο Οκτώβριο.

«Άκουσα ότι ορισμένα συστήματα πυρασφάλειας δεν λειτούργησαν, αυτό δε με εκπλήσσει. Νιώθω σοκ, είμαι συντετριμμένος, όμως δε νιώθω έκπληξη» υπογράμμισε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ντέιβιντ Κόλινς επισήμανε επίσης την ευθύνη της δημοτικής αρχής του Κένσινγκτον και Τσέλσι, επιβεβαιώνοντας ότι στο αίτημα για μια ανεξάρτητη έρευνα που είχε ο ίδιος ζητήσει δεν ανταποκρίθηκε κανείς.

Έγγραφα που χρονολογούνται εδώ και περίπου έναν χρόνο αποδεικνύουν ότι ένοικοι είχαν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για την κατάσταση του κτιρίου και τους ενδεχόμενους κινδύνους να ξεσπάσει πυρκαγιά, καταγγέλλοντας κυρίως προβλήματα φωτισμού και την έλλειψη εξόδων κινδύνου.

Ο δημόσιος οργανισμός KCTMO (Kensington & Chelsea Tennant Management Organisation), που διαχειρίζεται τον ουρανοξύστη, παραδέχθηκε σε ένα δελτίου τύπου «ότι είναι ενήμερος για τις ανησυχίες που διατύπωναν εδώ και πολύ καιρό οι ένοικοι».
«Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εικασίες για τα αίτια της πυρκαγιάς» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο 45χρονος Σαλάχ Σεμπιουνί, που βγήκε από το κτίριο εγκαίρως, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το «πλαστικό που έπιασε φωτιά» φαίνεται να έπαιξε ρόλο στην καταστροφή και κατήγγειλε επιπλέον μια ανακαίνιση χαμηλού κόστους:

«Αυτό έμοιαζε με μέταλλο. Πίστευα ότι έκαναν κάτι καλό. Εντέλει, ήταν πλαστικό».

Για τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Άνγκους Λόου, φαίνεται πως η «φύση της εξωτερικής επίστρωσης είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η φωτιά».

Την ίδια ώρα πολλοί άνθρωποι που κατάφεραν να φύγουν κατήγγειλαν ότι τους συνέστησαν να παραμείνουν κλεισμένοι στα διαμερίσματά τους κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

«Εάν είχαμε ακολουθήσει τις συμβουλές τους, θα ήμασταν νεκροί», τόνισε ο Νίκι Παραμασιβάν στο BBC.

Περισσότεροι από 79 άνθρωποι νοσηλεύονται, 18 από τους οποίους χρήζουν εντατικής νοσηλείας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών του Λονδίνου, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανεβάζει σε 12 τους νεκρούς, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό συμβάν.

«Πετούσαν μωρά και παιδιά από τα παράθυρα»

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, κάποιος έριξε ένα μωρό από το παράθυρο του φλεγόμενου κτιρίου, το οποίο έπιασε ένας από τους γείτονες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο του δυστυχήματος.

Η Σαμίρα Λαμράνι είπε ότι είδε μια γυναίκα να προσπαθεί να σώσει το μωρό της πετώντας το από το παράθυρο του «ενάτου ή δεκάτου ορόφου», ενώ από κάτω περίμενε κόσμος για να το πιάσει.

«Οι ένοικοι έβγαιναν στα παράθυρα των διαμερισμάτων τους ουρλιάζοντας. Τα παράθυρα ήταν μισάνοιχτα, μια γυναίκα έκανε χειρονομίες ότι πρόκειται να πετάξει το μωρό της και αν μπορεί κάποιος να το πιάσει. Ένας άνδρας έτρεξε και κατάφερε να το πιάσει».

«Η φίλη της κόρης μου είπε ότι παρατήρησε κάποιον που είχε φτιάξει ένα είδος αυτοσχέδιου αλεξίπτωτου με το οποίο προσπαθούσε να πέσει από το παράθυρό του».
«Όσο κοίταζα πάνω, από όροφο σε όροφο υπήρχαν αμέτρητοι άνθρωποι. Κυρίως παιδιά, οι ψιλές φωνές τους θα αντηχούν για πολύ καιρό στα αυτιά μου. Τα άκουγα να φωνάζουν για βοήθεια».

Μια ένοικος ονόματι Ζάρα είπε ότι είδε μια γυναίκα να πετάει τον γιο της, που ήταν περίπου πέντε ετών, από το παράθυρο του πέμπτου ή έκτου ορόφου.

Η ίδια δήλωσε στον σταθμό LBC: “Μια γυναίκα πέταξε τον γιο της από το παράθυρο. Νομίζω ότι είναι ΟΚ. Νομίζω ότι πρέπει να έχει κατάγματα και μελανιές. Υπήρχε και μια άλλη γυναίκα που φώναζε ‘Το μωρό μου, το μωρό μου, πρέπει να βγω έξω, πρέπει να σώσω το μωρό μου. Αλλά απλώς κοιτούσαμε πάνω, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα…».

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ενοίκων και γειτόνων που διασώθηκαν, όπως εκείνη της 25χρονης Αλίσα, η οποία διαμένει σε απόσταση πέντε λεπτών από τον Grenfell Tower και η οποία ήταν έξω για φαγητό με τον αδελφό της μέχρι αργά λόγω Ραμαζανιου και όταν επέστρεψαν είδαν το κτίριο στις φλόγες.

«Ημουν εκεί από τις 1.45πμ, η φωτιά φούντωνε και έβγαινε εκτός ελέγχου. Ήταν 50 άνθρωποι εκεί, οικογένειες που ούρλιαζαν, ειδικά μια οικογένεια την οποία παρηγορούσα καθώς στον 23ο όροφο είχε την θεία της με τα παιδιά της», αναφέρει η Αλίσα, την οποία επικαλείται η Guardian.

«Η αστυνομία στεκόταν εκεί και μας έλεγε να κάνουμε πίσω, δεν είχε καμία πληροφορία. Τα πυροσβεστικά οχήματα και τα ασθενοφόρα δεν έφθασαν πριν από τις 2.15πμ ή τις 2.30πμ και είδαμε μόνο τρία, παρότι μπορεί να υπήρχαν και άλλα από την άλλη πλευρά. Ένα αυτοκίνητο ήταν παρατημένο στη μέση του δρόμου και κανένας δεν γνώριζε ποιος ήταν ο οδηγός του, επομένως τα πυροσβεστικά και τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν. Οι ένοικοι μας έλεγαν ότι δεν υπήρξε συναγερμός για φωτιά, ο κόσμος έλεγε ότι τους χτύπαγαν την πόρτα και τους φώναζαν ‘φύγετε από το σπίτι, φύγετε από το σπίτι’ «.

«Μπορείς να δεις ανθρώπους στα παράθυρα, συμπεριλαμβανομένου ενός άντρα που κυμάτιζε μία κουβέρτα από το παράθυρο. Οι άνθρωποι από τα γειτονικά κτίρια έχουν μαζευτεί έξω με τις πυτζάμες του κοντά στο φλεγόμενο κτίριο, μερικοί φωνάζουν “βγάλε το κεφάλι σου έξω από το παράθυρο” ή ζητούν από τον άντρα με την κουβέρτα να τους πει τον αριθμό του διαμερίσματός του προκειμένου να μπορέσουν καθοδηγήσουν τις πυροσβεστικές υπηρεσίες σε αυτόν. Πυροσβέστες ρίχνουν νερό στο παράθυρό και προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες».

Ρεπόρτερ του SkyNews που βρισκόταν στο σημείο μετέφερε ότι ένοικος του πύργου του είπε ότι πιστεύει ότι η φωτιά ξεκίνησε στο διαμέρισμα του γείτονά του και ότι ο γείτονάς του τον ξύπνησε και βγήκαν από το κτίριο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν χρήστες των κοινωνικών δικτύων, ένοικος δήλωσε ότι εξερράγη το ψυγείο γειτόνων του με αποτέλεσμα να προκληθεί η φωτιά.

Ο ίδιος ένοικος που μίλησε στο SkyNews πάντως δήλωσε ότι στον πύργο υπάρχουν 216 σπίτια, αν και οι πληροφορίες που μεταφέρει ο Guardian κάνουν λόγο για 120.

Πηδούσαν από τα παράθυρα για να σωθούν

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι απεγνωσμένοι ένοικοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να εγκαταλείψουν το κτίριο: Έφτιαχναν σχοινιά με σεντόνια και κουβέρτες, ενώ άλλοι πηδούσαν από τα παράθυρα, φέρνοντας στις μνήμες όλων εικόνες από την 11η Σεπτεμβρίου.

Η Sun μάλιστα ανέφερε ότι η πυροσβεστική είχε βάλει από κάτω στρώματα με αφρώδες υλικό ώστε να τους σώσει.

Ο πύργος Grenfell Tower βρίσκεται στην περιοχή Lancaster West Estate στα δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας.

«Ένας αριθμός ανθρώπων δέχεται ιατρική βοήθεια για τραυματισμούς, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του πύργου» σύμφωνα με την αστυνομία.

Έκκληση από οικογένεια και φίλους για να βρεθούν οι αγνοούμενοι

Τη στιγμή που το κτίριο έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά στις φλόγες, συγγενείς και φίλοι κάνουν δραματικές εκκλήσεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να βρεθούν οι αγαπημένοι τους που αγνοούνται.

#GrenfellTower my 13 year old niece Jessi has become separated from her family during evacuation. Please DM me if you see her pic.twitter.com/WRgQhw8wa4

— Sandra (@Sandragr372) 14 Ιουνίου 2017

#missing #latimerroad #pleasehelp #GrenfellTower pic.twitter.com/HTzYdDf8NQ

— Millie Hayward (@millie_hayward) 14 Ιουνίου 2017

Suha has an elderly relative missing, who lives on the 20th floor of the Grenfell Tower @LBC pic.twitter.com/uDRzWNRuDT

— Rachael Venables (@rachaelvenables) 14 Ιουνίου 2017

Πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του κτιρίου, λέει ο δήμαρχος του Λονδίνου

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του 24ώροφου κτιρίου όπου σήμερα ξέσπασε πυρκαγιά, προκαλώντας τον θάνατο αρκετών ανθρώπων.

«Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να απαντηθούν», υπογράμμισε ο Καν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.

Ο συντηρητικός βουλευτής Μάικ Πένινγκ, πρώην πυροσβέστης και υφυπουργός Άμυνας με αρμοδιότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις, δήλωσε στο BBC News ότι η χώρα δεν έχει ξαναδεί τέτοια φωτιά.

Ο ίδιος είπε ότι χρειάζεται να απαντηθούν κάποια ερωτήματα σχετικά με τους κανονισμούς ασφαλείας, περιλαμβανομένης της μόνωσης την οποία χαρακτήρισε «ανεπαρκή». «Η μόνωση σαφώς βοηθούσε στην εξάπλωση της φωτιάς…Πρέπει να μάθουμε τι συνέβη».

Η εταιρεία που πραγματοποίησε τις εργασίες μόνωσης στον Πύργο Γκρένφελ, η Harley Curtain Wall, χρεοκόπησε μετά την ανακαίνιση του κτιρίου.

Για «προαναγγελθείσα ομαδική δολοφονία» μιλούν οι διασωθέντες στο Λονδίνο

Μία υπερφόρτωση του ηλεκτρικού δικτύου «κόντεψε να μας κάψει ζωντανούς το 2013», έγραψε στο blog του καταγγέλλοντας μια προαναγγελθείσα «ομαδική δολοφονία».

One fridge should not be able to cause that much damage! I can’t get over how bad it is. #GrenfellTower pic.twitter.com/Ztu3VnZ0jB

— Stacey ‍♀️ (@staceydaley2) 14 Ιουνίου 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δώδεκα, Λονδίνο,dodeka, londino