Δημοσκόπηση Αυστρία: Οι ψηφοφόροι του Κουρτς αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι

Ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάζει η δημοσκόπηση με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία.

Συγκεκριμένα, η πλειονότητα των Αυστριακών, παρά την ραγδαία άνοδο της Δεξιάς στη χώρα, υποστηρίζει πως τοποθετείται πολιτικά στο χώρο του κέντρου ενώ εκτιμούν πως όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται δεξιότερα από αυτούς.

Ακόμα, στη δημοσκόπηση

διαπιστώνεται ότι ως “ιδιαίτερα αριστερή” θεωρείται η υποστήριξη μίας μεγαλύτερης υποδοχής προσφύγων στη χώρα και η υποστήριξη της μετανάστευσης, ενώ ως “ιδιαίτερα δεξιά” εκτιμάται η απαίτηση για διακοπή της μετανάστευσης και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Ακόμα, ως “πολιτικό κέντρο” θεωρούνται, σύμφωνα με την άποψη των ερωτηθέντων τα αιτήματα για μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας, η υποστήριξη σε εργοδότες, σε εργαζόμενους και στις οικογένειες, όπως επίσης η αυστηροποίηση της προστασίας προσωπικών δεδομένων και η μείωση του φόρου εισοδήματος, αλλά και η προσεκτικότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των φορολογικών εσόδων.

Ως προς την εκτίμηση του χώρου στον οποίο κινούνται τα αυστριακά πολιτικά κόμματα, η πλειονότητα τοποθετεί τους Πράσινους στην αριστερή άκρη, το (ακροδεξιό εθνικιστικό) Κόμμα των Ελευθέρων στη δεξιά άκρη, ενώ το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα το τοποθετούν σχεδόν ακριβώς στο κέντρο, στο οποίο θεωρούν πως το κόμμα αυτό μετατοπίστηκε αρκετά από τα δεξιά που ήταν τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι ερωτηθέντες τοποθετούν αριστερά του κέντρου, όσο ποτέ έως τώρα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ενώ αριστερά του κέντρου “βλέπουν” και το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία).

Σε σχέση με την πρόθεση ψήφου για τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, στην πλέον πρόσφατη αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 21 και 28 Σεπτεμβρίου, το συγκυβερνών με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα, ενώ μικρή βελτίωση παρουσιάζει το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών.

Η “Λίστα Κουρτς-Νέο Λαϊκό Κόμμα”, όπως ονομάζεται πλέον το κόμμα μετά την εκλογή του Σεμπάστιαν Κουρτς στην ηγεσία του στις 14 Μαΐου, προηγείται με ποσοστό 34% και διαφορά επτά μονάδων –αντί εννέα τον περασμένο Αύγουστο– από το δεύτερο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (ποσοστό 27%), το οποίο ηγείται του έως τώρα κυβερνητικού συνασπισμού τους.

Στη δημοσκόπηση, με 1.500 ερωτηθέντες άνω των 16 ετών (στην Αυστρία δικαίωμα ψήφου υπάρχει από τα 16 έτη), σε 25% περιορίζεται το ποσοστό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων το οποίο, προ της εκλογής Κουρτς, εμφανιζόταν για σχεδόν δύο χρόνια σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστά που υπερέβαιναν το 30%.

Ακολουθεί, με ποσοστό 4%, η πρωτοεμφανιζόμενη σε εκλογές “Λίστα Πιλτς” του κορυφαίου ιδρυτικού στελέχους των Πράσινων και βουλευτή τους επί 31 χρόνια, Πέτερ Πιλτς, ο οποίος είχε αποχωρήσει τον περασμένο Ιούλιο από την κοινοβουλευτική τους ομάδα εξαιτίας της μη τοποθέτησής του σε εκλόγιμη θέση στον κατάλογο των υποψηφίων.

Επίσης με ένα 4% εμφανίζεται στη δημοσκόπηση το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), όπως επίσης με 4% οι Πράσινοι οι οποίοι, σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις και πριν από την ανεξαρτητοποίηση του Πέτερ Πιλτς, εμφανίζονταν με διψήφιο ποσοστό, και για τους οποίους, όπως επίσης και για τα άλλα δύο μικρά κόμματα, φέρεται να είναι δύσκολη η εκ νέου είσοδος στη Βουλή, καθώς ισχύει το όριο του 4%.

Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8% και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαϊκό Κόμμα 24 % και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4% και 24 έδρες, και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα