Δίκη Τραμπ: Έρχεται η… αθώωση από τη Γερουσία – Οι Δημοκρατικοί χάνουν οριστικά τη μάχη των μαρτύρων

Άδοξο τέλος είχε και η ύστατη προσπάθεια των Δημοκρατικών να κλητευθούν μάρτυρες στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για τη γρήγορη αθώωσή του, πιθανότατα και την Παρασκευή (31/01). Όπως και αναμενόταν… Την ίδια ώρα, μπαίνει «φρένο» από τη Βουλή στον αμερικανό πρόεδρο για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.

Όσον αφορά στη δίκη, για να καταθέσουν μάρτυρες – κυρίως ο πρώην σύμβουλος Ασφαλείας Τζον Μπόλτον – οι Δημοκρατικοί χρειάζονταν τη θετική ψήφο τουλάχιστον τεσσάρων

Ρεπουμπλικανών. Ένας από τους λίγους αναποφάσιστους, ο γερουσιαστής Λαμάρ Αλεξάντερ από το Τενεσί, απέκλεισε και την τελευταία πιθανότητα.

Republicans could clear Donald Trump later TODAY as key GOP senator reveals he WON'T vote to hear from witnesses in the impeachment trial in a crushing blow to the Democrats
via https://t.co/SoLYFq4fjs https://t.co/rDwEVB41aA

John B Tawn (@27Tawnyowl) January 31, 2020

Οι Δημοκρατικοί απέδειξαν ότι ο Τραμπ έπραξε ανάρμοστα, αλλά η πράξη του δεν συνιστά αδίκημα για το οποίο θα καθαιρεθεί, δήλωσε ο Λαμάρ ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα εγκρίνει την κλήτευση του Μπόλτον ή άλλου μάρτυρα.

Οι Δημοκρατικοί ζήτησαν εκ νέου την κλήτευση του πρώην συμβούλου Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, μετά το χειρόγραφό του, το οποίο έφεραν στο φως οι «New York Times» και το οποίο φέρεται να αποδεικνύει ότι ο αμερικανός πρόεδρος όντως ζήτησε το πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Την Κυριακή (26/01), οι «New York Times», δημοσίευσαν αποσπάσματα – αν και όχι αυτούσια – από ένα ανέκδοτο βιβλίο του Τζον Μπόλτον. Εάν το χειρόγραφο είναι αληθές και ανταποκρίνεται στα πραγματικά γεγονότα, τότε καταρρίπτεται η υπερασπιστική γραμμή των Ρεπουμπλικανών ότι δεν υπήρξε quid pro quo – δούναι και λαβείν – του Αμερικανού προέδρου με την Ουκρανία.

Alexander to vote no on witnesses, bringing Trump impeachment trial close to end https://t.co/34f3xDZ1vS pic.twitter.com/Vh154ELJnl

— The Hill (@thehill) January 31, 2020

Ο ίδιος ο Μπόλτον είχε δηλώσει πριν από την έναρξη της δίκης πρόθυμος να καταθέσει. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει, ωστόσο, καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει να καταθέσει ο Μπόλτον για θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια.

Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε, μάλιστα την Πέμπτη (30/01) τον Μπόλτον ότι το βιβλίο που γράφει περιέχει «σημαντικό αριθμό απόρρητων πληροφοριών» και για τον λόγο αυτόν δεν μπορεί να εκδοθεί στην παρούσα μορφή του.

Trump impeachment trial recap, day 9: Lamar Alexander sets up speedy acquittal: Senators ended their two-day question-and-answer period on Thursday, the ninth day of President Trump's Senate impeachment trial. The state of play: The… https://t.co/wPv8uke8WM #politics #top pic.twitter.com/X1R15vsF3J

— Marcus Evans (@MarcuswevansSr) January 31, 2020

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είχε δηλώσει εξ αρχής ότι στόχος του αμερικανού προέδρου ήταν να τελειώσει η δίκη με συνοπτικές διαδικασίες έως την Κατάσταση της Ένωσης, στις 4 Φεβρουαρίου, οπότε θα μπορεί να κοιτάξει μπροστά και να απεθυνθεί στους Αμερικανούς για το το σκοπεύει να κάνει τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η αθώωση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη, δεδομένου ότι για να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί από το αξίωμά του είναι απαραίτητη η ψήφος των δύο τρίτων της Γερουσίας, την οποία ελέγχουν, ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί.

Trump impeachment trial heads for witness vote showdown https://t.co/sIBm8K3KDG

— M.News World (@mnews_world) January 31, 2020

Ο αμερικανός πρόεδρος παραπέμφθηκε σε δίκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων – τον έλεγχο της οποίας έχουν οι Δημοκρατικοί – με δύο κατηγορίες: ότι έκανε κατάχρηση της εξουσίας του παρακρατώντας στρατιωτική βοήθεια προς τη σύμμαχο Ουκρανία, προκειμένου να αναγκάσει την ουκρανική κυβέρνηση να διεξαγάγει έρευνα εις βάρος της οικογένειας του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και ότι προσπάθησε να εμποδίσει τις σχετικές έρευνες του Κογκρέσου.

****

Την ίδια ώρα, η Βουλή των Αντιπροσώπων συζητά από την Πέμπτη (30/01) δύο νομοσχέδια με σκοπό να περιορίσει τη δυνατότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναπτύσσει αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο εξωτερικό, καθώς πολλοί βουλευτές έχουν οργιστεί επειδή δεν τους ενημέρωσε πλήρως για τη στρατηγική του απέναντι στο Ιράν.

Η Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, πέρασε ένα μέτρο με το οποίο απαγορεύεται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Κογκρέσου. Επιπλέον,ψήφισε υπέρ της ανάκλησης της Εξουσιοδότησης για τη χρήση Στρατιωτικής Δύναμης στον πόλεμο του Ιράκ (μια απόφαση του 2002) την οποία οι πρόεδροι των ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν επί χρόνια για να δικαιολογούν διάφορες στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή.

«Το Σύνταγμα δίνει στο Κογκρέσο και όχι στον πρόεδρο την εξουσία να κηρύττει τον πόλεμο. Και με τον πρόεδρο Τραμπ να κάνει βήματα προς μια επικίνδυνη σύρραξη με το Ιράν –χωρίς καμία διαβούλευση με το Κογκρέσο– χρειάζεται να επαναβεβαιώσουμε την ευθύνη που μας έχει ανατεθεί», ανέφερε ο Δημοκρατικός βουλευτής Έλιοτ Ένγκελ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, που είχε ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου.

SMOKING GUN: Trump Impeachment Trial: Humpty Trumpty may yet have a great fall https://t.co/5V5M8tW3Is By J Brooks Spector

— Daily Maverick (@dailymaverick) January 31, 2020


Το πρώτο μέτρο εγκρίθηκε με ψήφους 228 υπέρ έναντι 175 κατά. Τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν «ναι» και τρεις Δημοκρατικοί ψήφισαν «όχι». Η δεύτερη πρόταση πέρασε με 236 ψήφους υπέρ έναντι 166 κατά. Σ’ αυτήν την περίπτωση 11 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν «ναι» και δύο Δημοκρατικοί «όχι».

Ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την οργή του μέσω του Twitter, υποστηρίζοντας ότι «οι Δημοκρατικοί θέλουν να καταστήσουν δυσκολότερο για τους προέδρους να υπερασπίζονται την Αμερική και να ορθώνουν το ανάστημά τους, για παράδειγμα απέναντι στο Ιράν».

Πολλά μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων Ρεπουμπλικάνων, πίεζαν την κυβέρνηση να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, στις αρχές του μήνα. Ο Τραμπ δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων το Κογκρέσο για το αεροπορικό πλήγμα και, σύμφωνα με πολλούς βουλευτές, η κυβέρνησή του αποκρύπτει υπερβολικά πολλές πληροφορίες.

Donald Trump impeachment trial on charges of abuse of power https://t.co/9WlVlTG1LR pic.twitter.com/BPKMPOFv9s

— Middle East Tribune (@MidEastTribune) January 31, 2020

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, BBC, Reuters)

Πηγή: Δίκη Τραμπ: Έρχεται η… αθώωση από τη Γερουσία – Οι Δημοκρατικοί χάνουν οριστικά τη μάχη των μαρτύρων - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα