Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα Λαγού για εξαίρεση – Την Τρίτη η πρόταση για τις ποινές

Απορρίφθηκε το αίτημα που υπέβαλε ο Γιάννης Λαγός για εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής, με το δικαστήριο να αναφέρει ότι «δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου για να δικαιολογήσουν υπόνοιες μεροληψίας».

Μετά από τρεις ώρες διάσκεψη η σύνθεση που ορίστηκε να εξετάσει το αίτημα που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής ανακοίνωσε την απόφαση της σύμφωνα με την οποία τα επιχειρήματα του αιτούντα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την έκφραση δυσπιστίας προς

το δικαστήριο καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί την παράθεση συγκεκριμένων περιστατικών που να έχουν λάβει χώρα στο δικαστήριο και όχι την αντίληψη του αιτούντος για γεγονότα που έγιναν εκτός του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο διέκοψε για να επιστρέψει η σύνθεση με πρόεδρο τη Μαρία Λεπενιώτη. Κατόπιν συνεννόησης με την εισαγγελέα η πρόεδρος έδωσε διακοπή της δίκης για αύριο, Τρίτη στις 11 το πρωί.

Αύριο το πρωί αναμένεται να αγορεύσει η εισαγγελέας επί των ποινών μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά.

Τι είχε προηγηθεί

Με νέα σύνθεση ξεκίνησε νωρίτερα η συνεδρίαση στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, απόρροια του αιτήματος εξαίρεσης που κατέθεσε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, ωστόσο διεκόπη εκ νέου αφού η πρόεδρος της νέας αυτής σύνθεσης δήλωσε κώλυμα.

Λίγο μετά τις 14.30, ανέβηκε στην έδρα του Εφετείου νέα σύνθεση προκειμένου να δικάσει το αίτημα εξαίρεσης του Γιάννη Λαγού. Μοναδικό πρόσωπο που παρέμεινε στη θέση του από την αρχική σύνθεση ήταν η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.

Η νέα πρόεδρος, Μαρία Βετούλα – Σιμιτζή, ωστόσο, δήλωσε κώλυμα, επειδή ήταν δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην κύρια ανάκριση που διενεργήθηκε στο Εφετείο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Απόρριψη είχε προτείνει η Εισαγγελέας

Ενώ είχε αποχωρήσει η νέα σύνθεση, ο Γιάννης Λαγός ακούστηκε να λέει: «Έτσι μπράβο, έναν έναν τους στέλνουμε στα σπίτια τους».

Ωστόσο, λίγο αργότερα ο ενθουσιασμός του μετριάστηκε, καθώς η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί ως αβάσιμο και αόριστο το αίτημά του.

Όπως υποστήριξε η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, για την αίτηση εξαίρεσης του Λαγού: «δεν προβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα αλλά στηρίζεται σε βάση υπονοιών. Να κριθεί αόριστη και απαράδεκτη γιατί ασκείται καταχρηστικά»

Πλεύρης: Το δικαστήριο επηρεάστηκε από «όλον τον εσμό των αντιδράσεων»

Μετά την απόρριψη της αίτησης που ζήτησε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, τον λόγο έλαβε ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, που επανέλαβε στο δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους αιτήθηκε την εξαίρεση των δικαστών ο εντολέας του.

Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι θεωρεί πως έγιναν παρεμβάσεις της νομοθετικής εξουσίας στη δικαστική, μετά τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και πολιτικών αρχηγών, και πως θεωρεί ότι το δικαστήριο επηρεάστηκε από «όλον τον εσμό των αντιδράσεων».

Κατηγόρησε επίσης την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη ότι επέτρεψε κατά τη διάρκεια της δίκης να μιλούν μάρτυρες για φασισμό, ναζισμό κτλ, αντί να τους διακόπτει καθώς -όπως είπε ο κ. Πλεύρης- το δικαστήριο δικάζει πράξεις και όχι ιδεολογίες.

«Εγώ είμαι ακροδεξιός. Θέλετε να με πείτε φασίστα; Πείτε με. Θα δικαστώ για τις ιδέες μου;».

Ο συνήγορος, απαντώντας στην εισαγγελική πρόταση που χαρακτήρισε αόριστη την αίτηση Λαγού, είπε ότι τα γεγονότα είναι πασίδηλα και γι’ αυτό δεν τα εξειδίκευσαν, εστιάζοντας στις δηλώσεις των πολιτικών, τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ και στη διαδήλωση την ημέρα της απόφασης επί της ενοχής. Κλείνοντας δε την αγόρευση του, έκανε λόγο για κλίμα φανατισμού, που καλλιεργήθηκε με πολιτικές σκοπιμότητες -όπως είπε- και ανέφερε για τη μητέρα του Παύλου Φύσσα. «Βεβαίως να συμπαθήσουμε τις μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους, όμως μητέρα είχε και ο Κατσίφας, μητέρες είχαν και τα παιδιά που εκτελέστηκαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, και δεν μιλάει κανένας γι΄αυτά».

Το αίτημα του Λαγού και η αγόρευση Πλεύρη

Όλων αυτών είχε προηγηθεί αίτημα του Λαγού να εξαιρεθούν τα μέλη του δικαστηρίου πλην της εισαγγελέως, γιατί όπως τόνιζε υπάρχει προκατάληψη των δικαστών και ότι έχουν δεχθεί πιέσεις και παρεμβάσεις ακόμη και από τον πρωθυπουργό της χώρας.

Η δίκη είχε διακοπεί για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να εμφανιστεί στην αίθουσα ο καινούριος συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος δίνοντας προσωπικό σόου, εξήγησε γιατί ο εντολέας του ζητά εξαίρεση.

Πλεύρης εναντίον Πλεύρη

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι λίγη ώρα μετά την αγόρευση του πατέρα του στο δικαστήριο, ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης έκανε ανάρτηση στο twitter μέσω της οποίας ουσιαστικά τέθηκε εκ διαμέτρου αντίθετος με το αίτημα της υπεράσπισης Λαγού!

Κανένα ελαφρυντικό στους επτά – Ποινές φυλάκισης 5-15 έτη 

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Εφετείο στους επτά που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κάτι που σημαίνει ότι διαμορφώνεται πλαίσιο για κάθειρξη από 5 έως 15 χρόνια.

Η απόφαση που όλοι περίμεναν από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αρχική ετυμηγορία, ότι δηλαδή η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση, ήρθε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας.

Το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό στους επτά της ηγετικής ομάδας και συγκεκριμένα στους: συγκεκριμένα στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι πλέον, κάθε ένας από τους προαναφερόμενους κινδυνεύει με φυλάκιση 5-15 ετών. Βέβαια, εκτός από τις ποινές, το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δε δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους.

Δεν αναγνωρίστηκε επίσης κανένα ελαφρυντικό από το δικαστήριο στους: Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση. Για τους συγκεκριμένους, η ποινή θα κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια.

Σε ποιους και γιατί αναγνωρίζονται ελαφρυντικά

Αντιθέτως, ελαφρυντικά αναγνωρίζονται στους:

Αναδιώτη, Τσακανίκα, Χρυσαφίτη, Αγριογιάννη, Ευγενικό, Μαρία, Παπαδόπουλο, Χατζηδάκη, αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, καθώς δεν ειχαν συμπληρώσει το 25ο έτος ηλικίας.

Στους Δήμου, Σκάλκο, Αλεξόπουλο, Μπούκουρα το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς 

Στον Νίκο Μίχο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας

Αναλυτικότερα:

Για τη δολοφονία Φύσσα

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στον Γιώργο Ρουπακιά όπως επίσης και σε: Πατέλη, Καζαντζόγλου, Αγγο, Κομιανό, Κορκοβίλη, Μιχάλαρο, Σταμπέλο, Τσαλίκη, Θ. Τσόρβα και Ν. Τσόρβα: ποινή από πέντε έως δέκα χρόνια συν την ποινή για συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στους: Αναδιώτη, Τσακανίκα, Χρυσαφίτη (μετεφηβικής ηλικίας) και Δήμου, Σκάλκο (μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς): αντιμετωπίζουν ποινές ένα έως πέντε χρόνια για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση (θα προστεθούν οι ποινές για τα υπόλοιπα αδικήματα).

Για την επίθεση κατά του ΠΑΜΕ στο Πέραμα

Κανένα ελαφρυντικό στους Αντωνακόπουλο, Καστρινό και Πανταζή: Αντιμετωπίζουν ποινή πέντε έως δέκα ετών για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στον Χατζηδάκη και θα του επιβληθεί ποινή από ένα έως πέντε χρόνια για το ίδιο αδίκημα.

Για την επίθεση στους αιγύπτιους αλιεργάτες

Στον πρώην πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Τάσο Πανταζή, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό και θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ποινή κάθειρξης.

Στους Ευγενικό, Μαρία και Παπαδόπουλο που έχουν καταδικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Αντιμετωπίζουν ποινές από ένα έως πέντε χρόνια για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης συν την ποινή κάθειρξης για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Ένταση πριν την απόφαση και προσαγωγές

Ένταση σημειώθηκε στο Εφετείο Αθηνών, όπου συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, το πρωί της Δευτέρας (12/10), καθώς συγκεντρώθηκαν, τελικά, οπαδοί της ναζιστικής – και εγκληματικής, με βάση την απόφαση της δικαιοσύνης – οργάνωσης. 

Keywords
Τυχαία Θέματα