Δίκη Χ.Α.: «Ο φάκελος της δολοφονίας Φύσσα, εστάλη στα γραφεία της Χ.Α. από την αστυνομία»

Κατέθεσε προστατευόμενος μάρτυρας πρώην μέλος της Χ.Α.Προκλητική η στάση της υπεράσπισηςΗ Πολιτική Αγωγή δεν εξέτασε τον μάρτυραΡουπακιάς και Κασιδιάρης εκπαιδευτές στη Μαλακάσα

Στη φάση της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων πέρασε η δίκη της Χρυσής Αυγής με πρώτο τον Μάρτυρα Α που ξεκίνησε σήμερα.

Ο μάρτυρας κατέθεσε από τη ΓΑΔΑ μέσω τηλεδιάσκεψης

με αλλοιωμένη φωνή, παρουσία της εισαγγελέως Πρωτοδικών Αλεξάνδρας Κοσμά και της πταισματιδίκη Ξανθούλας Βουλέλη.

Δείτε επίσης: Δίκη Χ.Α.: Η Εισαγγελέας ζήτησε να παραστούν στο δικαστήριο οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Ως πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής – αποχώρισε μετά τη δολοφονία Φύσσα το 2013 – περιέγραψε τη στρατιωτικού τύπου σκληρή εκπαίδευση που πέρασε, με εκπαιδευτή τον Γιώργο Ρουπακιά αλλά και παρουσία του Βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη.

Πρόεδρος: Μετά από πόσο καιρό ξεκίνησε η εκπαίδευση;

Μάρτυρας Α: Μετά από 3 μήνες. Γινόταν στρατιωτική εκπαίδευση, ότι κάνουν οι στρατιώτες. Οι Κομάντο. Να μπορούμε να παλεύουμε και να έχουμε τρόπο διαφυγής αν χρειαστεί.

Πρόεδρος: Πόσες φορές πήγατε για εκπαίδευση;

Μάρτυρας Α.: Τρεις φορές μόνο στη Μαλακάσα

Πρόεδρος: Μαζί με εσάς υπήρχαν και άλλοι;

Μάρτυρας Α: 30-35 άτομα κάθε φορά.

Πρόεδρος: Εκπαιδευτής ποιος ήταν;

Μάρτυρας Α: Διάφοροι, ήταν και ένας απόστρατος αξιωματικός.

Πρόεδρος: Το όνομα κάποιου που σας εκπαίδευε;

Μάρτυρας Α: Δυο τρεις φορές ήταν ο Ρουπακίας, που το έπαιζε υπεύθυνος. Δεν ήταν σας και εμάς. Είχε άλλη πρόσβαση. Μπορούσε να συζητά με τους μεγάλους, τους πυρηνάρχες.

Στη συνέχεια, ο ίδιος αναφερόμενος, και πάλι στη διαδικασία της εκπαίδευσης τη χαρακτήρισε «σκληρή». «Ήταν εκπαίδευση αντοχής και πόνου. Στρατιωτική εκπαίδευση. Ο,τι κάνουν τα κομάντο. Τρώγαμε κάτι ψιλές για να αντέχουμε τον πόνο. Εγώ έφαγα μια κλωτσιά στον αυχένα».

Δείτε επίσης: Δίκη Χ.Α.: Εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων παρουσία δικαστή ζητά η υπεράσπιση

Αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Μάρτυρας Α, ζήτησε συγγνώμη από την οικογένειά του, παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία συμμετοχή και υπογράμμισε θίγοντας ξεκάθαρα για ακόμα μία φορά την προβληματική σχέση αστυνομίας – Χρυσής Αυγής:

«Όταν έγινε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ,η άνανδρη αυτή δολοφονία, ο φάκελος με τις οι καταθέσεις των φίλων του, πριν ακόμα ολοκληρωθεί, εστάλη από την αστυνομία στα γραφεία της ΧΑ του Πειραιά».

Ο ίδιος ανέφερε πως δέχτηκε απειλές, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του, μετά την αποχώρησή του από την οργάνωση, προκειμένου να μην «ανοίξει το στόμα του» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σχετικά με τον ρόλο του Νίκου Μιχαλολιάκου και το κατά πόσο γνώριζε ή έδωσε εκείνος εντολή για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο μάρτυρας είπε:

«Οι επιθέσεις ήταν πάντα προγραμματισμένες, πότε τυχαίες. Πάντα έβγαινε εντολή από τον τομεάρχη των γραφείων, που μιλούσε με το Λαγό και μετά με τον Μιχαλολιάκο, που έδινε εντολές. Μετά τον πυρηνάρχη και τον τομεάρχη, είναι ο Λαγός και αυτός μιλάει με τον Μιχαλολιάκο. Δεν μπορεί ένας πυρηνάρχης να δώσει εντολή να γίνει μια δολοφονία. Πρέπει από κάποιον να πάρει εντολή».

Ο μάρτυρας δεν εξετάστηκε από την Πολιτική Αγωγή, όπως ήταν ήδη γνωστό ότι θα συμβεί, μετά από επίσημη δήλωση των δικηγόρων και κατά τη διάρκεια εξέτασής του από την πλευρά της υπεράσπισης δημιουργήθηκαν εντάσεις με αποτέλεσμα η δίκη να διακοπεί.

Δείτε επίσης: Δίκη Χ.Α.: Η Πολιτική Αγωγή καλεί τους προστατευόμενους μάρτυρες να προσέλθουν εκούσια και επώνυμα

Οι δικηγόροι της υπεράσπισης, ισχυρίστηκαν ότι άκουσαν υποβολέα σε όσα λέει ο μάρτυρας καταθέτοντας από τη ΓΑΔΑ, ωστόσο οι κ.κ. Κοσμά και Βουλέλη διαβεβαίωσαν ότι εκτός από τις ίδιες στο δωμάτιο δεν βρισκόταν κανένας άλλος.

Παρόλα αυτά η υπεράσπιση απείλησε με αποχώρηση και η δίκη διεκόπη για την επόμενη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, συνήγορος της Χ.Α. κατά τη διάρκεια της εξέτασης του προστατευόμενου μάρτυρα, του οποίου τα στοιχεία δεν είναι γνωστά για λόγους δικής του ασφάλειας, τον αποκαλούσε προκλητικά και συνεχώς με το επίθετό του δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα φόβου.

Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα

Keywords
Τυχαία Θέματα