Δίκη Χ.Α.: Κανείς μας δεν πρέπει να νιώθει ασφαλής, λέει η Πολιτική Αγωγή

Συνεχίστηκε σήμερα για 122η ημέρα η δίκη της Χρυσής Αυγής στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Από τους κατηγορούμενους παρών ήταν μόνο ο Ιωάννης Καστρινός.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τον σχολιασμό των μαρτυρικών καταθέσεων για την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης χρυσαυγιτών σε μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013, από τους συνηγόρους αρχικά της πολιτικής αγωγής και στη συνέχεια της υπεράσπισης.

«Σχετικά

με το μήνυμα του Λαγού «θα φάνε πέσιμο τα κομμούνια», αν δεν είναι προφήτης, προκύπτει γνώση της ηγεσίας», συμπεραίνει από την πλευρά της η πολιτική αγωγή και συνεχίζει τονίζοντας την δολοφονική πρόθεση της επίθεσης:

«Ήταν εμφανές από όλους τους παθόντες ότι ο Πουλικόγιαννης δέχθηκε ροπαλιά στο κεφάλι και βρέθηκε κάτω με το κεφάλι μέσα στα αίματα. Κανείς εκείνη τη στιγμή δεν θα μπορούσε να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι ήταν ζωντανός. Υπάρχουν και αντικειμενικά στοιχεία που δείχνουν ότι το τάγμα εφόδου γνώριζε ότι μπορεί να υπάρχει νεκρός. Φεύγοντας δήλωσαν στον Λυριντζή ότι «του ανοίξαμε στο κεφάλι». Το ζητούμενο είναι από πού αντλούν αυτό το θράσος και δολοφονούν (βλ. Ρουπακιάς) με ακάλυπτο πρόσωπο και όχι αν υπάρχει ανθρωποκτόνος δόλος. Δολοφονούν, βρίζουν και δεν πάνε ένας ένας. Πριν μπουν στο κοινοβούλιο τα ίδια έκαναν. Θέλουν να είναι γνωστό ότι αυτά τα πράγματα τα κάνει η Χρυσή Αυγή. Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο στην Ελλάδα, ποιος σκότωσε τον Φύσσα, όλοι θα πουν η Χ.Α. Μόνο εμείς το ψάχνουμε ακόμα εδώ».

Σχετικά με την γνώση που είχε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής η πολιτική αγωγή κατά τον σχολιασμό της, στάθηκε στα μηνύματα του Λαγού προς τον Πατέλη και το μήνυμα του Λαγού προς τον Δεβελέκο (σ.σ. δημοσιευμένα στην ΕφΣυν) «φίλε γ@μήσαμε, τους μακελέψαμε».

«Είναι ειλικρινής, η λέξη μακελειό δεν σημαίνει απλά φόνος, σημαίνει τους εξαφανίσαμε. Επίσης ο ανθρωποκτόνος δόλος προκύπτει από την κατάθεση του Λυριντζή: «Πάμε να τους φάμε, είναι λιγότεροι», το «να τους φάμε» είναι λέξη της αργκό. Σημαίνει να τους σκοτώσουμε. Επιτέθηκαν με λύσσα με σκοπό να σκοτώσουν. Η αίσθηση ότι τους επιτέθηκαν με σκοπό να τους σκοτώσουν, δεν είναι εφευρήματα κάποιος ανακρίτριας ή νομικού συμβούλου. Γιατί δε σκότωσαν; Και στους αλιεργάτες και στο ΠΑΜΕ. Ε, σκότωσαν στον Φύσσα».

Αναφερόμενη στη ναζιστική ιδεολογία της Χ.Α. η πολιτική αγωγή τεκμηριώνει λέγοντας:

«Τα συνθήματά τους είναι ναζιστικά, τα τατουάζ τους είναι ναζιστικά, τα εγκλήματά τους βασίζονται στη ναζιστική ιδεολογία τους. Έχουν κοινή ιδεολογία, οι βουλευτές συμμετέχουν στα τάγματα εφόδου. Γίνεται μια προσπάθεια από την απέναντι πλευρά, να χαρακτηριστεί αυτή η δική ως δίκη φρονήματος. Δεν δικάζεται η ιδεολογία. Η ναζιστική ιδεολογία υπάρχει μόνο μέσα από εγκλήματα. Τα εγκλήματα αυτά, απορρέουν από αυτή την ιδεολογία, που ενστερνίζεται η Χ.Α. Η ναζιστική ιδεολογία της Χ.Α. εκφράζεται με μία συνέπεια διαχρονικά. Από το 1987, που κυκλοφόρησε το καταστατικό της, που μιλούσε για υπανθρώπους και εθνικοσοσιαλισμό, μέχρι τις μέρες μας μιλούν ακόμα για «σκουπίδια της γης». Οι πράξεις έχουν ένα κίνητρο και αυτό έχει πολιτικό ιδεολογικό περιεχόμενο».

Σχολιάζοντας τις μαρτυρικές καταθέσεις η πολιτική αγωγή, αναφέρθηκε με αιχμές κατά της αστυνομίας, καθώς όπως τόνισε η παρουσία της είναι ελλιπής εδώ και αρκετό καιρό. Ειδικότερη αναφορά έγινε στην αίσθηση του «ακαταδίωκτου» που φαίνεται να έχουν τα μέλη των ταγμάτων εφόδου αλλά και γενικώς της Χ.Α. καθώς παρατηρείται πως επιτίθενται χωρίς να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους.

«Η τρομοκρατία δεν είναι μόνο το μέσο, είναι και το μήνυμα. Τους ενδιαφέρει η δημόσια χρήση βίας. Μέχρι τότε είχαν την αίσθηση του ακαταδίωκτου. 32 δικογραφίες μέχρι τότε λίμναζαν, και ξαφνικά πήρα σάρκα και οστά μετά τον Φύσσα. Τους ενδιαφέρει να υπάρχει στο κόσμο η εικόνα από αυτούς, αλλά να μην υπάρχουν ευθύνες ποινικές».

Και στις 3 επιθέσεις, (σ.σ. Φύσσας, Αιγύπτιοι αλιεργάτες και ΠΑΜΕ) παρατηρούμε τυφλό έγκλημα χωρίς να γνωρίζουν τα θύματα. Βέβαια στο ΠΑΜΕ είχαν κατονομαστεί ως ιδεολογικοί τους αντίπαλοι. Ο Πουλικόγιαννης είπε ότι δεν ήταν όλοι του ΠΑΜΕ, ήταν και κάποιοι φίλοι. Το ίδιο και στον Παύλο. Αυτό δείχνει την εγκληματικότητα αυτής της οργάνωσης, πρόκειται για άτομα τα οποία εκτελούν συμβόλαια θανάτου. Κανείς μας δεν πρέπει να νιώθει ασφαλής.

Λίγο πριν την διακοπή της διαδικασίας η πολιτική αγωγή ολοκλήρωσε τον σχολιασμό της και τον λόγο πήρε η υπεράσπιση η οποία σε ειρωνικό και αλαζονικό τόνο έκανε λόγο για «μονταζιέρα» και περιέγραψε τον Πουλικόγιαννη ως «ετοιμοθάνατο που βγάζει σέλφι».

«Πότε είναι τα μηνύματα του Λαγού που επικαλείται η πολιτική αγωγή και οι μάρτυρες; Όλοι αυτοί οι μάρτυρες διάβασαν τα μηνύματα από την ΕφΣυν. Μονταζιέρα. […] Ο Πουλικόγιαννης έβγαζε σέλφι ως ετοιμοθάνατος. Δεν έχω δει ετοιμοθάνατο να βγάζει σέλφι».

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη στο Εφετείο Αθηνών.

Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα

Keywords
Τυχαία Θέματα