Πολυτεχνείο: Διαταγή για επιφυλακή στην ΕΛΑΣ και δρακόντεια μέτρα – Μεγαλύτερη κινητοποίηση πέρυσι (video)

Σε επιφυλακή τέθηκαν οι αστυνομικές υπηρεσίες με διαταγή της ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου και είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τις τελευταίες πληροφορίες η κινητοποίηση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, με βάση το σχέδιο.

Οι αστυνομικοί που θα πάρουν μέρος στα μέτρα αναμένεται τελικά να φτάσουν τους 5.000, ενώ ενισχύσεις θα υπάρξουν στις διμοιρίες από αστυνομικούς της Εύβοιας, της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδας. Στα μέτρα θα συμπεριληφθεί το ελικόπτερο

της ΕΛΑΣ, όπως και drones…

Και όλα αυτά, ενώ για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της Δημόσιας Υγείας λόγω κορονοϊού, η Δικαιοσύνη και απέρριψε, τελικά, την αίτηση του γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάννη Βαρουφάκη και υπολοίπων προσφευγόντων για ακύρωση της απόφασης του αρχηγού της ΕΛΑΣ, που αφορά την απαγόρευση συναθροίσεων, με βάση το σχέδιο για τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Μετά από αυτή την εξέλιξη δεν επιτρέπονται εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου την Τρίτη (17/11).

Οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ κάνουν λόγο για κινητοποίηση που είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, όταν δεν υπήρχε lockdown και απαγόρευση συναθροίσεων. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής αναφέρει ότι «τα αστυνομικά μέτρα στο πλαίσιο της 47ης Επετείου του Πολυτεχνείου εμπεριέχουν κινητοποιήσεις αστυνομικών δυνάμεων που είναι κατά τι μεγαλύτερες από πέρυσι.

Σ’ ορισμένες Αστυνομικές Διευθύνσεις δε, όπως η δική μας, η αύξηση δυνάμεων προσεγγίζει το 30%. Κι όλα αυτά, καθώς η β΄ φάση της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και προϋποθέτει αυξημένα μέτρα, κάθετα. Είναι, λοιπόν, απορίας άξιον και προκύπτει αβίαστα το εξής ερώτημα: Υπάρχει ή όχι απαγόρευση και των συναθροίσεων ή τελικά οι δυνάμεις θα διατεθούν, έστω και γενικοπροληπτικά και προς αντιμετώπιση ενδεχόμενων έκτακτων περιστατικών που θα δημιουργηθούν;».

Ανακοίνωση με αφορμή τη διαταγή για επιφυλακή στις αστυνομικές υπηρεσίες εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, η οποία θέτει θέμα κινδύνου εξάπλωσης του ιού στους κόλπους της ΕΛΑΣ: «Απαιτούμε άμεσα την επανεξέταση του μέτρου της επιφυλακής ώστε να συμβαδίζει με τα υγειονομικά πρωτόκολλα εφόσον τα υπέρογκα μέτρα που έχουν ήδη διαταχθεί καλύπτουν με το παραπάνω τις υπηρεσιακές ανάγκες, ειδάλλως δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες κατά παντός υπευθύνου για την μη τήρηση των ισχυουσών ΠΝΠ και ΚΥΑ, για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στην κοινωνία και την διασφάλιση της υγείας τόσο των αστυνομικών και των οικογενειών τους, όσο και των πολιτών».

Δρακόντεια μέτρα

Υπολογίζεται ότι στους δρόμους της πρωτεύουσας θα εκτελέσουν υπηρεσία φέτος σχεδόν 5.000 αστυνομικοί από το σύνολο των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ. Αργά το βράδυ του Σαββάτου (14/11) έγινε γνωστό ότι ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης, απαγόρευσε για τέσσερις ημέρες τις πορείες και τις συγκεντρώσεις (έως και τις 18 Νοεμβρίου). Απαγορεύονται, μάλιστα, οι συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων, ενώ προβλέπονται πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία διοργανώνουν υπαίθριες συγκεντρώσεις.

Όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές, η φετινή 17η Νοεμβρίου είναι τελείως διαφορετική, με τις αστυνομικές δυνάμεις να καλούνται να φέρουν σε πέρας μία σύνθετη αποστολή. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι από τη μία πλευρά θα πρέπει να εφαρμόσουν το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων και από την άλλη θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να μη ξεσπάσουν επεισόδια σε περίπτωση που χρειαστεί είτε να προσαχθούν άτομα που παραβίασαν τα μέτρα είτε να βεβαιωθούν πρόστιμα.

Παράλληλα, σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αττικής, προκειμένου να αποφευχθεί νέα προσπάθεια κατάληψής τους. Η μονοήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων αιφνιδίασε την ΕΛΑΣ και έφερε «σύννεφα» στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να μην υπάρξει επανάληψη του αιφνιδιασμού της περασμένης εβδομάδας.

Στο μεταξύ, όπως λένε αστυνομικές πηγές, σε περίπτωση που παρατηρηθούν την 17η Νοεμβρίου συγκεντρώσεις ατόμων στην περιοχή των Εξαρχείων, οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στην περιοχή θα κληθούν να τους βεβαιώσουν κλήσεις για παραβίαση των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έχουν στα χέρια τους καλέσματα για συγκεντρώσεις από πολλούς και διαφορετικούς φορείς, γεγονός που αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητας. Σε κλοιό ασφαλείας θα είναι και φέτος τα Εξάρχεια, όπως και η αμερικάνικη πρεσβεία. Στην περιοχή γύρω από την πλατεία Εξαρχείων και την οδό Πατησίων υπάρχει ήδη από χθες Κυριακή αυξημένη αστυνομική παρουσία, κυρίως από άντρες των ΜΑΤ και της ομάδας Δράση.

Στις 17 Νοέμβρη στα μέτρα θα συμπεριληφθεί το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, όπως και drones, που θα δίνουν εικόνα στα επιχειρησιακά κέντρα της Αστυνομίας και στους αξιωματικούς που συντονίζουν τα μέτρα. Στα Εξάρχεια θα μεταφερθούν, επίσης, οι αύρες της ΕΛ.ΑΣ., για την περίπτωση που ξεσπάσουν γενικευμένα επεισόδια. Σημειώνεται ότι η ημέρα του Πολυτεχνείου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο ιστορικό κτίριο της οδού Πατησίων.

Κλείνουν σταθμοί του Μετρό την Τρίτη στις 12:00 – Τροποποιήσεις σε δρομολόγια των τρόλεϊ

Εν τω μεταξύ, κλειστοί θα είναι την Τρίτη (17/11), ημέρα μνήμης για το Πολυτεχνείο, με εντολή της ΕΛΑΣ από τις 12 το μεσημέρι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ομόνοια, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής σε μια προσπάθεια να μη μεταβεί κόσμος στο ίδρυμα στην οδό Πατησίων.

Οι σταθμοί του μετρό θα είναι κλειστοί από τις 12 μέχρι νεοτέρας ενώ οι συρμοί θα διέρχονται κανονικά από τους συγκεκριμένους σταθμούς αλλά δεν θα πραγματοποιούν στάση.

Επίσης ήδη από τη Δευτέρα (16/11) έχουν τροποποιήσει τα δρομολόγιά τους τα τρόλεϊ. Συγκεκριμένα, οι γραμμές 2, 3, 4, 5, 11, 15 κινούνται σε προσωρινή διαδρομή μέσω 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη ενώ οι γραμμές 18 και 19 δεν διέρχονται από την αφετηρία (Μουσείο) και κινούνται σε προσωρινή διαδρομή Μαυροματαίων – Κοδριγκτώνος – Πατησίων – Αλεξάνδρας.

Όπως αναφέρθηκε, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της Δημόσιας Υγείας λόγω κορονοϊού, το ΣτΕ απέρριψε, τελικά, την αίτηση του γραμματέα για ακύρωση της απόφασης του αρχηγού της ΕΛΑΣ, που αφορά την απαγόρευση συναθροίσεων, με βάση το σχέδιο για τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. 

Με τη Διεθνή Αμνηστία να κάνει παρέμβαση – καταπέλτης κατά της απόφασης για απαγόρευση συναθροίσεων και να αναφέρει: «Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία λευκή επιταγή για να περιορίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Σημειώνεται πως την Κυριακή (15/11) η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έκρινε εκτός Συνταγματικού πλαισίου τη συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης, για την οποία ξέσπασε πολιτική «θύελλα».

Η απαγόρευση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, λόγω του κορονοϊού είχε γίνει γνωστή, νωρίτερα, και από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ ακολούθησε την Παρασκευή (13/11) διπλή έφοδο της ΕΛΑΣ στο ίδρυμα Πολυτεχνείο και στην Πολυτεχνειούπολη. Εκεί όπου έγιναν 92 προσαγωγές…

Έγινε έφοδος της ΕΛΑΣ και στα Εξάρχεια, ακολούθησαν νέες προσαγωγές, και ένταση έξω από τη ΓΑΔΑ. Τελικά, αφέθηκαν ελεύθεροι οι 91 συλληφθέντες σε Πολυτεχνείο και Πολυτεχνειούπολη.

(πληροφορίες από ethnos.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα