«Μετωπική σύγκρουση» Κοτζιά – Μπακογιάννη για τις σχέσεις με την Αλβανία (video)

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και το ζήτημα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της ότι «η κυβέρνηση χειρίζεται με προχειρότητα και ανευθυνότητα και χωρίς την αναγκαία συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις το σημαντικό εθνικό θέμα για τη θαλάσσια ζώνη», καθώς και ότι «είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ουσιαστική ακύρωση της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας που είχαν υπογράψει Ελλάδα

και Αλβανία το 2009».

Ο κ. Κοτζιάς, διευκρίνισε καταρχήν ότι οι διαφορές μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας αφορά το 9% της θαλάσσιας ζώνης, «δεν πάμε να αλλάξουμε την επήρεια του 100% της θαλάσσιας ζώνης», ανέφερε δηκτικά, ενώ χαρακτήρισε «φάντασμα» τη συμφωνία που επικαλείται η κ. Μπακογιάννη, καθώς όπως είπε, ποτέ δεν ήρθε προς επικύρωση στη Βουλή από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Μια πραγματική συμφωνία που θα λύνει τεχνικά ζητήματα είναι καλύτερη από μια συμφωνία φάντασμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

“Πέντε μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2009 γιατί δεν την φέρατε στην ελληνική Βουλή; Γιατί δεν επικυρώθηκε η συμφωνία από την κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Α.Σαμαρά” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν.Κοτζιάς με την Ντόρα Μπακογιάννη να απαντά ότι το 2014 δεν ήταν στην κυβέρνηση, αδειάζοντας ουσιαστικά τον Α.Σαμαρά. Η Ντόρα Μπακογιάννη όμως δεν απάντησε ούτε στα όσα ανέφερε ο υπουργός για τις μυστικές διαβουλεύσεις το 2014 για διαπραγμάτευση όλων των ζητημάτων με την Αλβανία.

“Ήταν τόσο μυστική η διπλωματία που ούτε εσείς το ξέρατε” τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι τις διαπραγματεύσεις τις πραγματοποιούσε ένας μη αρμόδιος υπάλληλος του υπ.Εξωτερικών εκείνης της περιόδου. Αναφορικά τώρα με τις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και το αν γίνονται αυτές με την αρχή της μέσης γραμμής και την επήρεια των νησιών που ήταν και το βασικό ερώτημα της Ντόρας Μπακογιάννη, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι φυσικά και γίνονται με την μέση γραμμή, ότι η Ελλάδα φυσικά και δεν δέχεται ή επηρεάζεται από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου των Τιράνων και επεσήμανε με νόημα ότι στην Συμφωνία των θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία το 1977 ο Κ. Καραμαλής είχε δεχθεί 70% επήρεια των Οθωνών νήσων.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης επί της επίκαιρης ερώτησης όπου η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για συμφωνίες εν κρυπτώ και για ελλειπή ενημέρωση των κομμάτων ο Ν.Κοτζιάς απάντησε: “Η δική μας διαπραγματευτική ομάδα αποτελείται αποκλειστικά από ΄τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπ.Εξωτερικών, ένα επιφανή νομικό στα διεθνή δικαστήρια , τον κύριο Ροζάκη κι ένα χαρτογράφο. Δεν τις έκαναν όπως στην δική σας περίοδο στελέχη δικά σας , ούτε στελέχη της ΕΥΠ”.

Keywords
Τυχαία Θέματα