Διαπραγματεύσεων συνέχεια στις Βρυξέλλες – Θα πάρει τη «σκυτάλη» ο Τσίπρας στη Ρώμη;

Θα δούμε «λευκό καπνό» ή τη σκυτάλη θα πάρει στη Ρώμη ο Αλέξης Τσίπρας;

Διαπραγματεύσεων συνέχεια ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους Θεσμούς, στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν μέχρι την Πέμπτη οι διαφορές σε Ασφαλιστικό, εργασιακά και Φορολογικό. Στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πρόκειται να προστεθεί από σήμερα και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος διαχειρίζεται το μείζον ζήτημα της ΔΕΗ.

Οι θεσμοί

έχουν διαμηνύσει ότι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ δεν έχει φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ζητούν λοιπόν την πώληση λιγνιτών και υδροηλεκτρικών μονάδων που αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής ισχύος της ΔΕΗ.

Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί επίσης το αίτημα της Αθήνας για μεταφορά του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων αντί της πώλησής του από το ΤΑΙΠΕΔ.

Την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν το Εργασιακό, αλλά και το Ασφαλιστικό και τα υπόλοιπα ανοικτά δημοσιονομικά θέματα που πρέπει να φέρουν στα ταμεία περίπου 3,8 δισ. ευρώ μετά το 2018.

Στις συζητήσεις εκλήθησαν να μετάσχουν και «κλιμάκια» που συνήθως συνοδεύουν τους θεσμούς στην Αθήνα.

Η διαπραγματευτική ομάδα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου και απομένουν, πλέον μόνο 48 ώρες για να μάθουμε αν θα υπάρξει συμφωνία ή αν τη σκυτάλη θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αύριο αναχωρεί για τη Ρώμη. Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία την Πέμπτη το βράδυ στην ιταλική πρωτεύουσα, την Παρασκευή θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τους ομολόγους του στο Βατικανό, ενώ το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει κλείσει κάποιο ραντεβού, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, ωστόσο πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως οι συναντήσεις που θα έχει θα είναι στοχευμένες στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα