Ενδεχόμενη προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο με θέμα τις θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο «έδειξε» ο Μητσοτάκης (video)

Για «ενδεχόμενη προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο» με θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμα του το απόγευμα της Τετάρτης (12/08) στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα στην Άγκυρα ότι «καμία πρόκληση αναπάντητη, θα το αποδείξουμε αν χρειαστεί». 

Την ώρα που το θερμόμετρο στο Αιγαίο έχει χτυπήσει «κόκκινο» μετά την

απόφαση της Τουρκίας να βγάλει το «Oruc Reis» για «έρευνες» σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, και παρά το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος φαίνεται να απομακρύνεται από την περιοχή που δέσμευσε η Άγκυρα με NAVTEX, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να απευθύνει μήνυμα προς τους έλληνες πολίτες. 

«Απαντάμε, δεν προκαλούμε. Καμία πρόκληση αναπάντητη, θα το αποδείξουμε αν χρειαστεί», είπε, εκτός των άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας».

Ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Και με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος. Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διπλωματική αντεπίθεση κατά της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδα. Ήδη, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας.

«Αν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Τουρκία, ας πάμε στη Χάγη», είχε πει, άλλωστε, πρόσφατα ο πρωθυπουργός, συμμετέχοντας σε συζήτηση στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum» και συμπληρώνοντας: «Δεν είναι αποδεκτή πλέον η ουδέτερη στάση του ΝΑΤΟ». Την Τρίτη (11/08) ο έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και αποφασίστηκε κοινή γραμμή ΕλλάδαςΚύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας.

Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες.

Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και, πρόσφατα, με την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Συμφωνίες που αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα εμπιστοσύνης μπορούν τελικά να επιλυθούν πολυετείς διαφορές. Που διασφαλίζουν την πρόοδο και την ευημερία των λαών, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας.

Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου.

Η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα. Και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές.

Με τη στάση της αυτή, όμως, αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο. Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια καθόλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν;

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η ίδια η Τουρκία υπέγραψε με τη Διοίκηση της Τρίπολης, στη Λιβύη, ένα ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο. Και η οποία, με τις επανειλημμένες προκλήσεις, δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου.

Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ.

Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Παράλληλα, ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας. Ενημερώνουμε φίλες χώρες και τη διεθνή κοινή γνώμη. Και κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους.

Δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια. Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημά μας να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία.

Συνεχίζοντας, συνεπώς, την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της. Κι αυτό την ίδια στιγμή που ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ, συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεων μας.

Ξανατονίζω: Απαντούμε, δεν προκαλούμε. Και με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος.

Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν σηκώνουμε σημαίες ευκαιρίας. Υψώνουμε τη στάση της ευθύνης και της νομιμότητας. Γιατί δεν γίνεται σοβαρή εξωτερική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες. Ούτε και με εθνικιστικούς παροξυσμούς προς ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.

Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές.

Παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη Διεθνή Νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα.
Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας.

Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί».

Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική…

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Mittwoch, 12. August 2020

Επίσης, ο έλληνας Πρωθυπουργός είχε την Τετάρτη (12/08) επικοινωνία με τους προέδρους της Γαλλίας και της Αιγύπτου Εμανουέλ Μακρόν και Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι αντίστοιχα, για να συζητήσει την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Εν τω μεταξύ, εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται από τις 19:20 το απόγευμα της Τετάρτης (12/08), το «Oruc Reis». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολείπονται, όμως, 22 ναυτικά μίλια για να εξέλθει και από το όριο που έχει τεθεί από την παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία.

Με βάση την πορεία που έχει, τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνεχίζει να κινείται ανατολικά – βορειοανατολικά.

Ρίχνει τους τόνους ο Ακάρ – «Με διάλογο θέλουμε να επιλύσουμε τη διένεξη με την Ελλάδα»

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία φαίνεται πως θέλει να επιλύσει μέσω του διαλόγου τη διένεξη με την Ελλάδα σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δήλωσε την Τετάρτη (12/08) ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αλλά πρόσθεσε πως η Άγκυρα θα υπερασπισθεί «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι αυτό είχε αναφέρει πριν από λίγες ώρες με μήνυμά του στον τουρκικό λαό και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Παρά ταύτα, θέλουμε να πιστεύουμε πως η κοινή λογική θα επικρατήσει. Τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, είμαστε με την πλευρά του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας και του διαλόγου», δήλωσε ο Ακάρ μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters» και συνέχισε: «Θέλουμε να καταλήξουμε σε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα ευθυγραμμιζόμενοι με τους διεθνείς νόμους».

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τα συμφέροντα, τους δεσμούς και τα συμφέροντά της» στα παράκτια ύδατα. «Θα πρέπει να είναι γνωστό πως οι θάλασσές μας είναι η γαλάζια πατρίδα μας. Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη», δήλωσε.

Ο Ερντογάν ζήτησε διάλογο για λύση «που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων»

Την Τρίτη (11/08), με το «Oruc Reis» να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, και με στόχο να δείξει ότι είναι κατά των στρατιωτικών λύσεων και υπέρ της διπλωματικής προσέγγισης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσκάλεσε στο τραπέζι του διαλόγου μέσω του πρακτορείου «Anadolu» – ανήρτησε δήλωσή του μεταφρασμένη στα ελληνικά – όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Μετά τις νέες εξαγγελίες του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για άδειες για νέες έρευνες στο τέλος Αυγούστου και τον παροξυσμό του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ την Τρίτη (11/08), που «έβαλε» και την Κύπρο (χώρα-μέλος της ΕΕ), στα σχέδιά τους για την «Γαλάζια Πατρίδα» που ονειρεύονταν, ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε συνεργασία για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης «για τα δικαιώματα όλων».

Πιο συγκεκριμένα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων της «Anadolu» ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στα social media βίντεο υποτιτλισμένο στα ελληνικά με τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου, για την κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

To βίντεο παρουσιάζει τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου, υποτιτλισμένες στα ελληνικά, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του «Anadolu», με εμφανή προφανώς αποδέκτη την ελληνική πλευρά. Το βίντεο συνοδεύει απόσπασμα της δήλωσης του Ερντογάν, με το οποίο καλεί σε συνεργασία να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, προφανώς όπως επιδιώκει η Άγκυρα: «Ελάτε, ως όλες οι χώρες του Μεσογείου, να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων».

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Παρασκευή

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή (14/08) το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια εξέλιξη που προφανώς ικανοποιεί την πλευρά της Αθήνας, καθώς οι Βρυξέλλες έδειξαν να ανταποκρίνονται αμέσως στο αίτημα του Νίκου Δένδια.

Μιλώντας στην ΕΡΤ την Τετάρτη (12/08), ο κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης για λόγους ασφαλείας. Η απόφαση είχε ανακοινωθεί νωρίτερα μέσω twitter από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

I will call an extraordinary Foreign Affairs Council meeting this Friday afternoon.

We will discuss urgent issues and address the situation in the Eastern Mediterranean, the Belarus Presidential elections, as well as developments in Lebanon.

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) August 12, 2020


Έκτακτο τετ α τετ Δένδια με Πομπέο την Παρασκευή στη Βιέννη για τις τουρκικές προκλήσεις

Την ίδια ώρα, με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο (Michael R. Pompeo), θα συναντηθεί την Παρασκευή 14 Αυγούστου στη Βιέννη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Βορειοανατολική η πορεία του «Oruc Reis»

Πάντως, σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρις ώρας, και εντός των ορίων της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τουρκικός Τύπος: Είμαστε έτοιμοι για όλα, ακόμα και για σύγκρουση

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι «έρευνες» του Oruc Reic και η κρίση ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα αποτελούν πρώτο θέμα και στον τουρκικό Τύπο.

Η ευρείας κυκλοφορίας Sabah αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι «ο Ερντογάν θα μιλήσει τηλεφωνικά με τη Μέρκελ μέσα στην εβδομάδα. Στην τηλεφωνική συνομιλία θα τεθεί, το ζήτημα της πρόσκλησης του Ερντογάν προς τις χώρες της Μεσογείου με τη δήλωση ‘ελάτε να βρούμε μια φόρμουλα που θα τους ικανοποιεί όλους’, αλλά και η στάση της Ελλάδας».

Η Ηurriyet, έχει τίτλο «Ελληνικό θέατρο στη Μεσόγειο» και τονίζει ότι «η Τουρκία δεν υποχώρησε κι έκανε αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε. Το Oruc Reic έφτασε στο νοτιοδυτικό άνοιγμα της Κύπρου για να κάνει έρευνες. Είμαστε έτοιμοι για όλα, ακόμα και για σύγκρουση!». Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «η Τουρκία επιθυμεί μια δίκαιη λύση στη Μεσόγειο με τη συνάντηση όλων των χωρών της περιοχής. Όμως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της και είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και για σύγκρουση!».

Πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα από το Ισραήλ

«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα.

Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».
Περισσότερα σε λίγο…

Keywords
αιγαιο, video, θεμα, ζωνες, μητσοτακης, νίκος αναστασιάδης, το φως, υφαλοκρηπίδα, ελλαδα, ηπα, security, forum, νατο, κυπρος, αιγυπτος, εκπτωσεις, αοζ, λιβυη, μνημονιο, σωφροσύνη, ισχύ, γαλλια, reuters, λύση, media, αθηνα, βρυξέλλες, ΕΡΤ, twitter, lebanon, φως, μερκελ, θεατρο, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, βιντεο, χωρες, γνωμη, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, ισραηλ, ιταλια, κυπρου, οψη, πλαισιο, πρωτο θεμα, σημαιες, σθενος, υφαλοκρηπίδα, φωτογραφιες, φως, ωρα, αγκυρα, αδυναμια, αυξηση, αλληλεγγυη, αραβικα, αυτοπεποιθηση, βιεννη, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινεται, δυναμη, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δειχνει, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εξελιξη, επικοινωνια, εποχες, ερντογαν, ερευνες, ευημερια, ευθυνη, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κλιμα, λύση, παντα, παμε, πεδιο, πιστη, πλοια, πλοιο, σιγουρος, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, σισι, σκαφη, σχεδια, σωφροσύνη, τυπος, τουρκια, το φως, τριτη, ισχύ, φαταχ, φορμουλα, φορα, χρονικα, ψυχραιμια, ωρες, ανηκει, security, δικαιωμα, δικαιωματα, ελληνικα, ετοιμη, χωρα, κυριακου, lebanon, media, μεινει, πληροφοριες, θαλασσες, θεματα, θερμομετρο
Τυχαία Θέματα